Foto: Saldus Tūrisma informācijas, kultūras un sporta centrs

Cieceres dabas taka ir vieta, kurā nesteidzīgi un rāmi baudīt pastaigas. Tur var apskatīt ne tikai Saldus pilsētas un Cieceres upes krāšņos krastus, bet arī vēsturisko biedrības ēku, kur pats Jānis Rozentāls reiz gatavojis dekorācijas, un 2013. gadā pasniegtās "Latvijas arhitektūras gada balvu 2012" ieguvēju - Saldus mūzikas un mākslas skolu.

Skaistā dabas un pastaigu taka, kuras garums ir 370 metri, vijas gar Cieceres upi no Saules ielas tilta līdz Kuldīgas ielas tiltam. Tomēr varētu teikt, ka, šķērsojot tiltu, harmoniskā taka turpinās līdz pat gleznainajam Saldus ezeram. Upes tuvumā ierobežoto teritoriju un zemo vietu dēļ taka ierīkota laipas veidā, ko ērti var izmantot gan māmiņas ar bērnu ratiem, gan arī cilvēki ar kustību traucējumiem. Pie takas ir izvietota informācija par upes krastā redzamajiem augiem un putniem.

Foto: Saldus Tūrisma informācijas, kultūras un sporta centrs

Uzsākot pastaigu no Saules ielas tilta puses, var izmēģināt brīvdabas trenažierus, kas piemēroti gan pieaugušajiem, gan bērniem. Šķērsojot tiltiņu, var nonākt bērnu rotaļu laukumā "Pīļuks", kas atrodas Mūzikas skvērā (starp Lielo ielu un Cieceres upi). Tas ir piemērots dažāda vecuma bērniem - viens laukums paredzēts maziem bērniem līdz trīs gadu vecumam, bet otrs izveidots jau lielākiem bērniem (līdz pat pusaudžu vecumam).

Foto: Saldus Tūrisma informācijas, kultūras un sporta centrs

Turpat netālu apskatāma Saldus mūzikas un mākslas skolas ēka, kas 2013. gadā ieguva Latvijas arhitektūras gada labāko darbu skates "Lielo gada balvu". Tāpat skola paver jaunu lappusi Latvijas laikmetīgajā arhitektūrā, apvienojot mūsdienīgo ar praktisko.

Foto: Saldus Tūrisma informācijas, kultūras un sporta centrs

Turpinot pastaigu pa dabas taku, pakalniņā ir redzams Saldus Jaunatnes un atpūtas iniciatīvu centrs "Šķūnis", kā arī Saldus Bērnu un jaunatnes centrs. Vēsturiskā ēka, kur bērni un jaunieši šodien var attīstīt savus radošos talantus, celta 19. gadsimta beigās kā Sadraudzības biedrības nams. Savas darbības laikā biedrība būtiski ietekmējusi Saldus kultūras dzīvi, piemēram, rīkotas teātra izrādes, laicīgās mūzikas sarīkojumi un citi kultūras pasākumi. Biedrības rīkotajām teātra izrādēm dekorācijas savulaik gatavoja un priekškarus apgleznoja mākslinieks Jānis Rozentāls. No 1946. līdz 1992. gadam ēkā darbojās Pionieru un skolēnu nams, bet kopš 1992. gada - Bērnu un jaunatnes centrs.

Foto: Saldus Tūrisma informācijas, kultūras un sporta centrs

Ainaviskā dabas taka noslēdzas netālu no Saldus Sv. Jāņa draudzes baznīcas. Šo baznīcu var droši uzskatīt par pilsētas simbolu, kas dzīvo līdzi pilsētnieku paaudžu maiņām. Tā ir arī Saldus vecākā celtne.

Pirmā mūra baznīca Saldū šajā vietā uzcelta 1614.-1615. gadā par hercoga Vilhelma līdzekļiem. Tagadējā baznīca celta 1737. gadā, bet 19. gadsimta beigās pārbūvēta pēc V. Neimaņa projekta. Baznīcā atrodas unikāli mākslas pieminekļi - Liepājas meistara K. A. Hermaņa būvētās ērģeles, manierisma stila kancele, 19. gadsimta otrajā pusē būvētais altāris ar meistara J. Dēringa altārgleznu un citi vēsturiski objekti.

Saldus baznīcu savās gleznās 19. un 20. gadsimta mijā attēlojis mākslinieks Jānis Rozentāls. Īpaši ievērojama šajā ziņā ir viņa diplomdarba glezna "Pēc dievkalpojuma". Iepriekš piesakoties, var vienoties par baznīcas apskati un uzkāpšanu baznīcas tornī, kur var redzēt pilsētu visā tās krāšņumā.

Foto: Saldus Tūrisma informācijas, kultūras un sporta centrs

Cieceres upe, gar kuru stiepjas dabas taka, sešu kilometru garumā izvijas cauri Saldus pilsētai, tā saglabājot patīkamu zaļo zonu pašā pilsētā, kur gan vietējie iedzīvotāji, gan viesi var izbaudīt šarmantas dabas ainavas.

Foto: Saldus Tūrisma informācijas, kultūras un sporta centrs

Ja pietiek spēka, var turpināt ceļu tālāk gar Cieceres krastiem līdz Saldus ezeram ar izkoptu ainavu un pa bruģētu celiņu. Pludmalē ir labiekārtota teritorija ar diviem volejbola laukumiem, bērnu rotaļu laukumu un vasaras kafejnīcu.

Foto: Saldus Tūrisma informācijas, kultūras un sporta centrs

Noderīga informācija pirms došanās uz Cieceres dabas taku

Plašāku informāciju par Saldus puses tūrisma piedāvājumu var iegūt turisms.saldus.lv, kā arī klātienē Saldus TIKS centrā, Striķu ielā 3, pa tālruni 63807443 vai rakstot uz e-pastu tiks@saldus.lv.

Ja vēlies apmeklēt Saldus Sv. Jāņa draudzes baznīcas iekšpusi un uzkāpt tornī, piesakies 29443117.

Cieceres dabas takas ir pieejamas cilvēkiem ar kustību traucējiem, māmiņām ar ratiem un bērniem, kā arī taka ir suņiem draudzīga.

Par 13 idejām aktīvai atpūtai Kurzemē, kur iekļauta arī šarmantā Cieceres dabas taka, lasi šeit. Taču tavam ceļojumam uz saldāko pilsētu Latvijā noderēs arī šī informācija, kur atradīsi vēl citas idejas brīvdienu maršrutam Saldus apkārtnē.

Raksts tapis sadarbībā ar Saldus Tūrisma informācijas, kultūras un sporta centru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!