Foto: Kate Lamocca
Brieži ir skaisti un cēli dzīvnieki, kurus dažkārt ieraugām skrienam kaut kur tālumā pa pļavu vai bēgam mežā prom no satiksmes piepildītajiem lielceļiem. Bet kā būtu pamosties ar skatu uz desmitiem majestātisko dzīvnieku? Šādu unikālu pieredzi var baudīt jebkurš briežu dārza un atpūtas namiņa ''Annas dzirnavas'' viesis.

''Annas dzirnavu'' saimnieki ir rīdzinieki Ieva un Atis Jakobiji, kas pirms 15 gadiem meklēja vietu, kur izrauties no Rīgas burzmas, kur būt nost no cilvēkiem un smelt spēkus jauniem darbiem. Lauku vide bija arī noteicošs faktors, lai radītu bērniem iespēju būt tuvāk dabai, apgūt savu zemei un novērtēt tās vērtību. Pēc vairāku gadu ilgiem meklējumiem, starp nenoliedzami ievērojamo skaitu vienreizējiem Latvijas īpašumiem, ''Annas dzirnavas'' "iekrita" saimnieku acīs.

Sākotnējā ideja bija atjaunot esošās ūdens dzirnavas, bet paralēli tam tika attīstīta briežu audzēšana. Ievas un Ata gadījumā tas bijis savā ziņā loģisks un vienkārši pieņemams lēmums, jo Ievas vecākiem pieder viens no pirmajiem briežu dārziem Latvijā – Safari parks ''More''. Brieži ģimenei vienmēr ir bijuši tuvi, un ar vecāku sniegtajiem padomiem ''Annas dzirnavu'' briežu dārzs tika izveidots 2018. gadā.

Briežu dārzs radīja interesi vietējiem ceļotājiem un apkārtējiem iedzīvotājiem, līdz ar to arī aizsākās tūrisms, proti, briežu dārza apskate, dzīvnieku novērošana, individuāla dzīvnieku barošana, fotografēšanās ar briežiem.

Neskatoties uz sākotnējo vēlmi būt prom no visiem, Ieva ar Ati vienmēr ir priecājušies uzņemt viesus un laikam ejot, radās vīzija, kā varētu piedāvāt citiem izbaudīt pašu radīto idilli, izveidojot mājīgu viesu namiņu. Tā tapa divvietīgs koka namiņš meža ielokā pie Dzirnavu ezera, no kura loga paveras arī unikāls skats uz briežu dārzu.

Namiņā pieejama virtuve ar ledusskapi, indukcijas plīts, trauki un galda piederumi, kā arī tēja, eļļa, garšvielas, lai viesi var paši gatavot maltītes. Vannasistabā ir duša, izlietne, labierīcības, bet centrālajā istabā ir divguļama gulta un kamīns. Īpašumā ir arī bezmaksas autostāvvieta. Ja vēlies līdzi ņemt arī savu mājas mīluli, tas ar saimniekiem jāsaskaņo iepriekš.

''Annas dzirnavās'' varēsi izbaudīt dabas maigos pieskārienus divvientulībā, dodoties peldēs, aplūkojot briežus, ļaujoties makšķerēšanas priekiem. Kā arī, ja ir vēlme, pēc vienošanās iespējams izmantot āra karsto kublu, āra grilu un laivu.

Jānorāda, ka briežu dārza un namiņa teritorija nepārtraukti tiek labiekārtota, veidojot ziedu un augu kombinācijas, kuras papildinātas ar senajiem ''Annas dzirnavu laukakmeņiem. Vides estētisko baudījumu saimniekiem palīdz radīt daiļdārznieks Sandijs. Un pasakainais namiņš un briežu dārzs nav palicis bez ievērības – 2020. gadā Ieva un Atis ieguva apbalvojumu ''Amatas novada gada lepnums tūrismā''.

Ja vēlies paviesoties namiņā un/vai briežu dārzā, iepriekš obligāti jāpiesakās, zvanot pa tālruni +371 29176917.

Sīkāku informāciju par namiņa rezervāciju un piedāvātajām iespējām vari atrast te un te, kā arī vari sekot jaunumiem un aktualitātēm ''Annas Dzirnavu'' ''Facebook'' un ''Instagram'' kontos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!