Foto: Shutterstock
Nesen atjaunotajā Bauskas pilī 25. oktobrī plkst. 14.00 viesosies Livonijas ordeņa ārsts, brālis Emanuēls ar visu medicīnisko aprīkojumu, pastāstīja pils muzeja pārstāve Ilva Neimane. Šis ir viens no Senās dzīvesskolas pasākumiem, kurā apmeklētāji varēs izzināt slimību ārstēšanas metodes, un kādi bija izplatītākie nāves cēloņi laika periodā no 13. līdz 16. gadsimtam.

Senā dzīvesveida skolas pasākumu "Slimības un to ārstēšanas paņēmieni 13. – 16. gadsimtā" vadīs un viduslaiku ārsta ādā iejutīsies Oskars Okonovs - vēsturnieks pēc profesijas un aicinājuma.

Veselība vienmēr bijusi vērtīga, cilvēki centušies iemācīties to uzlabot, kā arī ārstēt dažādas kaites. Viduslaikos ārsts bija pielīdzināts amatniekam, salīdzinājumā ar mūsdienām priekšstati par slimnieku aprūpi bija aprobežoti, tomēr jau senatnē ārsti īstenoja ārstniecības paņēmienus, kas tiek praktizēti arī mūsdienās – šķiroja slimniekus atkarībā no kaites un noteica veselības stāvokli, izmantojot urīna analīzes un citas lietas. 

Viduslaiku un renesanses periodā pieredzes ceļā iegūtās zināšanas pakāpeniski pilnveidojušās, uzkrātas zināšanas par dzīvnieku un augu valsts preparātu iedarbību uz cilvēku veselību. Taču reliģija un sabiedrības aizspriedumi traucēja iegūt pilnīgu priekšstatu par cilvēka ķermeņa uzbūvi un kavēja medicīnas attīstību. Austrumu valstīs medicīna bija daudz attīstītāka nekā Eiropā. 

Oskars Okonovs norāda, ka "viduslaikos prevelēja empīriski uzkrātas zināšanas un uz tām balstīta praktiskā darbība, kuras mērķis ir saglabāt veselību, pagarināt mūžu, ārstēt slimības, izstrādāt higiēnas un profilakses pasākumus." Viduslaiku medicīnai raksturīgas bijušas gan mutvārdu tradīcijas un izplatība, gan zināšanu nodošana rakstiskā formā

Senās dzīvesveida skolas pasākumi Bauskas pils muzejā notiek kopš 2010. gada, tās ietvaros apmeklētājiem ir iespēja apgūt dažādas seno amatu prasmes un gūt priekšstatu par Bauskas pils periodam atbilstoša laika cilvēku dzīvesveidu, sadzīves kultūru, zinātni un atklājumiem.

Sīkāka informācija pieejama mājaslapā: www.bauskaspils.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!