Foto: Publicitātes foto

Jūlija sākumā blakus Numernes vaļņa skatu tornim tiks uzstādītas divas koka konstrukcijas, kas ir ieguvušas nosaukumu – zvaigžņu vērošanas krēsli. Dienas laikā atpūtas brīdi ar skaisto panorāmu tajos varēs gūt dabas mīļi, bet tiem, kas vēlas ķert krītošās zvaigznes šie krēsli pavērs dabas parka priekšrocības dienas tumšajā daļā, pastāstīja Inga Bernāne, Kārsavas novada tūrisma organizatore.

Pēdējo divu gadu laikā Kārsavas novada pašvaldība sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi un A/S "Latvijas valsts meži" ir pievērsusi īpašu uzmanību pieejamības veicināšanai un tūrisma piedāvājuma dažādošanai dabas parka "Numernes valnis" teritorijā.

Kopdarbā ar Dabas aizsardzības pārvaldi ir ieviesti vairāki ikgadējie pasākumi, lai Kārsavas novada iedzīvotāji un viesi varētu iepazīt aizsargājamo dabas teritoriju kopā ar vides speciālistu, izzināt procesus dabā, kā arī to nozīmi mūsu ikdienas dzīvē. Spilgtākie no pasākumiem ir izzinošās ziemas pastaigas, kukaiņu nakts, sēņu diena un nakts sēņošanas festivāls "Ejom bakuot!".

Foto: Publicitātes foto

Šogad nomarķēts vietējais velomaršruts nr. 776, kas izved riteņbraucējus pa skaistākajām dabas parka vietām un ļauj izbaudīt Numernes vaļņa pauguraino reljefu.

Savukārt šī gada gaidītākais pasākums ir vides instalācija "Uguns", kura autors ir arhitekts Didzis Jaunzems. Tā atklāšana notiks 9. septembrī. Šis būs viens no pieciem vides objektiem, kas tiks uzstādīti Ziemeļlatgales novados ar īpašu vēstījumu – ieklausīties dabā, cienīt tās teikto, apjaust to, ka cilvēks nav vienīgais dabas iemītnieks un mums visapkārt ir daudz saudzējama un kopjama. Vairāk šeit.

Dabas parks "Numernes valnis" ir NATURA 2000 teritorija, kuras lielākā daļa atrodas Kārsavas novadā. Tā ir viena no nedaudzajām vietām valstī, kur sastop sausieņu priežu mežus, kas izveidojušies uz osiem vai osveida vaļņiem. Šeit sastopamas tādas retas un aizsargājamas sugas kā Ruiša pūķgalve, smiltāju esparsete un zāļlapu smiltenīte. Vaļņa pakājē izskalošanās rezultātā ir veidojušās nedaudz kaļķainas augsnes, kas ir piemērota Latvijā aizsargājamai augu sugai – dzeltenai dzegužkurpītei. Dabas parkā sastopami purvaini meži, kā arī tādas aizsargājamās sugas kā spilvainais ancītis un Lēzeļa lipare, četrzobu pumpurgliemezis. Numernes valnis ir viena no bagātākajām meža silpurenes vietām Latvijā.

Vairāk informācijas par vietām, ko apmeklēt Kārsavas novadā, meklējiet visit.karsava.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!