Foto: DELFI
Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar vietējām pašvaldībām sestdien, 22. augustā, ikvienu piedzīvojumu kārotāju aicina uz Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta (ZBR) Ceļotāju dienu, kuras laikā varēs doties velobraucienos, pārgājienos un dažādos citos pasākumos iepazīt reģiona kultūrvēsturi.

Šis gads un nepieciešamība sabiedrībai fiziski distancēties nesis pārmaiņas arī nacionālo parku un biosfēras rezervātu Ceļotāju dienu norisē, tāpēc jau pavasara ZBR Ceļotāju dienās aizsākta jauna tradīcija – kopā ar ierastajiem kolektīvajiem pasākumiem piedāvāt arī individuāli ejamus vai ar auto braucamus maršrutus.

Biosfēras rezervātā ietilpst desmit pašvaldības, no kurām lielākā daļa ir atsaukusies Ceļotāju dienu iniciatīvai, kas ir lielisks veids, kā popularizēt mazāk zināmus apskates objektus un vietas.

Salacgrīvas un Alojas novados notiks velo orientēšanas sacensības – dalībniekiem jādodas uz novadu tūrisma informācijas centriem, kur tie saņems individuāli izbraucamu maršruta plānu. Mazsalacas un Burtnieku novados savukārt notiks kolektīvi velo braucieni. Burtnieku novads aicina apbraukt apkārt teiksmu un leģendu apvītajam Burtnieku ezeram (50 kilometri), bet Mazsalacā tiks gaidīti velo braucēji 115 kilometrus garam Zaļā dzelzceļa braucienam.

Strenču novads šogad piedāvā unikālu iespēju iepazīt Strenčus tagad un toreiz 20. gadsimta Strenču fotogrāfa Dāvja Spundes 13 foto kadros. Individuāli ejamais maršruts ir oriģināls ar to, ka katrs senās pilsētvides fotoattēls ir vērsts tā, lai to pašu ainavu varētu apskatīt mūsdienās. Maršruta shēmu iespējams apskatīt internetā vai saņemt novada tūrisma informācijas centrā.

Šogad ZBR teritorijā ir atvērts jauns un spilgts kultūrvēstures un apmeklētāju centrs – ZTornis. Bijušajā ūdenstornī, kas reiz apgādājis Zilaiskalns ciematu ar ūdeni, tapusi interaktīva ekspozīcija, tāpēc 22. augustā visas dienas garumā Kocēnu novads ir sarūpējis aktīvās atpūtas pasākumu "Esi zvērā".

Visu Ceļotāju dienu pasākumu programmu un individuālo maršrutu shēmas var atrast šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!