Latvijā ir daudz skaistu pilsētu, kurās daudz ko redzēt un piedzīvot. Bet ir kāds īpašs šarms mazajām pilsētiņām, kurās dzīve rit savu gaitu, ir salīdzinoši kluss, taču ar gana daudzveidīgu piedāvājumu pilsētas viesiem, lai būtu interesanti un aizraujoši doties šīs vietas izzināšanā un vienkārši baudīšanā. Tāpēc, ja brīvdienās plāno doties uz Vidzemi, varbūt ieplāno brīvdienas pavadīt Ērgļu pusē, kurā iespējams gan pabūt pie dabas, gan gremdēties atmiņās, gan izbaudīt atraktīvas aktivitātes?

Idejas ekskursijām Ērgļu apkārtnē piedāvā Madonas novada Ērgļu apvienības pārvaldes Tūrisma informācijas centra konsultante Ilze Feldberga.

Ērgļu viduslaiku pils parks


Skulptūra "Ērgļu sargsuņi", kuras mākslinieks ir Ivars Mailītis, ir kādreizējo Ērgļu viduslaiku pils saimnieku Tīzenhauzenu dzimtas dārgumu sargātāji. Leģenda vēsta, ka dārgumi joprojām atrodas pils pazemē, kur tos sargā divi dzelzī kalti suņi.

Foto: Ērgļu apvienības pārvaldes TIC arhīvs

No pils parkā esošās lapenes paveras skats uz Ogres upes līkločiem. Apgleznotajos griestos atspoguļoti vēsturiski zīmējumi, savukārt jumta kori rotā vēja rādītājs ērgļa veidolā.

Ērgļu viduslaiku pils parkā mājvietu radis arī tēlnieka Jāņa Zariņa radīts izcilā latviešu rakstnieka Rūdolfa Blaumaņa krūšutēls. Blaumaņa vecāki – Karlīne un Matīss Blaumaņi – Ērgļu muižā bija kalpu ļaudis un dzīvoja pārvaldnieka mājā. 1863. gada 1. janvārī pasaulē nāca viņu pirmdzimtais – Rūdolfs –, kurš Ērgļu muižā aizvadīju piecus gadus. Pārvaldnieka mājā vēlāk iekārtoja slimnīcu, tādēļ pie ārsienas šobrīd piestiprināta piemiņas plāksne. 1868. gada pavasarī Blaumaņi pārcēlās uz "Brakiem", kur šobrīd atrodas Rūdolfa Blaumaņa memoriālais muzejs.

Foto: Ērgļu apvienības pārvaldes TIC arhīvs

Vēl papildus šiem objektiem Ērgļu viduslaiku pils parkā ir trošu tilts pār Ogres upi, bērnu rotaļu laukums, āra trenažieri un stāvsols.

Adrese: Parka iela 7, "Facebook".

Radošā telpa Ērgļu stacija


Bijušajā Ērgļu dzelzceļa stacijā, kas būvēta 1937. gadā un savulaik bija Rīga–Ērgļi galapunkts, šobrīd saimnieko Inese un Māris Oltes, kas šo vietu pārveidojuši par radošu telpu, kurā piedāvā interesentiem ekskursijas, pārgājienus, tūrisma informāciju, nomāt elektrovelosipēdus, caurspīdīgās kanoe laivas ar LED apgaismojumu, kajakus, SUP dēļus, pārgājiena slēpes, purva kurpes. Nedēļas nogalēs atvērts arī restorāns.

Adrese: Stacijas iela 1, tālruņa numurs 29692200, "Facebook".

Aušanas darbnīca "Mailīšu Fabrika"


Aušanas darbnīcas saimniece Ilze Mailīte piedāvā viesoties audumu ražošanas darbnīcā. Šeit apskatāmas un izmēģināmas visu tipu stelles, kas darbināmas ar rokām – sākot no vertikālajiem aužamajiem stāviem līdz programmējamajām stellēm, ieskaitot trizuļu, sviru, velkamo ierīci, dažādas jostu un uz galda liekamās stelles, kā arī Latvijā izgudrotās un patentētās divu veidu Viļumsona stelles. Darbnīcu apmeklēt var tikai iepriekš piesakoties.

Adrese: "Zemzari", telefona numurs 28622820, "Facebook".

Alpaku saimniecība "Griezītes"


Britu pāris Ians un Džoanna Storiji jau vairākus gadus saimnieko Ērgļos alpaku saimniecībā un piedāvā ekskursijas pa to. "Griezītēs" var iegādāties alpaku vilnu, kā arī filcētus un adītus izstrādājumus. Saimniecību var apmeklēt tikai iepriekš piesakoties un jāņem vērā, ka saziņa ir angļu valodā.

Adrese: "Griezītes", tālruņa numurs 28693785, "Facebook".

Radošās atpūtas pagalms "Tiltiņi"


Mazliet izmetot līkumu ar mašīnu, apmēram 20 minūšu brauciena attālumā no Ērgļiem ir radošās atpūtas pagalms "Tiltiņi", kurā saimnieks Mārcis Feldbergs piedāvā ekskursiju stipro alkoholisko dzērienu ražotnē Kandžas Laboratorija, kur tiek piedāvāta degustācija, nakts meža kino, laivu nomu, šaušanu pa mērķi ar "gaiseni", dažādas darbnīcas: ziepju vārīšana, rotu kalšana, ugunsskulptūru veidošana un dažādas izklaides svaigā gaisā. Apmeklējums tikai iepriekš piesakoties.

Adrese: "Tiltiņi", Sausnējas pagasts, tālruņa numurs 28330027, "Facebook".

Ja esi Ērgļos un vēl ir laiks un interese ko apskatīt , paviesojies kādā no kaimiņu pagastiem Madonas novadā. Turklāt tu pats vari izveidot maršrutu, ko TIC izveidojuši pa Madonas novadu.

Ēdināšanas iespējas Ērgļos skati, klikšķinot šeit, savukārt naktsmītnes lūko, klikšķinot šeit. Informāciju par citiem objektiem vari atrast Ērgļu TIC Rīgas ielā 10, Ērgļos, "Facebook" kontā vai uzzvanot pa tālruņa numuru 26366934.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!