Foto: Publicitātes foto
Nedēļas nogale solās būt tikpat saulaina kā iepriekšējās dienas, tāpēc Tūrismagids.lv iesaka nesēdēt mājās, bet izbaudīt plašo pasākumu klāstu, kas gan Rīgā, gan citur Latvijā notiks šajās brīvdienās.


Baltā nakts

Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 6. septembra, vakarpusē Rīgā notiks nu jau tradicionālā Baltā nakts un virkne interesantu, māksliniecisku un interaktīvu pasākumu visā pilsētā. Piemēram, pasākums "Pil(n)mēness" Rīgas Porcelāna muzejā, bahiānu dziedājumu koncertiem Rīgas Sv. Pētera baznīcā un ēnu izrāde "TIKAI ŠAJOS LOGOS" kultūras un atpūtas centra Imanta fasādes logos.

Tāpat Baltās nakts ietvaros Latvijas Universitātes radio NABA sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku Gaismas pilī no plkst. 21.00 līdz 03.00 piedāvā starptautisko audiovizuāli laikmetīgo koncertprogrammu "Videogrāfija IX: Space Textures VIII", kas apmeklētājus priecēs jau devīto reizi. Šogad bez pašmāju māksliniekiem "Videogrāfija IX" koncertprogrammā būs mākslinieki no Vācijas, Lielbritānijas un Krievijas. Mūziķu uzstāšanās tiks pavadīta ar oriģinālām videoinstalācijām.

Jāpiebilst, ka sabiedriskais transports kursēs līdz plkst. 2.00 naktī.

Vairāk par pasākuma programmu iespējams uzzināt šeit.

Gulbenes – Alūksnes bānītim jau 111

Foto: DELFI

Sestdien, 6. septembrī, Gulbenes-Alūksnes šaursliežu dzelzceļā norisināsies gadskārtējie Bānīša svētki. Tajos ikviens varēs izbraukt ar īstu tvaika vilcienu, kas tikko atjaunots. Šoreiz svētkiem ir divas devīzes: "Ar pilnu tvaiku!" un "Bānītim – 111".

Pēc sešu gadu sarežģītiem restaurācijas darbiem šogad tvaika lokomotīve "Ferdinands" atkal priecēs vietējos iedzīvotājus un bānīša viesus ar vienu pamatīgu izbraucienu maršrutā Gulbene-Stāmeriene-Alūksne, informē pasākuma organizatori.

Svētku svinības Gulbenē sāksies plkst.11.30, Stāmerienē – plkst.12.00, bet Alūksnē, kur šogad paredzēta īpaši grandioza programma – plkst.14.00.

Leģendārais "Ferdinands" ar svētku vilcienu izbrauks no Gulbenes plkst.13.00, pakavēsies Stāmerienā no 13.30 līdz 14.10 un sasniegs Alūksni 15.35, kur uzkavēsies līdz pat 19.55, kad dosies atceļā uz Gulbeni. Arī no Rīgas norīkots speciāls vilciens uz Madonu un Gulbeni.

Svētku pasākumu programma ietver dažādas izklaides Gulbenē, kas būs pa prātam gan lieliem, gan maziem, gadatirgu un zaļumballi Stāmerienē, kā arī gaisa balonu festivālu un plašu koncertprogrammu Alūksnē ar Gunta Skrastiņa, Žorža Siksnas, Māra Slokas, Daiņa Skuteļa, "TirkizBand" un orķestra "Bel canto" piedalīšanos. Vairākus priekšnesumus, kā arī koncertu Alūksnes evaņģēliski luteriskajā baznīcā sniegs jauniešu koris "Balsis" diriģenta Inta Teterovska vadībā.

Dzejas dienas

Foto: DELFI

"Dzejas dienas" ir sevi pierādījušas kā tradīcijām bagāts festivāls, piedāvājot daudzu iemīļotus pasākumus - klasisku dzejas vakaru, ceļojumu ar dzejniekiem, kura maršrutā šogad ir Teika, jauno latviešu dzejnieku lasījumus, Literārās Akadēmijas dzejas meistardarbnīcu dalībnieku lasījumus un daudzus citus pasākumus.

Šogad starptautiskais festivāls "Dzejas dienas" notiek no 4.septembra līdz 22.septembrim. "Šī rudens pievilcīgākais festivāls – divas nedēļas, vairāk nekā 20 ārzemju viesu, pašmāju dižgari un talantīgie jaunie mākslinieki, dažādās vietās Rīgā un citur Latvijā," šādi šogad raksturotas Dzejas dienas

Ar visu plašo pasākumu programmu un aprakstiem iespējams iepazīties delfi.lv kultūras sadaļā.

Leļļu izstāde un laikmetīgās mākslas festivāls 'Survival Kit'

Foto: DELFI

Šajā nedēļas nogalē Rīgā apskatāmas vairākas interesantas izstādes. Piemēram, līdz pat svētdienai, 7. septembrim, Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā skatāma vērienīga leļļu izstāde.

Leļļu mākslas festivāla ietvaros notiekošajā izstādē "Ceļojums leļļu mākslā pagātnē, tagadnē un sākotnē" piedalās 18 Eiropas valstu profesionālas leļļu mākslas meistari, kuru darbi atspoguļo mūsdienu profesionālas leļļu mākslas virzienus, spilgtu individuālo izteiksmes stilu, izmantojamo materiālu daudzveidību un pielietojumu, atklāj tās veidotāji. 

Festivāla laikā notiek arī lekcijas, meistarklases, tikšanās ar autoriem, kā arī apskatāma starptautiska bērnu grāmatu un ilustrāciju ekspozīcija. Eiropas profesionālās leļļu mākslas festivālu organizē Ināras Liepas Leļļu mākslas muzejs.

Savukārt bijusī fabrika "Boļševička" pārtapusi par vienu no "Survival Kit" norises vietām, kuras centrālais notikums - laikmetīgās mākslas izstāde - notiks tieši fabrikas telpās. Izstādē piedalās vairāk nekā septiņdesmit dalībnieku no divdesmit piecām pasaules valstīm. Ikgadējais laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit 6" šogad ar tēmu "Utopiskā pilsēta" norisinās no 4. līdz 27. septembrim Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros.

Orhidejas un dālijas LU Botāniskajā dārzā

Foto: DELFI

Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā no 6. līdz 14. septembrim notiks Orhideju dienas, kur bez orhidejām būs apskatāmas arī tilandsijas un citi retāk redzēti eksotiskie augi.

Apmeklētājiem būs iespēja piedalīties meistarklasēs, saņemt speciālistu konsultācijas un iegādāties orhidejas. Izstāde top sadarbībā ar Latvijas Orhideju un eksotisko augu draugu asociāciju.

Savukārt dārzā krāšņi zied rudens karalienes – dālijas. LU Botāniskajā dārzā atrodamas vairāk nekā 300 šķirņu dālijas visdažādākajās krāsās. Tā kā brīvdienās sola saulainu laiku, Botāniskais dārzs būs lieliska vieta, kur baudīt atvasaras priekus.

Vienības brauciens Siguldā

Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Jau svētdien, 7. septembrī, Siguldā norisināsies gada lielākais velonotikums – 24. Latvijas Riteņbraucēju Vienības velobrauciens. Pirms sacensībām, 5. un 6.septembrī, pie universālveikala Elkor Plaza (Brīvības gatve 201) darbosies sacensību oficiālais Expo stends, kur laikā no plkst. 10.00 līdz 20.00 dalībniekiem būs iespēja izņemt savus starta numurus.

Latvijas riteņbraucēju Vienības velobrauciens ir bijis viens no nozīmīgākajiem Latvijas sporta notikumiem starpkaru periodā un arī pēc neatkarības atjaunošanas. Velobrauciena ideja laika gaitā palikusi nemainīga – tautas kopības sajūtas un veselības stiprināšana, kā arī tīras vides saglabāšana.

Pērn trīs dažādās distancēs pa Siguldas apkaimes ceļiem piedalījās teju 5000 dalībnieku, kā arī ne mazums skatītāju un līdzjutēju.

Motobols Biķernieku trasē

Foto: Publicitātes foto

Svētdien Biķernieku trasē atkal varēs sajust benzīna smārdu un azartu, jo motobola klubs "Rīga" Centrāleiropas motobola līgas ietvaros spēlēs pret līdervienību Pinskas "Avtomobilist" no Baltkrievijas. Spēles sākums 17.00. Ieeja skatītājiem - bez maksas.

Pirms motobola spēles Biķernieku stadiona spīdveja aplī spēkiem mērosies Supermoto braucēji. Šo sacensību sākums paredzēts 16.00. Motobola klubs "Rīga" aicina ģimenes arī šo svētdienu pavadīt kopā, vērojot aizraujošas sacensības.

Amatnieki Brīvdabas muzejā

Foto: Publicitātes foto

Savukārt Brīvdabas muzejā svētdien no plkst. 12.00 līdz 16.00 notiks Seno amatu diena, kur jau tradicionāli varēs iepazīt, iemācīties un apskatīt seno arodu noslēpumus un darbu tapšanas mākslu.

Priedes krogā apmeklētāji varēšot vērot maizes cepšanu malkas krāsnī, bet Kurzemes zemnieka sētā darbosies kokamatnieks un spēļu meistars, savukārt pie Mērsraga kalves apmeklētājus gaidīšot un ar savu amatu iepazīstināšot kalējs, stāsta muzeja pārstāve Eva Pētersone-Birzleja. Kurzemes zvejniekciema "Mauru sētā" būs iespēja piedalīties sieviešu darbos - vērpšanā, aušanā, adīšanā, veļas mazgāšanā un gludināšanā, bet Kurzemes zvejniekciema "Lurķos" būs vīru darbi – baļķu garenzāģēšana, dēļu plēšana, mucu taisīšana un ķipīšu stīpošana, karošu grebšana.

Būs arī podnieku darbnīca, bitenieki, klūgu pinēji un citi meistari. Pasākumā viesosies tāšu meistari no tautas lietišķās mākslas studijas "Novgorodskaja beresta", kas kopš 1993. gada darbojas Veļikijnovgorodā.

Brīvdabas muzejs atrodas Rīgā, Brīvības gatvē 440. Vairāk informācijas muzeja mājaslapā www.brivdabasmuzejs.lv

Svētdien Esplanādē kartupeļu ražas svētki

Foto: DELFI

Svētdien, 7.septembrī, no plkst.12.00 līdz 15.00 kultūras vasarnīcā "Esplanāde 2014" notiks Kartupeļu brālības Ražas svētki, uz kuriem aicinātas ierasties komandas, ģimenes, kā arī rīdzinieki un pilsētas viesi ar bērniem, lai svinētu spēles "Draugs podā vai kartupeļa dienasgrāmata" noslēgumu.

Galvenais pasākuma notikums būs Rīga 2014 spēles "Draugs podā vai Kartupeļa dienasgrāmata" dalībnieku izaudzētās podiņkartupeļu ražas novākšana.

Paralēli ražas novākšanai, notiks radošas aktivitātes ikvienam - būs iespējams apgleznot akmeņus, veidot kartupeļu zīmogus un emotupeņus, spēlēt lielformāta spēles un piedalīties sportiskās stafetēs.

Visi apmeklētāji aicināti apskatīt savus kartupeļu krājumus un interesantākos eksemplārus atnest un citiem parādīt "Dīvaino tupeņu" izstādē. Būs kartupeļu šķirņu izstāde un degustācija, būs arī pārsteigumi, piemēram, tiks cepts kaut kas liels un gards.

Ražas svētku dančus mācīs Ilga Reizniece, ar muzikālām performancēm uzstāsies Gunča Beatbox un ritma grupa "Pulsa efekts". Ražas novākšanas svētku pasākumu vadīs aktieris Lauris Dzelzītis.

Spēle "Draugs podā vai Kartupeļu dienasgrāmata" ir daļa no projekta "Kartupeļu opera" un ietilpst Rīga 2014 programmas tematiskajā līnijā "Izdzīvošanas komplekts".

Tomēr, ja laiks un iespējas to atļauj, iespējams, bērniem daudz interesantāks un vērtīgāks būs brauciens uz laukiem, uz īstu kartupeļu talku. Jāatgādina, ka arī tiem, kam nav "vecmāmiņas lauka", iespējams iesaistīties ražas novākšanā, jo ir vairākas lauku saimniecības, kas piedāvā pilsētniekiem brīvdienās piedalīties lauku darbos. Vairāk informācijas meklējiet tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" mājaslapā www.celotajs.lv

Ķemeru tīrelis

Foto: DELFI Aculiecinieks

Ja pilsētas un kultūras pasākumi ir līdz kaklam, Turismagids.lv iesaka doties uz purvu – īsti rudenīgu pasaku zemi, kas ir unikāla tieši Latvijai un noteikti ik pa laikam vērta, lai to apskatītu. Kāda dzērvene takas malā, lieliska pastaiga, zilās, nedaudz baisās purva ezeriņu acis – tas viss atrodams pavisam netālu no Rīgas, Ķemeru tīrelī. Turpat iespējams arī sarīkot pikniku un kārtīgi izkāpelēties skatu torņos. Ja iepatikusies šāda veida atpūta, netālu ir arī Kaņiera pilskalna taka un putnu vērošanas torņi.

Ieteicams gan negaidīt līdz pusdienlaikam, lai turp dotos, jo brīvdienās šis ir ļoti iecienīts atpūtas maršruts un ļaužu uz takām var būt krietni daudz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!