Mūsu senči senajās svētvietās guva darba prieku, paredzēja nākotni, dziedēja cilvēkus un ietekmēja laika apstākļus. Pavasarī, kad mūsu enerģijas baterijas patukšojušās, ir īstais laiks doties tās uzpildīt Latvijas enerģētiskajās, jeb svētvietās.

Netālu no Valmieras atrodas Zilais kalns, kura apkārtne tiek uzskatīt par visspēcīgāko enerģētisko vietu Latvijā.

Ja vēlaties sajust lielāko riņķveida starojumu pasaulē, jums jādodas uz Pokaiņiem - milzīgu svētvietu kompleksu, kurā ietilpst Dižā seja, Dieva dārzs, Vīnkalni, Dziednieku kalns, Naudas kalns, Metamais kalns, Spārņu kalns, Immas kalni, Tuntuļu kalns, Rakažkalns, Krievu kalni, Staru kalns un citas svētvietas. Svētvietu pētnieki secinājuši, ka Pokaiņi bijuši nozīmīgs senbaltu civilizācijas un senās pasaules centrs, kurš pastāvējis jau pirms pēdējā ledus laikmeta.

Pasaulē reti sastopamu brīnumu iespējams redzēt Allažu pagastā. Tur atrodas brīnumezers Linezers, kurš pēkšņi pazūd un tikpat pēkšņi parādās. Ik pēc desmit gadiem, Linezers pilnīgi izzūd. Pēdējo reizi tas noticis 1996.gadā, pirms tam - 1984. un 1976.gadā.

Vītiņu pagastā, netālu no Auces no Ķeveles Kambaru kalna augšas 10 m garā posmā iztek deviņi spēcīgi avoti, kas saplūstot, veido strautu. Tālāk strautā ietek vēl divtik avoti, kas kopumā veido Ķeveles Trejdeviņu avotu grupu.

Dodoties uz Skaņo kalnu - apmēram 15 metru augstu un 70 metru garu smilšakmens krauju, esiet gatavi ūjināt un dziedāt, jo šī vieta pazīstama ar īpatnējām atbalsīm. Skaņā kalna efektu vislabāk varot novērot, ja runā vai dzied klusināti, jo tad pamatskaņa nav dzirdama, bet dzirdama tikai atbalss.

Raunas svētvietu veido vienīgais Latvijā redzamais Staburags - Raunas Staburags, Tanīsa pilskalns un visā tās apkārtnē augošās īpaši garās un kuplās egles.

10 km aiz Matīšiem, ceļa malā apskatāms Lielais Bauņu akmens, kurš atrodas īpaši enerģētiski spēcīgā vietā. Iespējams, par to liecina arī ceļa malās augošās lapegles, kuru zaros izvietojusies viena no lielākajām stārķu ligzdošanas kolonijām.

Nemnaudu svētvieta atrodas Zaubē pie Vērkalna, kur redzams liels sarkana granīta svētakmens, kas tiek dēvēts par Vēres gultu. Zaubes upes labajā krastā iztek svētavots, bet kilometru tālāk atrodas pilskalns. Tā virsotnē ir daudz svētakmeņu, kas veido apli, tāpēc tiek uzskatīts, ka šajā vietā kādreiz norisinājušās kulta ceremonijas.

Amatas krastā, Skujenes pagastā, pie "Dzirnaiņu" mājām ir īpaši akmens krāvumi. Svētakmeņi redzami arī Amatas upē, bet zem ūdens no tiem izlikts krusts. Upes kreisajā krastā ir vairāki lieli akmeņi, no kuriem vienā iekalts putns lidojuma brīdī. 

Enerģētiska vieta ir arī mūsu lepnums - augstākā Latvijas virsotne Gaiziņkalns, jo kalni ir viens no elementiem, kas koncentrē pozitīvo enerģiju. Pati svētvieta, kurai raksturīgi gludi, lieli un noslīpēti akmeņi, atrodas 2km attālumā no kalna virsotnes.

Ticēt vai neticēt Latvijas svētvietu mistiskajam spēkam, tas lai paliek katra paša ziņā, bet tās noteikti ir vērts apmeklēt, lai apjaustu, cik skaisti dižakmeņi, kalni, avoti un interesanti akmens krāvumi ir tepat, Latvijā. Varbūt tie nav paši lielākie un grandiozākie, toties mūsu pašu un tāpēc, vēl jo nozīmīgāki!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!