Foto: F64

Nenoliedzami, Latvija ir pārpilna skaistu vietu, tāpēc nav brīnums, ka tajās gribas atgriezties vēl un vēl. Taču, ja meklē ideju nedaudz citādākām brīvdienām, apmeklējot galamērķus un nostūrus, uz kuriem ļaudis skatās retāk, iesakām pievērst uzmanību šajā rakstā apkopotajiem variantiem, no kuriem dažus zina vien retais.

Kā tik nav uz piedāvājumu paplātes! Ja vēlies dodies Vidzemes virzienā, vari mesties Kalamecu – Markuzu gravas apskāvienos, kas pārsteigs ar ūdenskritumiem, alām, akmens slāņu atsegumiem un daudziem pārsteidzošiem skatiem. Tāpat – vai zināji, ka Krusta kalns nav tikai Šauļos? Jā, arī Ķegumā "dzīvo" apskates vietas mazākais brālis, kurā uz kādu brīdi intereses pēc vari piestāt arī tu.

Starp citu, Latvijai ir sava Disnejlenda. Visneparastākais bērnu rotaļu laukums Latvijā jeb "Paplakas Disnejlenda" atrodas bijušās militārās daļas teritorijā Virgas pagastā, Paplakā. Protams, no pasaulē slavenā atrakciju parka tas atšķiras diezgan krasi, taču skatam tur pavērsies no akmeņiem celts viduslaiku cietoksnis miniatūrā, ar tornīšiem, pazemes ejām, tiltiņiem un daudz ko citu.

Meties piedzīvojumos un apskati tūrisma dārgumus, kuriem citi mēdz pabraukt garām!

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Oļupītes ūdenskritums

Foto: F64

Pavasaris nudien ir īstais laiks ūdenskritumu izpētei. Tie šajā laikā tie ir daudz brangāki un piedāvā daudz krāšņākas ainavas. Tāds ir arī Oļupītes ūdenskritums, kas atrodas Kuldīgas novadā.

Lasīt vairāk

'Paplakas Disnejlenda' Kurzemē

Foto: Dace Gailīte

Neapšaubāmi, Disnejlenda ir viens no maģiskākajiem izklaides parkiem pasaulē, kurš savus vārtus vēris dažādās pasaules valstīs un kuru ik gadu apmeklē simtiem tūkstošu cilvēku. Lai arī, ja ir tāda iespēja, pavisam noteikti ir vērts apmeklēt kādu no slavenajiem parkiem, kā izrādās Disnejlenda atrodama arī tepat Latvijā – Paplakas ciemā Kurzemē.
Lasīt vairāk

Pamesta baznīca Līdērē

Kādreiz priecējusi ar savu varenību, tagad laika pirksta skarta. Šajā reizē Līdēres Kristus piedzimšanas pareizticīgo baznīcu, kas meklējama Madonas novadā. Par vēstures līkločiem šajā pusē "Tūrisma Gidu" konsultē Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja vadošā pētniece Ilze Gaujēna.
Lasīt vairāk

Liepniekvalka alu labirints

Liepniekvalka krastos atrodams viens no neparastākajiem Latvijas ģeoloģiskajiem objektiem – smilšakmens atsegums, kurā avoti izskalojuši netipisku alu un pazemes eju labirintu. Atsegums ir ap piecus metrus augsts un 20 metrus plats. Interesanti, ka, lai arī uz šo vietu ved norādes, daudziem alu labirinti Dundagas pusē ir pārsteigums.
Lasīt vairāk

Velna klēpis urdzošajā Nāružas upītē

Foto: DELFI

Ja ir vēlēšanās aizmukt no pilsētas kņadas un doties atpūsties uz vietu, kur nebūs jāmin uz papēžiem citiem tūristiem, ir vērts doties uz Ērgļu pusi, kur Nāružas upītē visā varenībā atrodams Velna klēpis.
Lasīt vairāk

Foto: Šaurā Vaidavas plaisala

Foto: DELFI

Gaujas nacionālā parka dabas lieguma zonā nezinātājs nemaz neatrastu Vaidavas plaisalu, kas noslēpusies graviņā Vaidavas ezera krastā. Lai tur nokļūtu, rudenī ieteicams aut gumijas zābakus un laipot pāri slapjajām lapām uzmanīgi, ka negadās nokrist vēkšpēdus dubļu plančkās.
Lasīt vairāk

Kalamecu un Markuzu gravas

Foto: Ainars Gaidis
Pavasari pavisam noteikti lieliski sākt ar kādu pārgājienu. Ja ir plāns doties uz Apes novadu, vērts sameklēt skaistās Kalamecu un Markuzu gravas, kas ne velti ir valsts nozīmes ģeoloģiskie aizsargājamie objekti. Tur novērojamās gleznainās ainavas prot pārsteigt!
Lasīt vairāk

Krusta kalns Ķegumā

Foto: Jolanta Butāne

Dzirdot vārdu savienojumu "Krusta kalns", ļoti iespējams, iedomājies par populāro apskates vietu Šauļos, kur, braucot ar automašīnu, var nonākt ātrāk nekā no Rīgas līdz Liepājai vai Daugavpilij. Izrādās, ka tepat Latvijā ir šī objekta "mazais brālis"! Lai to apskatītu, būs jādodas Ķeguma virzienā.
Lasīt vairāk

Vecsautiņu avoti

Latvija ir bagāta ar avotiem, kas atrodami dažādās vietās. Smiltenes apkārtnē slēpjas interesantie Vecsautiņu avoti, kurus var aplūkot ikviens gribētājs.
Lasīt vairāk

Glāžšķūņa ūdenskrituma kaskādes

Ērts un Rīgai tuvs, bet maz zināms dabas apskates objekts ir kaskāžu ūdenskritums netālu no Glāžšķūņa pie Ogres. Apvienojumā ar braucienu uz Zilo kalnu skatu torni, šis būs jauks maršruts brīvdienām.
Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!