Foto: F64

Šī gada 30. oktobrī jau desmito reizi notiks tradicionālais un ikgadējais Latvijas piļu un muižu asociācijas (LPMA) organizētais pasākums "Leģendu nakts 2021". Tiesa, ņemot vērā valstī noteikto ārkārtējo situāciju un stingros drošības pasākumus un ierobežojumus, pasākums norisināsies tiešsaistē, kur būs vērojami teju 20 stāsti par Latvijas pilīm un muižām, informēja LPMA pārstāvji.

LPMA aicina 30. oktobrī no pulksten 19 apmeklēt biedrības mājaslapu www.pilis.lv un LPMA sociālo mediju kanālus – ''Facebook'' un ''Instagram'', kur būs pieejama saite uz īpaši sagatavotu "Leģendu nakts 2021" stāstu maratonu. Tajā piļu un muižu pārstāvji videoformātā lasīs ar muižām saistītos stāstus, leģendas un pasakas, tostarp par Jērcēnmuižu, Jaunmoku pili, Jaunpils pili, Siguldas Jauno pili, Alūksnes Jauno pili, Blankenfeldes muižu, Jelgavas pili, Elejas muižas, Zaļās muižas, Varakļānu pils, Durbes pils, Padures muižas, Dundagas pils, Stāmerienas pili, Cesvaines pili, Šlokenbekas muižu, Svitenes muižu, Vadakstes muižu u. c.

"Jau pasākuma nosaukums pasaka priekšā, ka tas notiek vakarā, kad jau tumšs. Vēsturiski izveidojies, ka ar muižām saistītie stāsti, īpaši leģendas, parasti ir drūmi – par spokiem, neveiksmīgām mīlestībām, sodiem un citām baisām lietām. Tādus bērniem labāk gan labāk neskatīties, bet ja tomēr, tad darīt to kopā ar vecākiem," skaidro LPMA izpilddirektors Armands Muižnieks.

"Leģendu nakts 2021" vakarā vienuviet būs skatāmi gandrīz 20 stāsti. Kāds, iespējams, būs jau kādu dzirdējis, bet kādu dzirdēs pirmo reizi. "Nosaucām to par maratonu, jo viens stāsts nomainīs nākamo un tā tālāk. Ne gluži cauru nakti, bet tā, lai ikviens klausītājs paspēj kaut ko vairāk uzzināt un mazliet arī nobīties, kā arī lai rodas interese aizbraukt un pašam apskatīties vietu, kurā noklausītais stāsts savulaik ir risinājies," iedrošina LPMA prezidents Jānis Lazdāns.

LPMA ideja realizēta sadarbībā ar projektu "Muižnieka muižu metrika".

Latvijas Piļu un muižu asociācija dibināta 2001. gadā ar mērķi saglabāt, sekmēt un popularizēt šo nozīmīgo kultūrvēsturisko mantojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!