Foto: LETA

Pirms 103. gadiem nogrima tā laika lielākais kuģis - "Titāniks". Jau vairākas nedēļas Rīgā apskatāma leģendārajam tvaikonim veltīta ceļojošā izstāde "Titanic The Exhibition". Tai gatavojoties, viens no "Titānika" artefaktu kolekcionāriem Deivids Lorenss atklāja, ka pasažieru vidū bijis arī Latvijā dzimušais Natans Goldsmits (Nathan Goldsmith).

Lai uzzinātu vairāk par šī pasažiera dzīvi, dzimtu, pēctečiem vai izcelsmi, izstādes organizatori aicina ikvienu, kam varētu būt kāda informācija, ar to dalīties. Informāciju par Natanu Goldsmitu izstādes organizatori aicina iesūtīt izstādes lapā Facebook vai Draugiem.lv, kā arī zvanot pa tālruni + 371 28781137 (darba dienās no plkst. 9.00 līdz 18.00).

"Goldsmita pēdu meklējumi notiek jau kopš izstādes atklāšanas marta beigās. Esam saņēmuši vairākus zvanus no cilvēkiem, kas dalījās stāstos par reiz dzirdētiem pasažieriem, vai arī informāciju, kas potenciāli varētu norādīt uz Natana Goldsmita gaitām Latvijā, pirms viņš no šejienes emigrēja," stāsta "Titanic The Exhibition" projekta vadītāja Latvijā Kadeka. 

"Ticamākie pavedieni nodoti tālāk Titānika vēstures pētniekam un artefaktu kolekcionāram Deividam Lorensam, kurš pašlaik versijas pārbauda. Piemēram, viens no stāstiem bija par kalējpuisi, kurš pēc dzimtbūšanas atcelšanas Latvijā tika pie uzvārda Smits. Kādu laiku dzīvoja Alūksnē un tad devās prom no Latvijas nezināmā virzienā. Kungs, kas mums zvanīja, pieļauj varbūtību, ka viņa vecāmāte bijusi šī puiša ārlaulības meita," stāsta Inga Kadeka.

Izstādē "Titanic The Exhibition" var uzzināt arī daudzus citus to pasažieru stāstus, kas atradās uz kuģa. Dodoties aplūkot ekspozīciju, katrs apmeklētājs saņems iekāpšanas karti. Vienu tās pusi rotās Titānika rēderejas "White Star Line" emblēma, bet otrā būs atrodama informācija par kādu no kuģa pasažieriem. Galerijā, kas veltīta kuģa piemiņai, katrs varēs uzzināt "sava pasažiera" likteni.

Piemēram, pasažieru vidū bija Pulkvedis Džons Džeikobs Astors IV no ASV. Tiek uzskatīts, ka viņš bija bagātākais cilvēks uz Titānika klāja - savas dzīves laikā viņš paguva piedalīties vairāku mehānisku iekārtu būvē, piemēram, izstrādājot velosipēda bremzes un attīstot turbo dzinēju, kā arī Ņujorkā atvērt viesnīcu Astoria. 

1909. gadā viņš izšķīrās no savas pirmās sievas Eivas un šokēja sabiedrību, apprecot 18 gadus veco Medlinu Forsu, kura bija tikai gadu jaunāka par Astora dēlu. Ar Titāniku laulātais pāris atgriezās no Parīzes. Pulkvedis līdz pēdējam brīdim atteicās pamest kuģi, neticot, ka tas tiešām nogrims. Visbeidzot viņš aptvēra situācijas nopietnību, un iesēdināja sievu glābšanas laivā, bet pats gāja bojā.

Pasažieru vidū bija arī Arturs Gī no Sanktpēterburgas - Anglijas un Krievijas kokvilnas apstrādes kopuzņēmuma vadītājs. Gī bija ceļā uz Meksiku, kur plānoja pārraudzīt kokvilnas rūpnīcu. Dienā, kad Gī izgāja no mājas, lai dotos uz Titāniku, viņa uzticamais suns savam saimniekam sekoja līdz pat stacijai un centās novērst viņa aizbraukšanu. Arturs Gī kuģa katastrofā gāja bojā,

Bet, kā liecina nostāsti - Dž.Kamerona filmas leģendārā epizode, kuras laikā abi galvenie varoņi izliekas lidojam kuģa priekšgalā, radīta, iedvesmojoties no pasažieres Helenas Kandī stāsta. Viņa bija rakstniece, kas kopā ar citiem amata brāļiem katru vakaru tikās un apsprieda uzrakstīto. Helena Kandī apgalvoja, ka viņa kopā ar kādu vīrieti stāvējusi kuģa priekšgalā un iztēlojusies, ka lido. Rakstniece traģēdiju pārdzīvoja un nomira 1949.gadā.

"Šī izstāde ir vēstures liecība, kas ļauj uzzināt vairāk par vienu no traģiskākajām lappusēm jūrniecības vēsturē. Tā bija skaudra mācība tā laika kuģu būvētājiem un rēdereju saimniekiem, kas mainīja daudzus drošības standartus. Tomēr tas ir arī stāsts par cilvēkiem," uzsver "Titanic The Exhibition" projekta vadītāja.

Titānika pasažieru stāstus aizrautīgi pēta Lielbritānijā dzīvojošais Deivids Lorenss - "Titānika" un tā rēderejas "White Star Line" eksperts un artefaktu kolekcionārs. Viņa interese par "Titāniku" sākās aptuveni pirms 20 gadiem, kad strādājot celtniecībā, zem kādas vecas mājas linoleja viņš atradis avīzi ar publikāciju par "Titāniku". Tas ieinteresējis un Deivids sāka pētīt dziļāk - skatīties dokumentālās un mākslas filmas, lasīt grāmatas, līdz iegādājās savas kolekcijas pirmo priekšmetu. 

Viņš personīgi saticis arī piecus izdzīvojušus "Titānika" pasažierus, kā arī ticies ar dažu pasažieru pēctečiem un ģimenēm. Piemēram, izstādē apskatāma kuģa otrās klases pasažieres Marionas Raitas sūtīta pastkarte. Kad tā nonākusi Deivida īpašumā, kolekcionārs uzmeklējis sievietes tuviniekus, kas dalījušies Marionas dzīvesstāstā un veltījuši kolekcijai arī vairākus ģimenes foto. Mariona ar "Titāniku" devās uz Ameriku, lai tur apprecētos, un katastrofā izdzīvoja. Ierodoties ASV, viņa patiešām izgāja par sievu pie sava izredzētā, bet tā kā laulību kleita bija pazaudē okeānā, viņa pie altāra devās tajā pašā mētelī, kas viņu sildījis, atrodoties glābšanas laivā.

Izstāde "Titanic The Exhibition" apskatāma Sporta Manēžā Rīgā (Maskavas ielā 160). Tā būs atvērta trīs mēnešus, katru dienu no pulksten 11 līdz 20 (pēdējā ieeja pl.19.00). Tajā redzamie artefakti pieder Lielbritānijas uzņēmumam "White Star Memories", kas ir lielākais ar "Titāniku" saistīto objektu kolekcionārs pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!