Foto: AFP/Scanpix
Kā dzied vienā no populārākajām dziesmām par zeltaino rudeni, mums šajā laikā Latvija ir visskaistākā. Tā kā tuvojas brīvdienas, jau tagad vērts izlemt, kurp doties, un izbaudīt skaistos saules starus vienalga, vai nu pie jūras vai pils parkā, upes ielejā vai purvā – visur lapas ir skaistas un saule spoža. Lūk, sešas idejas interesantiem maršrutiem tepat Latvijā!

Romantiskā vēstures elpa Kuldīgā

Foto: DELFI Aculiecinieks

Kuldīga ir slavenā hercoga Jēkaba dzimtā vieta. Izrādās, līdz pat Pirmajam pasaules karam oficiāli tā saukta par Goldingen, jo kuršu valodas vārds "Kuld" bija pārtapis par vācu "Gold" jeb "zelts". Pašlaik Ventas apkaime tiešām krāsojas zeltā un sarkanā, bet rudenīgā saule atspīd straujās upes ūdenī.

Pati jaukākā Kuldīgā ir senās pilsētas omulīgā atmosfēra. Unikālais no 17. – 18. gadsimta vienīgais Baltijā saglabājies mazpilsētas ēku apbūves ansamblis tiek dēvēts arī par Baltijas Venēciju, jo vecpilsētai cauri tek straujā Alekšupīte ar augsto ūdenskritumu tieši starp mājām. Nesen restaurēti tiltiņi pār upīti un arī vēsturiskā Baznīcas iela ieguvusi jaunu elpu. Tur atrodas arī vecākā ēka Kuldīgā, kas aizvien stāv pie tā saucamā Latvijas Venēcijas tiltiņa – Baznīcas ielā 7. Mājas greznums ir ieejas durvis ar virsgaismas lodziņu, kā arī viens no senākajiem vējrādītājiem ar mītiskā vienradža attēlu.

Protams, neatņemama pilsētas sastāvdaļa ir varenā Ventas rumba un senais ķieģeļu tilts. Kuldīgā un tās apkaimē izveidots arī interesants vīna degustācijas maršruts, par ko plašāku informāciju var iegūt pilsētas tūrisma mājaslapā visitkuldiga.lv

Vairāk par pilsētas apskates objektiem lasiet šeit.

Rudens klasika - Sigulda

Foto: F64

Latvijas zelta rudens klasika un pērle. Neviens nav pabeidzis skolu, kaut reizi neaizbraucot ekskursijā uz Latvijas Šveici, un arī šis gads nav izņēmums – Sigulda un Turaida būs populārākā rudens baudīšanas vieta. Un ne velti – Gaujas ielejas krāšņums, senās alas un daudzie jaunie apskates objekti ir tā vērti. Vairāk par topošajiem aktīvās atpūtas un dabas baudīšanas objektiem, lasiet šeit.

Ja vēlaties izbaudīt pagātnes valdzinājumu, vērts izbraukt ar veco panorāmas ratu, kas tāds Latvijā ir vienīgais, un, lai arī pērn gandrīz jau tika demontēts, ar iedzīvotāju un uzņēmēju gādību šogad un vēl kādu brīdi būs pieejams.

Lūk, vienas dienas pārgājiena maršruts pa zeltaino Siguldu.

Vējš un saule Kurzemes jūrmalā

Tiem, kam vēji, jūra un klusums šķiet tuvāki un labāk saderīgi ar rudens apcerīgo noskaņu, jādodas uz Kurzemi. Tās vēji, pakalni un plašā debess aicināt aicina. Aizbrauciet uz Kalteni, kur viļņi lēni sitas pret akmeņaino krastu, nobaudiet smaržīgas, tikko kūpinātas zivis Ragaciemā un paverieties uz krāsaino ieleju Tukumā, kas viskrāšņāk baudāma no Durbes pilskalna.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Turklāt tieši pa ceļam uz Kurzemi meklējams viens no skaistākajiem Latvijas purviem – Ķemeru tīrelis. Tiem, kas nevēlas brist pa dziļām sūnām, piemērota būs labiekārtotā taka, kuras malās vēl var atrast pa kādai sārtvaidzei dzērvenei.

Ja vēlaties šajās brīvdienās doties uz Kurzemi, lūk, vienas dienas izbraukuma maršruts pa šo Latvijas novadu.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Alūksnes rudens dārgumi

Foto: Publicitātes attēli

Alūksne lepojas ar 2015. gadā atklāto augsto skatu torni Tempļa kalnā, kur kā vēsta leģenda, varētu būt apslēpti arī vareno Templiešu bruņinieku dārgumi. Ir tur bagātības, vai nav – kas to lai zina, tomēr skats no kalna uz plašo ezeru paveras lielisks. Savukārt varenie Bībeles tulkotāja Glika ozoli pilsētas centrā iedveš īsti rudenīgu pamatīgumu.

Skaista ir arī Alūksnes apkārtne un tajā netrūkst interesantu objektu, piemēram, kādreizējā Zeltiņu raķešu bāze, kas padomju laikos parastajiem cilvēkiem bija slēgta, bet tagad kļuvusi par interesantu apskates objektu – milzīgie angāri, vietas, kur reiz atradušās kodolraķešu galviņas un pat Ļeņineklis – tas viss slēpjas mežā netālu no Alūksnes. Meklējiet norādi uz ceļa, kas ved no Smiltenes uz Alūksni.

Ko vēl apskatīt Alūksnē?

Nēģu sezona Salacgrīvā

Pašlaik Salacgrīvā pilnā sparā rit nēģu sezona. Protams, parasti uz šo pilsētu brauc vasarā, īpaši jūlijā festivāla laikā, tomēr rudenī, kad saule jau ir krietni zemāk, pilsētai ir sava burvība un netraucē tūristi un atpūtnieki. Arī pašlaik var izbraukt ar laivu pa Salacu, vien silti jāapģērbjas. Tāpat vakarā nav tik ilgi jāgaida saulriets un uz Ainažu mola to vērot ir brīnumskaisti.

Ko apskatīt Salacgrīvā, skatieties raidījuma TE! sižetā.

Piļu ceļš Zemgalē

Foto: Publicitātes attēli

Cenas tīreļa romantika, Jelgavas majestātiskums un atraktivitāte, elegantā Blankenfelde, varenā Rundāles pils un Mežotnes pils, senatnīgā Bauska un noslēgumā vēl Trušu pilis – tas viss atrodas pavisam tuvu Rīgai un vienuviet līdzenajā Zemgalē.

Lūk, jau gatavs un pārbaudīts vienas dienas maršruts pa šo Latvijas novadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!