Tiem, kuri vēlas atpūtu pie dabas apvienot ar nelielām izklaidēm, interesantiem apskates objektiem, dzīvnieku barošanu un vēl daudz ko citu, lietderīgi būs apmeklēt Amatas novadu, kurā dažādu nodarbju brīvdienām un darba dienām noteikti netrūks.

Izveidotā maršruta garums ir aptuveni 18 kilometri, tajā ietilpst četras apskates vietas – Ieriķu dzirnavas, Nacionālo partizānu taka un bunkurs, gājēju tilts pār Amatu un Rakšu minizoo. Ceļa garumu uz "Rakšu ZOO" gan var samazināt (kartē attēlotais ceļa posms būs gana drošs dažādu laikapstākļu gadījumā), jo pieejams arī īsāks maršruts, pa kuru tikt uz šo vietu, taču tie galvenokārt būs nelieli zemes ceļi, tāpēc sniega vai lietus gadījumā kārtīgi jāizpēta šie maršruti.

Ieriķu dzirnavas

Aptuveni 73 kilometru attālumā no Rīgas atrodas vieta, kura noteikti radīs tādas kā maģiskas izjūtas gan dienas laikā, gan tad, kad iestājusies tumsa. Ieriķu dzirnavās izveidota pastaigu taka, kurā var apskatīt dažādus objektus un dabas krāšņumu – sākot ar nelieliem tiltiņiem pār upīti, akmeņos izgrebtām sejām, līdz pat skaistajiem Melderupes ūdenskritumiem un vēl. Šeit izveidota arī piknika vieta, šūpoles – interesanti būs gan bērniem, gan pieaugušajiem.

Takas garums ir aptuveni viens kilometrs, taču pastaigas laikā šis kilometrs šķiet daudz garāks, jo ik pēc dažiem metriem ir vēlme apstāties, pavērot apkārt notiekošo un arī ieklausīties ūdens šalkoņā.

Īpaši skaisti ir ūdenskritumi un mazie tiltiņi pār tiem, kas reizēm atgādina ainu no kādas pasaku filmas.

Turpat iespējams arī apskatīt Cecīļu dabas taku, kuras garums ir divi kilometri. Vairāk var uzzināt šeit.

Vairāk par pašām Ieriķu dzirnavām un dabas taku var atrast šeit.

Ieejas maksa parka apskatei pieaugušajiem ir 2,50 eiro, savukārt skolēniem, studentiem, pensionāriem, invalīdiem (uzrādot apliecības) 1,50 eiro.

Nacionālo partizānu bunkurs un mežabrāļu taka

Aptuveni četru kilometru attālumā no Ieriķu dzirnavām atrodas vēl viens interesants aprakstes objekts – nacionālo partizānu bunkurs un taka. Šosejas malā ir norāde uz šo apskates vietu.

Partizānu takas apskate ir bezmaksas, tā nav ļoti gara, taču ir pietiekami interesanta un noderīga, lai to apskatītu. Taka ved caur mežu, ik pēc dažiem metriem izveidoti informatīvi materiāli, kuros atrodama informācija par nacionālajiem partizāniem jeb mežabrāļiem un to darbību Vidzemē. Šis noteikti būs veids, kā atpūtu savienot ar Latvijas vēstures apgūšanu un nostiprināšanu ikvienam.

Vēl viens ļoti interesants objekts turpat būs nacionālo partizānu bunkurs. Tajā var izjust to, kā tad partizāni dzīvojuši, apskatīt viņu personīgās mantas, kā arī ieročus.

Bunkura apskate izmaksās 3 eiro, ekskursija uz bunkuru gan ir iepriekš jāpiesaka. Vairāk informācijas un kontaktinformācija atrodama šeit.

Gājēju tilts pār Amatu

Lai nokļūtu uz gājēju tilta pār Amatu, vispirms jāšķērso autoceļa tilts pār upi un uzreiz aiz tilta labajā pusē (braucot no Rīgas puses) būs nelielais, bet skaistais gājēju tilts pār Amatu.

Tas atklāts 2004. gadā un tā garums ir 38 metri. Šobrīd tilts ir rotāts ar gaismiņām, kas vakaros izskatās īpaši skaisti. Šo tiltiņu un vietu iecienījuši arī jaunlaulātie, tāpēc uz tilta atrodamas vairākas kāzu slēdzenes.

Tiem, kuri vēlas tilta apskatīšanu savienot ar aktīvāku atpūtu, iespējams doties pārgājienā gar Amatas upi. Vairāk informācija par Amatas ģeoloģisko taku pieejama šeit. Par apskates objektiem pie Amatas vairāk lasiet šeit.

Vairāk par pašu tiltu un tā konstrukcijām var uzzināt šeit.

Rakši ZOO

Vēl viena apskates vieta, kura noteikti radīs sajūsmu gan bērnos, gan pieaugušajos, būs Rakšu minizoodārzs. Šeit var apskatīt tādus Latvijai pavisam neraksturīgus dzīvniekus kā kamieļus (zooparkā dzīvo vienkuprainie kamieļi jeb tuksneša dromedāri). Tāpat ir iespējamas arī izjādes ar kamieļiem.

Bet šie "tuksneša kuģi" nav vienīgie dzīvnieki, kuru mājvieta ir Rakši. Šeit ir arī truši, melnkakla kazas un lamas, ar kurām iespējams doties pat pastaigā.

Interesanta būs arī tikšanās ar alpakām un ēzelīšiem. Alpakas ir gana draudzīgas, lai ļautos paglaudīt un pabarot ar parkā nopērkamo barību. Aktīvajā sezonā dzīvnieciņi arī staigā pa parka teritoriju, šobrīd tie ir aplokos, taču par to nav jāuztraucas, jo tik un tā ir iespēja gan paglaudīt, gan pabarot jaukos Rakšu iemītniekus.

Parks atvērts katru dienu no pulksten 10 līdz 17 (vasaras sezonā līdz 18).

Bērniem vecumā no 4 līdz 6 gadiem ieejas maksa ir 3 eiro, pensionāriem 3 eiro, skolēniem un pieaugušajiem 4 eiro.

Vairāk par šo vietu var uzzināt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!