Ar pārgājienu un velobraucienu sestdien, 10. oktobrī, noslēgsies visas vasaras garumā noritējušās Slīteres nacionālā parka Ceļotāju dienas, kas vairāku mēnešu garumā dažādos pasākumos iepazīstināja ar šīs īpaši aizsargājamās dabas teritorijas vērtībām, pastāstīja dabas izglītības centra "Slītere" dabas izglītības speciāliste Andra Ratkeviča.

Slīteres Ceļotāju dienas šogad notika citādi, nekā ierasts iepriekšējos desmit gadus – epidemioloģiskās situācijas dēļ nenotika viens liels pasākums vasaras sākumā, bet gan dažādi mazāki pasākumi brīvā dabā norisinājās vairāku mēnešu garumā. Jau aizvadīti 11 dabas izziņas pārgājieni zinošu ekspertu vadībā un to kopējais dalībnieku skaits sasniedz 150 cilvēku.

Slīteres Ceļotāju dienu divi noslēdzošie dabas un kultūrvides izziņas pārgājieni būs zelta rudens laikā, sestdien, 10. oktobrī. Abi pasākumi būs bez maksas. Jārēķinās tikai ar maršrutos iekļauto apskates objektu ieejas maksu.

Velobrauciens "Baron bōgans" sāksies pulksten 11 pie Dundagas pils. Aptuveni 40 kilometrus garais "bōgans" jeb loks aizvedīs uz interesantām un ievērības cienīgām Dundagas tuvākās apkārtnes vietām – Pāces vilnas fabriku, Peldangas alu labirintu, Valpenes piramīdu, Kubalu skolas muzeju un leģendārā dundadznieka Krokodilu Harija (Arvīda Blūmentāla) dzimtājām Būdenu mājas. Velobraucienam iepriekšēja pieteikšanās obligāta pie pārgājiena vadītājas Guntas pa tālruni 29172814 vai rakstot uz e-pastu gunta@dundaga.lv.

Savukārt pārgājiens "Kaļķupes pilskalni un dabas jaukumi" norisināsies pa dabas lieguma "Dižkalni un Kaļķupes ieleja" teritoriju. Tā sākums ir pulksten 11 uz ceļa V1367 pie dabas lieguma "Kaļķupes ieleja" zīmes ceļa labajā pusē (braucot virzienā no Kaļķiem uz Puiškalnciemu; karte šeit). Kopš 2018. gada Kaļķupes ielejas dabas liegums kļuvis par vēl vienu atzītu pilskalnu bagātāks līdzās labi zināmajam un ar vietējo kultūrvēsturi bagāti apvītajam Puiškalna pilskalnam. Pārgājienā plānots apmeklēt gan jaunatklāto Kaļķu vārdā saukto pilskalnu, gan izteiksmīgo Puiškalnu un tā tuvējo "Īvnieku" mājvietu. Ceļā pa gravām un nogāzēm vedīs, stāstīs un dabas vērtības rādīs Kaļķu pilskalna atradēja, Kaļķupes ielejas dabas vērtību eksperte, bioloģe un ilggadēja Puiškalna sakopšanas talku dalībniece Rūta Abaja. Iepriekšēja pieteikšanās obligāta pa telefonu 28385025 vai uz e-pastu andra.ratkevica@daba.gov.lv.

Slīteres Ceļotāju dienas ik gadu kopš 2010. gada rīko Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Dundagas novada pašvaldību. Aktuālā informācija par pasākumiem pieejama Slīteres nacionālā parka mājaslapā.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!