"Klāt vasara un daudziem no mums arī atvaļinājumu un atpūtas laiks. Ikviens var izvēlēties kur un kā pavadīt savas brīvdienas. Vai tā būtu aktīva atpūta dabā ar pārgājieniem, laivu braucieniem un citām aktivitātēm vai mierīga atpūta pie jūras, zaļumos, vienatnē vai ģimenes, draugu lokā – viss radīs pozitīvas emocijas, sniegs gandarījumu un ļaus uzkrāt spēkus jaunam darba cēlienam," raksta Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs, piedāvājot aplūkot fotogrāfijas, kur redzams, kā cilvēki izbaudījuši vasaru un atvaļinājumu laiku pirms pusgadsimta un agrāk.
Jūrmala izsenis bijusi saules un vasaras baudītāju iecienītākais galamērķis - kā nu ne, ja pilsētai vairāk nekā 20 kilometru garumā ir balta smilšu pludmale. Vairāk par to, kā atpūtās kādreiz un ko darīt tagad šajā piekrastes pilsētā, lasiet šeit.
Vasara ir arī laiks, kad doties uz laukiem. Un katram latvietim ir savi lauki, kur baudīt zemenes, lasīt sēnes un ar basām kājām paskraidīt pa tikko nopļautu zāli. Pat tie, kam šādu māju nav, var doties uz lauku saimniecībām, kas visā Latvijā labprāt uzņem viesus un ļauj noķert lauku sajūtu. Lūk, karte, kas palīdzēs atrast sev tuvāko un piemērotāko. Lauku tūrisma asociācija "Lauku ceļotājs" tajā apkopojusi informāciju par vairāk nekā 750 lauku tūrisma un atpūtas objektiem.

Tāpat gadsimta laikā nekas nav mainījies, un atpūta uz ūdeņiem ir iecienīts brīvdienu pavadīšanas veids. To var baudīt, piemēram, Mērsragā. Vairāk lasiet šeit.

Savukārt to, kā Latvijas lauku ainava mainījusies pēdējo 100 gadu laikā, uzziniet šeit.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!