Foto: Rihards Vidzickis
Oktobra pirmajā sestdienā Vienkoču parkā notiks gadskārtējā Uguns nakts, kas ir gaismas un noskaņu vakars. Tās mērķis ir vienu īso rudens dienu padarīt ilgāk gaišu, kā arī dot iespēju uzlādēt sevi ar sveču gaismu un siltumu ziemas tumšajam periodam, lai vieglāk sagaidīt pavasari, pastāstīja Vienkoču parka veidotājs Rihards Vidzickis.

Uguns nakts tiek rīkota jau 16. gadu, bet publiska tā kļuva pirms 13 gadiem, kad 2007. gadā Vienkoču parks tika atvērts apskatei. Arī šogad pasākuma pamatkoncepcija paliek nemainīga.

Gaismu mežs, mistiskā Veļu grava ar psihodēliskām elektrisko ģitāru skaņām, uguns žonglieru demonstrējumi, uguns rituāls ar folkloras kopu "Delve", dziesmas ar folkloras kopu "Lēdurgas putni", lāpu darbnīca, vaska sveču darbnīca, tāšu darbnīca, viduslaiku aktivitātes, rūnu likšana, loku šaušana, kalēja darbnīca, Kokamatniecības muzeja darbnīca, piparkūku koka formu darbnīca, vizināšanās zirga mugurā, dabā gatavots ēdiens un citas aktivitātes. Gastronomiskās aktivitātes Uguns naktī nu jau kļuvusi par tradīciju. Šogad darbosies Mārtiņš Sirmais ar "Ramen Riga" komandu, Māris Jansons un restorāns "Kest", Elmārs Tannis, Renārs Purmalis, Ilze Valge ar malkas krāsnī ceptām picām, būs Līgatnes vīna darītava un "Ledus vīni", "Smart Coffe" un "City Coffe".

Ap pulksten 21 sāksies tradicionālais lāpu gājiens, kura sākuma vieta šogad nebūs zināma, bet jebkurā brīdī tam būs iespēja pievienoties, jo to nepamanīt būs grūti. Lāpu gājienam vēlams līdzi paņemt lāpas.

Šogad visas aktivitātes plānotas tā, lai nekas nebūtu konkrētā laikā un vietā. Galvenās aktivitātes būs no pulksten 18.30 līdz 22, bet gaismu mežs un lielais ugunskurs līdz pēdējam viesim. Visas aktivitātes, nesteidzīgi staigājot, pašas atradīsies. Svarīgi, nebaidīties ieskatīties arī kādos tālākos Vienkoču parka nostūros.

Kā pastāstīja organizatori, tā kā šogad ļoti populāra tēma ir maskas, ikviens tiek aicināts veidot savu masku – vienalga, drošības vai maskošanās nolūkos – meža gara tēlā.

Organizatori aicina apģērbieties atbilstoši laika apstākļiem. Savukārt lāpu gājienam un kopējai noskaņai līdzi paņemat savas lāpas, bet pēc tam tās arī paņemt līdzi, lai noder citai reizei. Plašāka informācija šeit.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!