Foto: Publicitātes foto

Lai godinātu tradīcijas un kuplā pulkā atzīmētu saulstāvjus, 5. novembrī Valmieras pievārtē sabrauks Mārtiņbērni no malu malām uz brangām svinībām un tirdziņu "Ar Gardu muti Valmiermuižā". Tirgošanās un lustēšanās pie klēts līdzās alus darītavai norisināsies no pulksten 11 līdz 15. Varēšot gan piepirkt pilnus grozus gardiem labumiem, gan iemēģināt roku dažādās amatu prasmēs, gan doties zirgu izjādēs un nobaudīt ziemīgas garšas no alus darītavas, informē Valmiermuižas kultūras biedrība.

Mājražotāju un amatnieku labumu tirdziņš

Valmiermuižā godā tiekot turētas latviskās garšas, tāpēc mājražotāji sabraukšot uz tirdziņu izrādīt, kādus vitamīniem bagātus gardumus tie sagatavojuši gada aukstajiem mēnešiem. Amatnieki savedīšot savus meistardarbus: koka karotes, māla traukus, siltus vilnas cimdus un zeķes, smalkas rotas un vēl daudz ko citu. Ar meistarklasi #zemesgarša ciemosies Valmiermuižas vēstniecības Rīgā šefpavārs Žanis Raivo Behmanis. Arī šis šefpavārs ir Latvijas garšu lolotājs, kas tradicionālos, bet tajā pašā laikā modernos ēdienus gatavo tikai no pašmāju produktiem. Galdā tikšot celti dažādi kulināri brīnumi no šī rudens cūku pupu ražas.

Latvisko Mārtiņdienas tradīciju izzināšana

Tradīciju darbnīcās būs iespēja pievērsties šim laikam raksturīgām iezīmēm. Varēs izgatavot visu nepieciešamo, lai dotos budēļos – gan maskas no dažādām dabas veltēm, gan dažādus skaņu rīkus. Vitamīnus varēšot uzkrāt kopā ar "Kiukīšu kārumiem", gatavojot veselīgus ziemas našķus no cidonijām.

Gaidāmajiem valsts svētkiem par godu tiks darinātas eļļas lampiņas, ko aizdedzināt un likt mājas logā, uzburot gaišu un latvisku sajūtu. Caur dziesmām un rotaļām kopā ar folkloras kopu "Dzīne" varēšot izzināt latviskās tradīcijas. Pils parkā kā mazus, tā lielus ar izjādēm iepriecinās muižas staļļa saime.

Alus un īpašu Mārtiņdienas gardumu baudīšana

Kas gan būtu kārtīgas gadskārtas svinības, ja svētku galdā nebūtu alus? Vismaz Valmiermuižā nekas tāds nav iedomājams, tāpēc alus darītavas meistari šoreiz galdā cels karstalu un rādīs, kā tādu pagatavot paša spēkiem, lai sasildītos drēgnos rudens vakaros. Garškopju kustība "Gardu muti" cienās ar savu jaunāko lolojumu – Latvijā bioloģiski audzētām cidoniju sukādēm, kas ir kā veselīgs gardums.

Arī Alus virtuve sarūpēšot dažādus Mārtiņdienas našķus, ar ko mieloties svinībās. Šoreiz tie būs īpaši gardi, jo Valmiermuižas virtuvē sācis rosīties šefpavārs Dzintars Kristovskis. Iedvesmu smeļoties Latvijas dabā, tiks radītas radošas idejas un pārsteigumi, kas gatavoti no pašmāju produktiem jaunās un negaidītās kombinācijas.

Ieeja bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!