Gaujas dabas taka ir gleznaina vieta Strenčos. Staigājot pa to gar Gauju un vecupēm, var izbaudīt atrašanos dabā, ieraudzīt tās krāšņumu un daudzveidību. Pēdējo mēnešu laikā dabas takā veikti vairāki labiekārtošanas un infrastruktūras atjaunošanas pasākumi, pastāstīja Kristīne Lāce, Strenču novada domes tūrisma speciāliste.

Nesen rekonstruēts Dravas ozola vainags un likvidēts aizzēlums ap dižkoku. Tāpat atjaunots gājēju tiltiņš pār Gaujas vecupes savienojošo grāvi dabas takas objektā "Vācu stiga" un lielākajā daļā takas gājēju pārvietošanās zonā veikta apauguma novākšana un marķējuma atjaunošana.

Dravas ozols aug Slimnīcas attekas krastā. Tas ir iespaidīgs koks ar apkārtmēru 4,20 metri. Jūlija sākumā, atbilstoši tirgus izpētes rezultātiem, sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Koku Alianse" veica Dravas ozola vainaga rekonstrukciju. Veicamajos darbos ietilpa koka vainaga kopšana, sauso un bojāto zaru izzāģēšana un atsevišķu zaru īsināšana koka vainaga apakšējā daļā. Ap ozolu arī likvidēts aizzēlums, kas radīja nelabvēlīgu mikroklimatu un noēnoja ozola stumbru.

Arī gājēju tiltiņā pār atteku savienojošo grāvi Vācu stigā pabeigti remontdarbi, stāsta Lāce. Tilts būvēts 2008. gadā un, gadiem ejot, bijis ieliecies. Tagad demontēti esošie koka pāļi un bojātie tilta elementi. To vietā izbūvēti jauni tilta pāļi un nomainīti bojātie tilta koka elementi, ir veikta koka klāja montāža. Gājēju tilts ir pacelts uz izbūvētajiem pāļiem un noenkurots. Ap tiltiņu veikta teritorijas sakopšana. Remontu veica sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Woltec".

Iesākta arī apauguma novākšana un marķējuma atjaunošana takas gājēju pārvietošanās zonā. Lielākajā daļā takas gājēju pārvietošanās zonā veikta apauguma novākšana, daudzviet taka atbrīvota no kritušajiem kokiem. Ir atjaunots marķējums, jo iepriekšējais daudzās vietās vairs nebija redzams.

Visi labiekārtošanas un infrastruktūras atjaunošanas darbi tiek veikti Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstītā projekta "Antropogēnās slodzes optimizēšanas un bioloģiskās daudzveidības ilgtspējas nodrošināšanas pasākumi Gaujas dabas takā Strenču novadā" īstenošanas gaitā. Projekta īstenotie aizsardzības un apsaimniekošanas pasākumi ir viena no Strenču novada dāvanām Latvijas 100. jubilejā, kas Gaujas dabas taku atkal padarīs skaistu un baudāmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!