Foto: Arhīva foto
Šogad Rūdolfam Blaumanim 150 un par godu viņam tiek rīkoti dažādi nopietni un mazāk nopietni pasākumi, bet Ērgļos, viņa "Braku" mājās pie mazmājiņas vēl aizvien karājas cepure. Kāpēc? Aizbrauciet! Nenožēlosiet!

"Braku" kalnā pirms Blaumaņiem dzīvojušas vairākas zemnieku ģimenes, taču, kad te saimniekot sāka rakstnieka ģimene, mājas izskatījušās nolaistas - nebija ne koku, ne košumkrūmu, ne augļu dārza. Kā teicis pats rakstnieks: "Esmu sastādījis kokus un krūmus. Nākamais rentnieks, ja reiz pēc manis te kāds dzīvos, varbūt cirtīs tos, mani lādēdams." Taču "Brakos" joprojām redzami Blaumaņa stādītie koki un par simbolu kļuvušais baltrozīšu krūms pagalma vidū.

Doma, ka "Brakos" jāiekārto Rūdolfa Blaumaņa piemiņas muzejs, radās jau 1938. gadā, taču tikai pēc 20 gadiem durvis muzeja apmeklētājiem vēra "Braku" dzīvojamā māja.

Muzejā apskatāms "Braku" ēku komplekss: dzīvojamā māja, kuru apdzīvoja saimnieki un "Braku" gājēji. Tās vidū ir plīts un maizes krāsns, kuru kurinot tika apsildīta visa māja. Namiņš - virtuve jeb ķēķis, kur iemūrēta liela plīts ar diviem katliem un glabājas dažādi saimniecības priekšmeti - veļas mazgājamā ierīce, sviesta kuļamie kubuli un citi koka trauki. Klēts jeb drēbju kambaris, rija ar piedarbu, maltuve, sīklopu kūts, labības klēts, zirgu stallis, lielā kūts ar vāgūzi, ratnīca un pirts.

Muzejā gaida gan bērnus, gan pieaugušos. Bērniem te piedāvā speciālu programmu "Velniņu darbi un nedarbi", kuras laikā var izstaigāt muzeju, darboties rijā un beigās "Braku" saimes istabā mieloties ar īpašiem velniņu našķiem. Skolas vecuma jauniešiem tiek piedāvāts iejusties noveles "Nāves ēnā" attēlotajās situācijās,

Arī pieaugušajiem tiek piedāvāti dažādi tematiski pasākumi - vakarēšana saimes istabā un gardēžu tūre, kuras laikā var baudīt īsti blaumanisku mielastu - Silmaču pankūkas, gardo "Braku" putru un vīnu no Saldenās pudeles.

Pēc "Braku" apmeklējuma var doties uz rakstnieka atdusas vietu "Blaumaņa kapsētā", kur apbedīts ne tikai pats Rūdolfs Blaumanis, bet arī citi ievērojami Latvijas vīri, piemēram, dzejnieks Jānis Grots un Jurjānu dzimtas pārstāvji.

Galvenā ieeja kapsētā ir pretī rakstnieka Rūdolfa Blaumaņa atdusas vietai, uz kuru ved 45 granīta pakāpieni. Rakstnieka piemineklis veidots no somu granīta un "Braku" laukakmens.

Kur Ērgļos paēst: kafejnīca "Kore", kurā pieejama arī speciāla ēdienkarte bērniem.

Kur Ērgļos nakšņot: viesnīca "Ērgļi", viesu māja "Palīgs" un viesu māja "Vējkalna nams".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!