Foto: Publicitātes foto
No 2020. gada 1. jūlija Āraišu ezerpils arheoloģiskajā parka (ĀEAP) apmeklētāju centrā būs aplūkojama pastāvīgā ekspozīcija, kurā izzinošā veidā pirmo reizi kopš izrakumu veikšanas būs iepazīstamas tajos iegūtās oriģinālās liecības un arheologa Jāņa Apala stāsts, pastāstīja "Āraišu ezerpils arheoloģiskais parks" muzejpedagoģe Sanda Salmiņa.

Āraišu ezerpils arheoloģiskā parka galvenais objekts ir īpaša 8./9.–10. gadsimta seno latgaļu dzīvesvietas rekonstrukcija, kas veikta pēc izrakumos iegūtajiem datiem. Jaunā ekspozīcija ĀEAP apmeklētāju centrā ir vērtīgs papildinājums un pirmreizēja iespēja arheoloģiskās liecības aplūkot kopš izrakumiem 20. gadsimta 60. un 70. gados. Tajā ir iespēja iepazīt gan īpašus atradumus, gan tādus, kas raksturo ezerpils iedzīvotāju nodarbes un ikdienā lietotos priekšmetus. Aizraujošs ir Jāņa Apala ceļš no hidroarheoloģiskajām ekspedīcijām un arheoloģiskajiem pētījumiem līdz pirmajai zinātniski pamatotajai dzīves vietas rekonstrukcijai Baltijā. Ekspozīcija veidota kā izziņas un iedvesmas vieta, kas pašiem jāatklāj, atrodot, ieraugot un paturot atmiņā vērtīgāko.

Ekspozīcijas atvēršana notiek gadā, kad Latvijas arheologu biedrība Āraišu ezerpili ir pasludinājusi par 2020. gada arheoloģisko pieminekli un tās pētniekam Jānim Apalam apritētu 90 gadi. Arī apmeklētāju centra ēka, kurā atrodas ekspozīcija, jau novērtēta ar otro vietu skatē "Gada labākā būve Latvijā" koka ēku kategorijā.

Foto: Publicitātes foto

Ekspozīcijas dizaina koncepciju izstrādājis Dizaina birojs "H2E", saturu veidojuši Sanda Salmiņa (ĀEAP), Guntis Zemītis (LU Latvijas Vēstures institūts), Dace Tabūne (Cēsu Vēstures un mākslas muzejs).

Āraišu ezerpils arheoloģiskais parks izceļas ar unikāliem arheoloģiskajiem atradumiem, rekonstrukcijas atrašanos oriģinālajā vidē un Vidzemei raksturīgo, labi saglabājušos kultūrvēsturisko ainavu. Parkā atrodama ne vien rekonstruētā ezerpils uz salas, bet arī 14. gadsimtā celtās Āraišu viduslaiku pils drupas un akmens un bronzas laikmeta mājokļu rekonstrukcijas Meitu salā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!