Gulbenes–Alūksnes bānītis šogad svinēs savu 117. gadskārtu. Bānīša dzimšanas diena ik gadu tiek atzīmēta ar skaistiem svētkiem. Lai arī nedaudz citādāk kā ierasts, arī šis gads nebūs izņēmums.

Šogad pirmo reizi Bānīša svētki notiks divas reizes. Svinības sāksies jau 15.augustā, jo tieši šajā datumā 1903. gadā oficiāli vispārējai lietošanai tika atklāta šaursliežu dzelzceļa līnija Pļaviņas-Gulbene-Alūksne-Ape-Valka, bet svinību turpinājums būs 5. septembrī.

15. augustā Bānīša svētku aktivitātes norisināsies Gulbenē, Gulbenes dzelzceļa stacijas un bānīša depo teritorijā, savukārt 5.septembrī – Alūksnē, Alūksnes stacijā. Abās svētku dienās dalībnieki varēs piedalīties īpašos svētku braucienos, jo šogad arī pašā bānītī braucienu laikā paredzētas aktivitātes.

15. augustā Gulbenē būs iespēja bez ieejas maksas apmeklēt bānīša depo, kopā ar ģimeni, draugiem vai individuāli atraktīvi pavadīt laiku, piedaloties spēlē "Depocatching jeb Atklāj Depo" un izzināt bānīša depo, sliežu ceļu un stacijas vēsturi un attīstību, kā arī klausīties uzlādējošu grupas "Atis Ieviņš un The Rock Brothers" koncertu. Pulksten 13 kā ierasts bānītis ar tvaika lokomotīvi "Ferdinands" priekšgalā disko noskaņās uzsāks ceļu uz Alūksni. Arī atpakaļceļā maršrutā Alūksne-Gulbene paredzētas muzikāli izklaidējošas aktivitātes.

5. septembrī Alūksnes stacijā no pulksten 13.30 līdz 15.30 būs iespēja baudīt grupas "Rumbas kvartets" un Alūksnes kultūras centra deju kopas "Jukums" uzstāšanos, būs āra spēles par un ap bānīti, retro foto, retro mašīnu parāde, tvaika lokomotīves ūdens uzpildes kolonnas un Alūksnes stacijas vilcienu izmaiņu atjaunotā ceļa atklāšana. No Alūksnes uz Gulbeni bānītis dosies retro ritmos un pasažieri varēs pievienoties braucienam vagonos: "Retro ziņģes", "Retro slavenības", "Retro lambetvoks" un "Retro izpriecas".

Jāpiebilst, ka Stāmerienā, kas līdz šim bijusi viena no Bānīša svētku norises vietām, septembra pirmajā sestdienā būs Pagasta svētku diena. Šogad tas būs 5. septembris un svētku nosaukums būs "Bānīša svētku diena Stāmerienas stacijā".

Bānīša svētkus arī turpmāk Gulbenes un Alūksnes staciju teritorijās plānots rīkot katra gada 15. augustā vai šim datumam tuvākajā sestdienā.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!