Foto: Publicitātes foto

Dundagas novadā jau piekto reizi notikušas Slīteres Ceļotāju dienas, kuru devīze bija "Caur Undžavas mežiem pie lībiešiem". Par Undžavas mežiem Dundagas pusē izsenis dēvē grūti caurejamu mežu, kas stiepjas no Šlīteres Zilo kalnu kraujas līdz pat jūrai, kuras krastā virknējas senie lībiešu zvejniekciemi, informē rīkotāji.

Svētkus rīko Dabas aizsardzības pārvalde, Dundagas novada pašvaldība, ar dabu, tūrismu un kultūru saistītās vietējās organizācijas, kā arī tūrisma uzņēmēji.

Šajās dienās uz Dundagas novadu bija sabraukuši cilvēki no visas Latvijas. Ar savu klātbūtni svētkus atbalstīja arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Romāns Naudiņš. Ministrs atzinīgi novērtēja Slīteres nacionālā parka dabas tūrisma infrastruktūru, kas uzbūvēta ar Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansiālu atbalstu. Svētku laikā, tiekoties ar Dabas aizsardzības pārvaldes vadību, ministrs uzsvēra, ka jaunās dabas takas nākotnē būtu aktīvi jāizmanto dabas izziņai un tūrisma veicināšanai reģionā.

Slīteres nacionālā parka daba un lībiešu kultūras mantojums ir Dundagas novada vērtības, kas ir unikālas ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas mērogā. Lai šīs vērtības parādītu apmeklētājiem, Slīteres Ceļotāju dienu programmā bija 14 dažādi dabas un kultūras pārgājienu maršruti, 3 velomaršruti, viens laivošanas maršruts, 9 radoši izzinošās darbnīcas, 8 apskates objekti un 6 vietējo gardumu degustācijas punkti.

Sevišķu pieskaņu Slīteres Ceļotāju dienām piešķīra pārgājieni dabā kopā ar pieredzējušiem dabas pētniekiem. Liels pieprasījums šoreiz bija pārgājienam pa Zartapu gravu kopā ar ģeologu Daini Ozolu, kā arī pārgājienam "Pa vilka pēdām" kopā ar zoologu Vilni Skuju. Tikai paši drosmīgākie devās orientēšanās trasē, ko veidoja entomologs Kristaps Vilks. Arī mazāk grūti, īsāki pārgājieni pa jūras piekrasti un Mazirbes Balto kāpu zinošu gidu pavadībā raisīja interesi. Lībiešu kultūras mantojuma, senu teiku un nostāstu izzināšanā talkā nāca lībieši Edgars un Veronika Milleri, Dženeta Marinska.

Ikviens varēja nogaršot kūpinātas butes un slaveno Dundagas puses sklandrausi (2013.gadā Eiropas Komisija (EK) ir apstiprinājusi sklandrauša reģistrēšanu kategorijā "Garantēta tradicionālā īpatnība", padarot šo latviešu tradicionālo gardumu par pirmo lauksaimniecības produktu Latvijā, ko aizsargās Eiropas Savienības līmenī).

Pēc pasākuma Mazirbē, Lībiešu tautas namā pēc aktīvi pavadītās dienas ceļotāji baudīja koncertu, vēroja video un foto materiālus par šajā dienā pieredzēto un skatījās izglītojošu īsfilmu par Slīteres nacionālo parku.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!