Nākamās divas nedēļas būs laiks, kad cilvēki no visām Latvijas malām un arī svešām zemēm dosies svētceļojumos uz Aglonu, lai 15. augustā kopīgi piedalītos Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkos. Tomēr, kamēr svētceļnieki nav sasnieguši savu galamērķi, vēl ir iespējams paspēt izbaudīt Aglonas šarmu daudz mierīgākā un klusākā gaisotnē.

Aglonas bazilika

Cirīša ezers


Ap Cirīša ezeru 1977. gadā tika izveidots dabas parks "Cirīša ezers", kura kopējā platība ir 1260 hektāri. Ezers ar saviem izrobotajiem krastiem aizņem 6,3 kvadrātkilometrus lielu teritoriju un tā lielākais dziļums sasniedz 10 metrus. Cirīša vidū atrodas arī Upursala ar 17 metrus augsto Upurkalnu, kas ir sens latgaļu pilskalns. Sena leģenda vēsta, ka uz šīs salas reiz ir dzīvojis pareģis un runā, ka smagākos dzīves brīžos latgaļi šajā vietā dieviem ir upurējuši mājlopus un pat jaunas meitenes. Šī tradīcija esot turpinājusies pat tad, kad Aglonā jau esot bijusi uzcelta baznīca. 2008. gada 12. septembrī uz Upursalas tika izveidota 1,8 kilometrus gara dabas taka, uz kuru var doties gida pavadībā ar laivu vai motorizētu plostu.

Kristus karaļa kalns


Aglonā ir apskatāms arī Kristus karaļa kalns – koka skulptūru komplekss, kurā atrodas 54 skulptūras, kas veidotas par Bībeles sižetiem, kā arī koka baznīca, Noasa šķirsts un Paradīzes dārzs ar 650 augiem un 120 augļu kokiem.

WW2 un Maizes muzejs

Čertoka ezers


Aglonas novada Šķeltovas pagastā ir apskatāms arī Čertoka ezers jeb Velnezers, kura teritorijā 1977. gadā tika izveidots 53 hektārus plašs dabas liegums. Ezera dziļums sasniedz nedaudz vairāk kā 18 metrus un tā ūdens ir neparasti dzidrs. Čertoka ūdeņi bieži vien maina savu nokrāsu, tomēr lielākoties tie ir zaļganā tonī. Par šo ezeru klīst dažādi ar mistiku apvīti nostāsti. Tā apkārtnē nekad nav dzīvojuši cilvēki, jo no Čertoka tiek izstarota negatīva enerģija, tādēļ tā tuvumā nav iespējams ilgstoši uzturēties, turklāt tā apkārtnē cilvēki bieži vien mēdzot nomaldīties. Čertoka tuvumā ir izveidota arī atpūtas vieta ar galdiņiem, soliņiem un ugunskura vietām.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!