Foto: Publicitātes foto
Jēkabpils novadā 5. un 27. septembrī notiks divas ekspedīcijas dabā, kuru laikā varēs mesties vēl nebijušā piedzīvojumā – doties ar laivām Ziemeļsusējas upē un izstaigāt Mazā bānīša pēdas Zasas apkārtnē.

5. septembrī notiks pirmā no projekta aktivitātēm – ekspedīcija ar laivām Ziemeļsusējas upē. Līdz šim šī nelielā Sēlijas upe nav uzskatīta par laivošanai piemērotu un visas iespējamās laivu brauciena grūtības nav iepriekš paredzamas.

Ekspedīcijas laikā tiks izpētīts apmēram 10 kilometrus garš posms, kurā saglabājies upes dabiskais tecējums. Upe augštecē līdz ekspedīcijas sākumam pie Saltā purva un lejtecē aiz Aldaunīcas ietekas stipri meliorēta, tādēļ vidustecē esošais līkumainais upes posms ir īpaši vērtīga Sēlijas dabas ainava, kura iekļauta dabas liegumā "Ābeļi". Šis Ziemeļsusējas posms tek cauri gandrīz cilvēka neskartam apvidum, kas ir nozīmīgākā vilku un lūšu dzīvesvieta visā Sēlijā. Upē iespējami dažādi šķēršļi un lieli koki, kā arī nav paredzams ūdens līmenis, tādēļ pasākuma dalībniekiem jārēķinās ar augstu grūtības pakāpi un mitrumu.

Laivošanas ekspedīcijas sākums pulksten 10 pie Toraka tilta (56.375761, 26.016794) uz ceļa Saltais purvs–Drēģi. Dalībnieki tiks nodrošināti ar nepieciešamo inventāru – laivām, sauso mantu maisiem, drošības vestēm. Biedrības instruktors veiks airēšanas pamatu apmācību un iepazīstinās ar orientēšanos dabā, izmantojot kompasu. Pasākumā piedalīsies arī vides gids no dabas izglītības centra "Rāzna", kas iepazīstinās ar dabas liegumā esošajām vērtībām.

Savukārt 27. septembrī interesenti aicināti baudīt rudeni, dodoties kājām no Slates līdz Zasai. Šī gada februārī notika bijušā šaursliežu dzelzceļa izpēte no Slates līdz Aknīstei, un šis pārgājiens būs kā loģisks turpinājums dzelzceļa maršrutā Aknīste–Viesīte. 15 kilometrus garajā pārgājienā tiks apzinātas ne vien bijušās dzelzceļa stigas un staciju ēkas, bet arī apmeklēti nozīmīgākie apkārtnes apskates objekti.

Maršruta pusceļā meža muzejā "Liepas" būs iespējams kopā ar gidu izpētīt mežziņa darbarīkus un iepazīt vietējās dzīvnieku sugas. Pirms Zasas ciema tiks apmeklēta bijusī Zasas šaursliežu dzelzceļa stacija, bet plašāka ekskursija gaidāma tieši Zasā. Gida pavadībā tiks izstaigāts plašais Zasas muižas parks, tāpat ceļotāji viesosies Sēlijas prasmju muzejā un amatniecības centrā "Rūme". Dalībniekiem būs iespēja ielūkoties 1887. gadā būvētajās Zasas ūdensdzirnavās, kur šobrīd saimnieko vācietis Hardijs Kortmans, bet ekspedīcija noslēgsies lauku mājā "Nyx&Iris", ieskatoties zirgu jāšanas skolas aizkulisēs un baudot rudenīgu zupu.

Pārgājiena dalībnieki aicināti tikties 27. septembrī pulksten 10 pie bijušās Slates skolas (56.201831, 25.998985). Sarežģītības pakāpe neliela, bet vēlams sekot līdzi laika prognozei, lai izvēlētos atbilstošu apģērbu.

Dalība abās ekspedīcijās bez maksas. Tā kā laivu skaits ir ierobežots, 5. septembra ekspedīcijai laivās pieteikšanās obligāta, savukārt 27. septembra pārgājienā var doties bez iepriekšējas reģistrācijas. Pieteikšanās un sīkāka informācija – 28616357, selijaslaivas@gmail.com.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!