Foto: Publicitātes foto
Sestdien, 22. augustā, Lubāna mitrāja informācijas centrs organizē velobraucienu, kura galvenais mērķis ir iepazīt dabas lieguma "Lubāna mitrājs" ziemeļu daļu, konkrētāk – Pededzes lejteci un tās apkārtni.

Tikšanās braucienam pulksten 09.30 Lubānas pilsētā, pie Aiviekstes ozolu dabas takas sākuma punkta (koordinātas: 56.908235, 26.717076.) Velobrauciena starts pulksten 10. Plānotais brauciena kopgarums aptuveni 65 kilometri, ilgums – ap septiņām stundām. Velobraucienā aicināts ikviens, tomēr organizatori aicina paturēt prātā, ka maršruta garums ir 65 kilometri, tāpēc ikvienam vajadzētu apsvērt savus spēkus, enerģiju un izturību. Vēlama ir velo pieredze un iekšējā gatavība doties, zinātkāre un pozitīvs noskaņojums.

Velobrauciens galvenokārt vedīs pa meža un lauku ceļiem, pļaviņu, mežu. Maršrutā asfaltētie ceļi stiepsies sešu kilometru, bet grants ceļi – četru kilometru garumā. Paredzēta Liedes upes šķērsošana (ūdens līmenis – vidēji līdz ceļiem). Brauciena laikā paredzēti vairāki apstāšanās punkti: Liedes upe, trošu tilts pār Jaunpededzes kanālu, briežu dārzs "Mežsētas", Pededzes lejtece, Audīles mežs, kā arī noslēgumā – Aiviekstes upe un Aiviekstes ozolu dabas taka. Tiks iepazīti Lubānas, Rugāju un Gulbenes novadi.

Tāpat paredzēta piknika pauze briežu dārza teritorijā (piknika maizītes jāņem līdzi pašiem), noderēs arī kāds našķis ceļam, kā arī vērts padomāt par ūdens rezervēm (pusceļā būs viena vieta, kur uzpildīt ūdens pudeles). Organizatori aicina sekot līdzi laikapstākļiem un parūpēties par piemērotu apģērbu. Velobrauciena noslēgumā ikviens būs aicināts baudīt dabas takā sarūpēto zupu uz ugunskura.

Plašāka informācija par dalību un velosipēdu nomu (vajadzības gadījumā), kā arī obligātā pieteikšanās braucienam, zvanot pa tālruni 29234956 (Ilze, Elīna) vai e-pastu lubanamitrajs@gmail.com. Dalībnieku skaits ierobežots.

Kādreizējais dabas liegums "Pededzes lejtece" ir iekļauts dabas liegumā "Lubāna mitrājs", tās galvenās dabas vērtības ir neregulētā Pededzes paliene ar ozolu audzēm un parkveida pļavām, meži uz slapjām minerālaugsnēm un kūdras augsnēm, kas nodrošina ar dzīves vidi tādas ES Putnu direktīvas 1. pielikuma sugas kā urālpūci, mazo ērgli, vidējo dzeni, baltmugurdzeni, griezi, melno dzilnu, pelēko dzilnu u.c., kā arī daudzas īpaši aizsargājamo bezmugurkaulnieku, augu, sēņu, sūnu un ķērpju sugas.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!