Latvijas lielākajam un vecākajam nacionālajam parkam šis ir jubilejas gads - kopš dibināšanas apritējuši tieši 40 gadi! Un tieši šodien, 14.septembtī, Siguldā, Gaujas senlejā pie Gūtmaņalas norisināsies galvenais jubilejas gada pasākums - "Gaujas nacionālajam parkam – 40, sajūti, iepazīsti, izbaudi!". Kamēr vēl domājat, vai nedoties tup, lai kopā ar parka simboliskajiem dzīvnieciņiem sikspārni un susuru izpriecātos dažādās aktivitātēs, piedāvājam iepazīties ar astoņām, mūsuprāt, skaistākajām vietām Gaujas nacionālajā parkā.

Gaujas nacionālais parks ir liela, plaša un skaista teritorija. Katram tā asociējas ar ko citu, katram tajā ir kāda sava un mīļa vietiņa. Šeit ir nosauktas tikai nedaudzas no skaistajām, ainaviski, ģeoloģiski un kultūrvēsturiski vērtīgajām vietām.


Gūtmaņala


Lielai daļai Latvijas iedzīvotāju Gaujas nacionālais parks saistās ar Gūtmaņalu, kas ir lielākā grota Baltijas smilšakmens iežos. Teju vai katrs to kaut reizi mūžā ir apmeklējis, gan apbrīnojot Gaujas senielejas burvību ievziedu laikā, gan izbaudot silto saules staru atspīdumu rudenīgajās lapās. Lai arī cik krāšņa ir Gaujas senieleja zelta lapās, labāk to apmeklēt darba dienās vai citā gada laikā, jo brīvdienās zelta lapu laikā te reizēm ir lielāks cilvēku un automašīnu daudzums kā galvaspilsētas centrā.

Miljoniem gadu vecajos smilšakmeņos ala veidojusies, avota un upes ūdeņiem izskalojot smiltis. Avotiņš, kas iztek no alas, senatnē uzskatīts par svētavotu. Uz alas sienām saglabājušies uzraksti no 17. gadsimta. Par Gūtmaņa alu to iedēvējuši baltvācu ceļotāji, jo alai līdzās dzīvojis dziednieks, kas ārstējis ļaudis ar avota ūdeni un ārstniecības augiem. Ar alu saistās arī vairākas teikas. Vecākā no tām stāsta par virsaiša Rindauga neuzticīgo sievu, no kuras asarām cēlies avotiņš. Populārāka ir, uz patiesiem notikumiem balstītā, teika par Turaidas Rozi, viņas mīlestību un uzticību.

Gaujas senieleja Siguldā


Bez Gūtmaņalas Gaujas senielejā pie Siguldas ir daudz skaistu ieleju, gravu, atsegumu, alu, aizu un upīšu, kurus caurvij garais taku, kāpņu un tiltiņu tīkls, kas šoruden tiks uzlabots un atjaunots.

Senielejā ir daudzi kultūrvēstures objekti:

  • Siguldas pilsdrupas. 1207. gadā Zobenbrāļu ordeņa celtā Siguldas pils tika nopostīta 18. gadsimta sākumā Ziemeļu kara laikā. Siguldas jaunā pils.
  • Sateseles pilskalns (Līvu kalns): 13. gadsimtā te atradās līvu valdnieka Dabreļa pils, kas 1212. gadā kļuva par Autīnes latgaļu sacelšanās centru.
  • Serpentīna ceļš, kas atrodas Gaujas senlejā un savieno Siguldu ar Krimuldu, izbūvēts 1862.gadā, par godu Krievijas cara Aleksandra II vizītei. Unikālais, apmēram kilometru garais serpentīna ceļš atjaunots 2007.gadā un piemērots romantiskām pastaigām un velobraucieniem.
  • Gaisa trošu ceļš savieno Gaujas senielejas krastus starp Siguldu un Krimuldu. Baltijā joprojām vienīgo 1060 metrus garo gaisa trošu ceļu Siguldā atklāja 1969.gada janvārī. Brauciens 43 metru augstumā virs Gaujas ilgst apmēram 5 minūtes, no vagoniņa paveras gleznaini skati uz Turaidas pili, Krimuldas muižu un Gaujas senleju.
  • Pētera ala atrodas Vējupītes kreisajā krastā. Tā ir 5,3 metrus augsta un 6,5 metrus dziļa plaisa sarkanīgos smilšakmeņos. Pie ieejas tā ir tikai 70 centrimetrus plata, dziļumā - līdz 2,2 metriem. Pētera jeb Grota ala saistīta ar Siguldas pagasta Grotu māju saimnieka Pētera vārdu. Alas apkārtnē norisinās aktīvi erozijas procesi.
  • Kraukļu alas nelielais strautiņš pamazām izskalojis devona smilšakmens 11,5 metrus augstajā sienā nelielu, 5 metrus garu alu. Teika stāsta, ka Siguldas muižkungs licis no klints gravā iegrūst muižas ļaudīm draudzīgu, taisnīgu vagaru. Viņš atrasts tikai pēc kraukļu ķērcieniem, kas mežā riņķojuši virs mirušā.
  • Paradīzes kalns jeb Gleznotājkalns ir viena no skaistākajām skatu vietām Siguldā, kas minēta tūristu ceļvežos jau 19. gadsimtā. Kalns atrodas 93 metrus virs jūras līmeņa. Šeit paveras vistālākais skats uz Gaujas upes senieleju - līdz 12 km. Skatu vietu gleznošanai izmantojuši J. Rozentāls, J. Feders un V. Purvītis.
  • Piķenes krauja atrodas Gaujas senielejas labajā krastā lejpus Krimuldas. Tā ir 1 km gara un 75-80 m augsta. Kraujā redzami 8 dažāda lieluma smilšakmeņu atsegumi, avotiņš un divas alas. Piķenes krauja noslēdzas ar Velnalas klintīm.
  • Velnalas klintis ir apskatāmas tikai no kreisā Gaujas krasta. Klinšu krauja ir 250 m gara, 15 m augsta. 8 m virs upes ūdens līmeņa redzama Krimuldas Velnala. Tā ir 19 m dziļa, 7 m plata, 4,7 m augsta. Teika vēstī, ka velns, laizdamies no Jūdažiem uz Pabažiem, virs Gaujas, izdzirdot gaili dziedam, iesprucis alā, kur gulējis līdz nākamajai naktij.
  • Ķeizarkrēsls atrodas Gaujas senielejas kreisajā krastā netālu no vēsturiskās Laurenču Šveices mājas un muižiņas. 1862. gadā Siguldā viesojās Krievijas cars Aleksandrs II ar savu laulāto draudzeni. Apciemojuma laika viņi īpaši sagatavotā skatu vietā pie Laurenčiem iestādīja katrs vienu kociņu. No šī laika skatu vieta dēvēta par Ķeizarkrēslu, jo Krievijas ķeizars bijis sajūsmināts par brīnišķīgo skatu, kas pavēries no skatu vietas uz Gaujas senieleju.
  • Ķeizarskats – lieliska skatu vieta uz Gaujas senieleju, atrodas 67 m virs Gaujas līmeņa, ar skatu uz Krimuldu un Turaidas pili. Ķeizarskats atrodas 300 m uz rietumiem no Ķeizarkrēsla - otrpus Laurenču gravai.

Krimuldas (Kubeseles) apkārtne


Kubeseles dabas takas garums ir 3,6 kilometri. Ceļotāji ar automašīnu savu spēkratu var atstāt Krimuldas baznīcas esošajā stāvvietā.

Krimuldas baznīca ir vecākā Latvijas lauku baznīca. Tā Krimuldā jeb toreiz - Kubeselē celta 1205.gadā. Baznīca apmeklētājiem atvērta katru dienu. Pie dievnama atrodas Lilijas labirints un piemiņas akmens latviešu rokrakstu literatūras pārstāvim, Krimuldas draudzes skolas skolotājam J.N.Ramanim. Labirints kristīgajā pasaulē jau izsenis simbolizē cilvēka ceļu pie Dieva.

Šķērsojot Runtiņu pār pusloka tiltiņu un paejot garām Tējas namiņam, skatam paveras Kubeseles pilskalns, uz kura 1775.gadā uzcelta mācītājmāja. Pilskalna pakājē, Runtiņupītes krastā, atrodas uzkalniņš, kas tiek uzskatīts par Turaidas valdnieka Kaupo kapa vietu. Par to vēsta piemiņas zīme. Netālu no piemiņas vietas var apskatīt vēl vienu aizsargājamu ģeoloģisku objektu - Kubeseles jeb Runtiņalu, kuras garums 5-6 metri.

Ejot tālāk cauri Gaujmalas mežiem un vairākkārt šķērsojot Runtiņu, lokveida taka nonāk pie Saulstaru alas smilšakmens atsegumā. Tālāk skatam atklājas Lielais akmens jeb Runtiņa avotakmens, pie kura iztek spēcīgs avots. Netālu, skaistās Gaujas krastā redzami Gaujas plostnieku darba liecinieki – betona enkurkluči.

Taka turpinās mežā, kur starp kokiem var saskatīt senos baltu un lībiešu uzkalniņkapus, kā arī Gaujas kapsētu un visbeidzot - Veco Baronu kapsētu.

Iznākot no meža, labajā pusē skatam paveras skaista ainava ar stalto Krimuldas baznīcu.

Zvārtes iezis


Zvārtes iezis ir viens no skaistākajiem smilšakmens iežu atsegumiem Latvijā. Tas ir veidojies pirms vairāk nekā 350 miljoniem gadu un ir 20 m augsts. Lai slavenais iezis neietu bojā, šajā vietā Amatas gultne 1939. gadā tika iztaisnota.

Blakus izcilnim atrodas iežu atsegums, kura kopgarums ir 200 m un augstums sasniedz 44 m. Tas ir ļoti stāvs, pakļauts virszemes un pazemes ūdeņu iedarbībai, salam, saulei un vējam, tādēļ pastāvīgi veidojas noslīdeņi, nobrukumi un izskalojumi. Iepretī Zvārtes iezim, pļavas malā, atrodas Miglas iezis, ko vietējie iedzīvotāji nodēvējuši par Pļavas iezi. Tas kā šaura strēle turpinās mežā un senāk saukts par Čūsku kalnu.

Tautas nostāsti vēstī, ka šis iezis ir bijis raganu sapulču vieta Vasarsvētkos, Jāņos un Ziemassvētkos. Tad tās uz slotām šāvušās šurp no Zilūža un Vilkates siliem.

Par raganām senāk dēvētas ļoti gudras sievietes – zintnieces, neparasti skaistas un arī ļoti neglītas sievietes. Viņām esot bijušas neparastas spējas. Tās varēja ar skatienu vai ar vārdiem darīt labu vai ļaunu. Viņas visbiežāk sastapa pļavās un mežos, agrās rīta vai vēlās nakts stundās. Tur viņas meklēja dažādus augus un citas neparastas lietas. Cilvēki no viņām bijās, tādēļ piedēvēja viņām daudz dažādas lietas, burvestības un izrīcības.

Līgatnes apkārtne


Līgatnes pilsētiņas vārds jau gandrīz 200 gadus ir cieši saistīts ar papīrfabriku. Fabrika dibināta 1815. gadā un kopš tā laika darbojas bez ilglaicīgiem pārtraukumiem. Uzplaukuma laikus fabrika piedzīvoja 19. gadsimta beigās. Pēdējos gados vēsturiskais ciemats ir ticis atjaunots un tūristu apskatei izveidojies lielisks objekts. Bez unikālās un atjaunotās koka pilsētas apbūves, ar kuru lepojas katrs apzinīgs līgatnietis, te atjaunotas arī daudzas no vēsturiskajām pasakainajām pastaigu un atpūtas vietām, kāpnes, tiltiņi, takas... Lielu pievilcību pilsētai dod arī smilšakmens atsegumi un interesi rada tajās ieraktie pagrabi.

Līgatnes dabas takas izveidotas 1975.gadā, lai iepazīstinātu apmeklētājus ar dabu, Latvijā dzīvojošo savvaļas zīdītājdzīvnieku sugām, dabas daudzveidību un aizsardzības nepieciešamību. Gaujas krastā, mežainām gravām bagātā apvidū, vairāk nekā kā 5 km garumā ierīkotas takas, kur var novērot Latvijas faunai raksturīgos savvaļas dzīvniekus un putnus. Līgatnes dabas takās sastopamie meža dzīvnieki atvesti no dažādām Latvijas vietām. Tie ir bijuši ievainoti vai arī pieradināti dzīvnieku mazuļi, kas nav spējīgi izdzīvot bez cilvēku gādības un patstāvīgi atrast barību. Te vislabāk baudīt nesteidzīgu pastaigu dabā, aplūkojot gan mežus, gan šeit esošos dzīvniekus. Daudzi apmeklētāji iecienījuši šeit organizētos pasākumus: putnu dienas, sēņu dienas, Adventes dāvanu tirdziņu, kā arī ziemā sniega apstākļos sagatavoto distanču slēpošanas trasi. Drīz durvis vērs arī jauna izstāde Līgatnes dabas taku meža namiņā "Pauguri".

Amatas taka

Amata ir viena no straujākajām un krāčainākajām Latvijas upēm, kas plūstot gar Zvārtes iezi ietek Gaujā. Amatas ielejas apmeklētājiem 12 km garā (~6h ilgā) pārgājienā iespējams iepazīties ar devona perioda nogulumiežiem, kas veidojušies senajā devona jūrā. Riteņbraucējiem un vieglu pastaigu cienītājiem gan šeit nebūs ko darīt - taka ir skaista, daudzveidīga, ar lielu augu valsts daudzveidību un krāšņiem skatiem, bet sarežģīta ar stāviem kāpumiem un kraujām, dolomītu un smilšakmens atsegumiem. Vislabāk Amatas krastu smilšakmens atsegumi ir saskatāmi vēlā rudenī, ziemā un agrā pavasarī, jo tos neaizsedz koku zaļā lapotne. Ziema piedāvās vienreizēju iespēju redzēt ledus ūdenskritumus, kas radušies vietās, kur upē ietek nelielie avotiņi. Agrā pavasarī, kad ūdeņi satrakojušies, gar krastu rāmi staigājošos ik pa brīdim apdzīs straumes nestie, asas izjūtas meklējošie laivotāji. Amatas krastos no pavasara līdz rudenim ir iespēja redzēt un dzirdēt daudzus dažādus putnus, rudeņos vērot lašu un taimiņu nārstu un čalojošo upi blakus.

Īsāku gājienu - no Veclauču tilta līdz Zvārtes iezim gar Amatu var izbaudīt arī tie, kam laika mazāk garām pastaigām. Arī šajā nelielajā posmā, nepilnas stundas gājiena laikā var ieraudzīt lielu augu daudzveidību, pasakainus atsegumus un straujo, krāčaino upi.

Āraišu apkārtne


Ap Āraišu ezeru 1000 hektāru platībā izvietojušies 28 kultūras pieminekļi un vēstures liecības no dažādiem gadsimtiem, augstākajā pakalnā paceļas Āraišu vējdzirnavu varenie spārni.

Āraišu vējdzirnavas celtas kā Drabešu muižas dzirnavas 19. gadsimta vidū un ir tā saucamā holandiešu tipa vējdzirnavas, kādas Latvijas teritorijā parādījušās 14.gadsimtā.

Jau Gaujas nacionālā parka izveidošanas laikā Āraišu apkārtne tika izdalīta kā ainaviski un kultūrvēsturiski nozīmīga teritorija, Āraišu muzejparks ir viena no GNP kultūrvēsturiskās zonas teritorijām. Āraišu muzejparka apbūve – mazliet vairāk kā 1000 ha platībā esošās zemnieku sētas, muiža, pusmuižas, baznīca un mācītājmuiža, pilsdrupas, ezerpils rekonstrukcija Āraišu ezera saliņā, ir valsts nozīmes kultūras piemineklis. Āraišu ezerpils bijusi pastāvīgi apdzīvota, pilskalniem līdzīgi nocietināta dzīvesvieta, kas aizsardzības nolūkā celta uz mazas, pārplūstošas saliņas. Ezerpili cēluši un 9.-10.gadsimtā apdzīvojuši senie latgaļi.

Āraišu viduslaiku pils celta Livonijas ordeņa laikā. Spriežot pēc rakstīto avotu ziņām un arheoloģiskajos izrakumos iegūtajiem materiāliem, pils bijusi apdzīvota no 14. līdz 17.gadsimtam.

Sietiņiezis


Sietiņiezis ir lielākais baltā smilšakmens atsegums Baltijā, tajā ir daudzveidīgas nišas un arkas, atsevišķs izcilnis tiek saukts par Velna papēdi. Vietējās teikas vēstī, ka velns tur atspēries, skriedams pāri Gaujai uz Liepu, uz Lielās Ellītes alu. Liepā savukārt pierakstīts nostāsts, ka velns, bēgdams no Lielās Ellītes, pie Sietiņieža būvējis tiltu pāri Gaujai, lasīdams cepurē "akmeņus kā rāceņus".

Taka, kas sākas no stāvlaukuma, ved pa skaistu, tīru priežu mežu. Nonākot līdz Gaujai, tā ved gar upi, sākumā ejot pa virsu smilšakmenim, tad rādot apmeklētājam visu baltā smilšakmens ieža varenību. Ik pa brīdim smilšakmenī var redzēt mazas aliņas – tās atstājušas īpašas un retas bišu sugas. Iezī atrodamas un ieraugāmas arī daudzas retas sūnu un ķērpju sugas, kas it kā nokrāso to dažādās krāsās.

Nonākot augstākajā punktā, apmeklētāji var izlasīt 1927. gadā LU studentu vienības uzlikto un nesen atjaunoto uzrakstu piemiņas akmenī "Skaties uz skaisto Latviju un priecājies par to!" un arī izbaudīt patiesi skaisto skatu uz Gauju un tās senleju ar zilo ūdeni un sidrabainajiem vītoliem tās krastos. Nav gadalaika, kad Sietiņiezi nevarētu apmeklēt un vienmēr tas ir vienreizējs, skaists un neatkārtojams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!