Pavasaris ir laiks, kad dabā viss mostas un ir vēlme izkustēties ārpus mājas un smelties pavasara enerģiju, tāpēc aicinām izbaudīt nedēļas nogali Alūksnes pusē. Braucot pa A2 šoseju, apmēram 200 kilometru attālumā no Rīgas, tev būs iespēja pakāpties augstākajās virsotnēs, izbaudīt braucienu ar vienīgo regulāri kursējošo vilcienu, iepazīt Malēniešu raksturu un ļauties laiskai atpūtai. Lai nebūtu jālauza galva nedēļas nogales plānošanai, Alūksnes novada Tūrisma informācijas centrs (TIC) sagatavojis brīvdienu maršruta piedāvājumu.

Alūksnes pilsētas baudīšanai ar vienu dienu būs par maz, tāpēc Vita Rence no Alūksnes TIC iesaka rezervēt naktsmītnes jau no piektdienas vakara līdz svētdienas pusdienlaikam. Populārākās naktsmītnēs Alūksnē ir viesnīca "Jolanta", "Benevilla", "Bahnhofs hotel", savukārt, ja vēlies nakšņot brīvdienu mājā, kur pats būsi saimnieks, viņa iesaka brīvdienu mājas "Lilles", "Jaunsētas", "Ķestermuiža". Vairāk par šīm un citām naktsmītnēm Alūksnē un novadā skaties, klikšķinot šeit.

Pēc iekārtošanās naktsmītnē dodies Alūksnes ielās, kur noslēpušies vairāki objekti, kas, šķiet, tieši gaida nakts iestāšanos, lai, izgaismoti uz tumsas fona, demonstrētu savu varenību. Alūksnes augstākajā punktā, Tempļa kalnā, zeltītā gaismā kā valdnieka kroņa stīpa mirdz Slavas tempļa granīta rotonda. Viduslaiku noskaņu krāsās izgaismots Dienvidu tornis Livonijas ordeņa pilsdrupās, 7. Siguldas kājnieku piemineklis, Alūksnes Jaunā pils. Tempļakalna ielas gājēju tilts, līdz pulksten 22, katras apaļās stundas sākumā atskaņo arī romantiskas melodijas, kas tam ļauj ierindoties starp romantiskākajiem tiltiem Vidzemē. Vairāk par izgaismoto Alūksni lasi šeit.

Sestdienas rītu Alūksnes novada TIC aicina sākt ar radošo darbošanos pie keramikas meistariem Uģa Puzuļa, vai Kristapa Brašļa, kas ļaus ikvienam iemēģināt roku darbā ar mālu. Bet pēc radošās darbnīcas dodies iejusties mašīnista lomā Alūksnes Bānīša stacijā, kur līdz 1. maijam iespēja apskatīt ziemas ekspozīciju un var vēl noķert ziemu aiz astes, kaut tikai stāstos vēl.

Alūksnes Jaunajā pilī iespējams iepazīt ne tikai majestātiskās pils stāstu, bet arī apmeklēt Alūksnes novada muzeju, vai Dabas muzeju "Vides labirints". Alūksnes viduslaiku stāstus un Marijas noslēpumu iespējams noklausīties ekspozīcijā "Marienburgas astotais brālis", kas atrodas atjaunotajā Dienvidu tornī, Alūksnes pilssalā.

Pēc darbīga rīta cēliena dodies izgaršot Alūksnes īpašās garšas: profitroļus, kūku "Diena un Nakts", Alūksnes īpašo kokteili, vai Veclaicenes kūkinu. Šo garšu meklējumos dodies uz Alūksnes kafejnīcās: "Pajumte", "Jolanta", "Benevilla". Vairāk par kafejnīcām skaties šeit.

Pēc pusdienu pauzes Alūksnes TIC iesaka izbraukt ar Baltijā vienīgo regulāri kursējošo šaursliežu vilcienu Bānīti. Bānītim pēcpusdienā no Alūksnes stacijas atiet pulksten 15.25 un ieteikums ir būt laicīgi iekāpšanas pieturā, jo vilciens atiet kā pulkstenis. Biļetes var iegādāties uz vietas vilcienā. Bānītis brauc lēnām, tāpēc, ja nevēlies ceļā pavadīt vairāk nekā pusotru stundu līdz Gulbenei, Rence iesaka aizbraukt līdz pieturai Umernieki, un tur tevi sagaidīs kāds no Alūksnes taksometriem.

Vakarā relaksējies kādā no pirtīm Alūksnē, vai lūkojies zvaigznēs sēžot kublā. Bet, pirms dodies mājās, izmanto iespēju pakāpties augstāk Dēliņkalna vai Kornetu skatu tornī. Alūksnes pusē sniegs ir atkāpies tikai nesen, meža apvidos tas joprojām ir, tāpēc, ja dodies pastaigā, noteikti paķer līdzi gumijas zābakus, lai kājas paliek sausas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!