Popularizējot Ķemeru nacionālā parka dabas bagātības un tūrisma iespējas, sestdien, 6. maijā, Ķemeru nacionālajā parkā (ĶNP) norisināsies ikgadējā Ceļotāju diena, kas aicinās ikvienu interesentu doties pārgājienos, ekskursijās, pastaigās un velo tūrēs, kā arī iesaistīties citās izglītojošās un radošās aktivitātēs. Pasākumu organizē Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar ĶNP reģiona uzņēmējiem, vietējām pašvaldībām un ES LIFE programmas projektu ieviesējiem.

Dabas speciālistu un vietējo gidu vadībā ikvienam tiks piedāvāta iespēja doties kopumā septiņos dažādos pārgājienos, ekskursijās, pastaigās un velo-pārgājienos. "Agrie putniņi" varēs doties "Saullēkta pārgājienā", purva un meža ainavu cienītāji – pārgājienā "Mežonīgā Kūdra – purvu un mežu mijiedarbība", grūtāku distanču cienītāji – pārgājienā "No tuksneša par oāzi – kūdras ieguves vietas neticamās pārvērtības 10 gadu laikā", lēnāka soļa piekritēji – pastaigā pa Ķemeru apkārtnes sēravotiem, ekskursijā pa Kaņiera pilskalna taku vai tematiskā augu iepazīšanas pastaigā "Meža mājas" apkārtnē. Savukārt velobraucēji – velo-pārgājienā "Ķemeri-Valguma ezera apkaime-Smārde".

Viens no šī gada Ceļotāju dienas jaunumiem būs mazo pavāru meistarklases veselīgu līdzi ņemamu uzkodu gatavošanai, ko papildinās tematiskas spēles un darbnīcas Bērnu dabaszinību skolas audzēkņu un pasniedzēju vadībā. Pirmo reizi Ceļotāju dienu bagātinās arī īpašs piedāvājums maizes cepšanas procesa iepazīšanai. Tāpat varēs piedalīties arī Pasaules labirintu dienas svinībās, izmēģināt roku Spēka trauku darināšanā melnās keramikas tehnikā, kā arī izbaudīt jau ierastas un iemīļotas nodarbes – vizināšanos ar zirgiem (šoreiz piekrastē!). Turklāt teju katrā norises vietā būs padomāts ne vien par gara un dvēseles lutināšanu un zināšanu bagātināšanu, bet arī par vēdera priekiem, nodrošinot iespēju baudīt īpašu maltīti par īpašām – Ceļotāju dienas – cenām. Starp pasākuma vietām visas dienas garumā kursēs bezmaksas mikroautobuss.

Ceļotāju diena norisināsies jau septīto gadu, un šogad tā ir veltīta ĶNP 20 gadu jubilejai un ES nozīmīgākās vides un klimata aizsardzības programmas "LIFE" (tulkojumā – "dzīvība") 25. gadskārtai, tādēļ pasākumu bagātinās vairākas tieši šiem notikumiem veltītas aktivitātes. Piemēram, dabas izglītības centrā "Meža māja", Ķemeros botāniķe Agnese Priede dalīsies pieredzē par interesantākajiem atklājumiem ĶNP augu valstī pēdējo 20 gadu laikā. Daudzi no tiem apkopoti nule izdotajā grāmatā "Ķemeru Nacionālā parka flora: vaskulārie augi", kas arīdzan ir veltījums ĶNP 20 gadu jubilejā. Stāstījumu papildinās tematiska pastaiga dabā, kā arī dažādas spēles un radošās darbnīcas.

Pie Lielā Ķemeru tīreļa laipas darbosies dabas izglītības darbnīca, ar izglītojošu spēļu un darba lapu palīdzību, piedāvājot ikvienam interesentam izzināt, kas ir ekosistēmu pakalpojumi un kādus labumus cilvēks gūst no dabas. Turpat varēs uzzināt vairāk arī par Lielā tīreļa laipu, piedaloties interesantos uzdevumos un nodarbēs. Svinot "LIFE" programmas 25. gadskārtu, tiks organizēti arī divi pārgājieni.

Īpašs pārsteigums šī gada Ceļotāju dienā gaida arī Cemex putnu torņa apmeklētājus pie Kaņiera ezera – šeit gluži kā savās mājās būs iekārtojies lielais dumpis – ceļojoša brīvdabas izstāde, ko retajam putnam par godu veidojis Latvijas Dabas fonds LIFE projektā "COASTLAKE".

Plašāka ceļotāju dienas programma pieejama DAP mājaslapā www.daba.gov.lv sadaļā "Aktualitātes – Ķemeru ceļotāju diena". Papildu informācija: 26424972.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!