Foto: Publicitātes foto
Lubāna ezers ir lielākais ezers Latvijā, un to iecienījuši makšķernieki, jo tā ūdeņi ir bagāti ar zivīm. Šogad zemledus makšķerniekiem tiek piedāvāts jauns pakalpojums – namiņš, kura grīdā izveidoti āliņģi ar vāku – makšķerēt netraucē ne slikti laika apstākļi, ne aukstums.

"Sniega būdas pamatfunkcija ir pasargāt zemledus makšķerniekus no asajiem ziemas vējiem un, ar iebūvētās krāsniņas palīdzību, saglabāt telpā siltumu, lai atpūta būtu pilnvērtīga un kvalitatīva. Būdā iekļautās gultas vietas ir paredzētas īsiem atpūtas brīžiem, jo būve nav paredzēta kā naktsmītne. Pamatā sniega būda ir nojume zemledus makšķerniekiem, tikai tā tiks pasniegta uzlabotā veidolā ērtākai atpūtai," stāsta Lubāna mitrāja informācijas centrā, kur šo mājiņu var izīrēt.

Iebūvētajā āliņģī zivis tikšot arī piebarotas, lai loms būtu drošāks.

Sniega būdas ārējais karkass un iekārtojums maz atšķiras no vasaras namiņa, tomēr tā galvenā priekšrocība esot iebūvētie āliņģu caurumi mājas grīdā, kas ļauj nodarboties ar zemledus makšķerēšanu iekštelpās, tādejādi pasargājot makšķerniekus no mainīgajiem laika apstākļiem un sniedzot papildu ērtības. Sniega būda esot paredzēta četriem cilvēkiem, tajā ir iebūvēta malkas apkures krāsns, pieejamas trīs gultasvietas nakts copei, krēsli un iebūvēti āliņģu caurumi. Pavasarī un vasaras sezonā sniega būda tikšot nogādāta krastā, un to varēšot izmantota kā zvejnieku vasaras būda. 

Šāda veida zemledus makšķerēšanas sniega būdas ir ierasta prakse Amerikas savienotajās valstīs, Kanādā kā arī Eiropas ziemeļos – Zviedrijā, Somijā. Uz lielākajiem zemledus makšķerēšanas ezeriem ASV un Kanādā ziemas sezonā sniega būdu skaits mēdz sasniegt četrus līdz piecus tūkstošus, tās ir gan privātīpašumi, gan arī īrējamas zemledus makšķerēšanas sniega būdas. 

Latvijā, oficiāli, līdz šim nav pieejamas šāda veida zemledus makšķerēšanas sniega būdas.
Lubāna ezers, kā lielākais Latvijas ezers platības ziņā ir pievilcīgs makšķerniekiem visu gadu. Tur mīt līdakas, asari, raudas, plauži, zuši, ālanti, karpas, zandarti, karūsas, sudrabkarūsas, vēdzeles, sami, pliči, līņi, sapali, ķīši, kā arī ruduļi. Aktīva zveja un makšķerēšana notiek visu gadu, ievērojot īpaši aizsargājamās teritorijas "Lubāna mitrājs" dabas lieguma sezonālos ierobežojumus atsevišķās lieguma un parka zonās.

Ziemas sezonā, labvēlīgos laika apstākļos uz Lubāna ezera novēroti sākot no 100 zemledus makšķerniekiem dienā, tāpēc varot uzskatīt, ka šī teritorija ir potenciāla zemledus makšķerēšanas sniega būdai Lubāna ezerā.

Pakalpojumu nodrošina Lubāna mitrāja informācijas centrs.

map-embed.com
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!