Foto: Oskars Jūra

Gada aukstākās brīvdienas (vismaz pagaidām) ir klāt, bet tas nenozīmē, ka jāpaliek mājās zem segas, jo ziemai ir sava burvība. Šajā nedēļas nogalē piedāvājam ieskatu interesantās atpūtas vietās vienā no Latvijas lielākajām pilsētām – Ventspilī.

Livonijas ordeņa pils un arhitektūra

Livonijas ordeņa pils ir senākā būve Ventspilī, kura celta 13. gadsimtā. To var uzskatīt par vecāko viduslaiku cietoksni Latvijā, kas tikpat kā nemainīgā veidā saglabājis savu pirmatnējo apjomu. Vieta, kurā ir iespēja just vēstures elpu!

Runājot par Ventspils arhitektūru, jāmin Rātslaukums – tajā atrodami 17.-19. gadsimtā celti arhitektūras pieminekļi. Viena no zīmīgākajām celtnēm ir arī vecākā dzīvojamā ēka pilsētā, kuras būvniecība pabeigta 1646. gadā. Daudziem varētu šķist, ka Ventspils vecpilsēta sastāv tikai no mūriem un fasādēm, taču tā nebūt nav. Tie ir arī interjeri un iekšpagalmi, kas, restaurēti un sakopti, glabā aizgājušo laiku burvību.

Ziemas un ūdens prieki

Foto: Dzintra Jūra

Ventspilī atrodas Latvijā pirmais mākslīgi veidotais kalns "Lemberga Hūte", kur nobrauciena garums sasniedz 240 metrus. Tā galā apmeklētājus sagaida bronzas staltbriedis, kurš, kalnam "augot", ik pa laikam pakāpjas augstāk. No kalna virsotnes paveras burvīgs skats uz pilsētu – kamēr kārtīga ziema vēl viesojas Latvijas teritorijā, to jāsteidz izbaudīt!

Foto: Oskars Jūra

Ja pēc slēpošanas, braukšanas ar sniega dēli vai ragaviņām gribas sasildīties, ir iespējams apmeklēt ūdens atrakciju parku. Šāda veida atpūtas vietas var būt arī lieliska alternatīva tiem, kuriem ziema nav mīļākais gadalaiks, un vismaz uz pāris stundām sajusties kā vasarā.

Bērni varēs atpūsties ūdens piedzīvojumu parka atrakciju zonā ar baseinu un slīdrenēm, bet pieaugušajiem ir iespēja ļauties mieram spa zonā, nomierinošas mūzikas pavadībā apmeklējot pirtis vai sāls istabas.

Govju parāde

Foto: Ventspils mārketinga nodaļas arhīvs

Ventspils ir pirmā pilsēta visā Austrumeiropā, kurā norisinājās unikāla govju parāde. Ventspils ir vienīgā vieta Latvijā, kur vienkopus var sastapt 27 dažādu krāsu un formu govju skulptūras, kas kļuvušas par atpazīstamu pilsētas rotu. Apskatei tās pieejamas visu gadu.

Skulptūru dizaina autori ir vairāki Latvijā un ārpus tās pazīstami mākslinieki, piemēram, Elita Patmalniece un Ginters Krumholcs. Pilsētā ir sastopamas 24 dabiska lieluma stiklašķiedras govis un 3 lielās gotiņas – Govs Matrozis, Puķu Govs un Govs Ceļotāja – četrus metrus augstas un septiņus metrus platas.

Lai apciemotu katru gotiņu un labāk orientētos pilsētā, šajā pastaigu kartē vari apskatīt, kur tās atrodas.

Piejūras pastaigas

Foto: instagram.com/wondersoflatvia

Dodoties pastaigā pa Dienvidu mola promenādi, kas ved līdz pat bākai, iespējams vērot gan saulrietu, gan kuģu ienākšanu ostā. Starp citu, Jūrmalas parkā pastaigas laikā var apskatīt Baltijā lielāko enkuru kolekciju.

Šeit ir arī no milzu enkuru ķēžu posmiem izveidots četru metru augsts "Krēsls"! Taču no turpat netālu esošā skatu torņa (19 metrus virs jūras līmeņa augstumā) ar speciālu tālskati ir iespējams novērot jūru, ostu un pilsētu.

Ventspils ir vienīgā pilsēta Latvijā, kas lepojas ar savu naudu – ventiem. Tos viegli nopelnīt, spēlējot dažādas spēles, un tikpat viegli iztērēt, saņemot atlaides dažādos tūrisma objektos Ventspilī. Ar spēlēm tuvāk vari iepazīties šajā mājaslapā.

Digitālais planetārijs

Foto: Juris Presnikovs

Ventspilī atrodas vienīgais digitālais planetārijs Baltijā, kas ļauj atklāt Visumā glabātos noslēpumus. Šajā vietā ir iespējams vērot aizraujošus zvaigžņu šovus, klausīties interesantu planetārija vadītājas stāstījumu, skatīties 360 grādu filmas par dabu, Visumu un planētām.

Šī ir vieta zinātkārajiem, īpaši tiem, kam interesē astronomija un tas, kas ir ārpus mūsu planētas. Ventspils Jaunrades nams piedāvā apmeklēt Baltijā modernāko un lielāko digitālo planetāriju, kā arī ar modernu teleskopu aprīkotu observatoriju.

Jāpiebilst, ka Ventspils apkaimē ir vēl citas ar kosmosa izpēti saistītas vietas. Piemēram, Ventspils Radioastronomijas centrs Irbenē ir bijusī Krievijas armijas pilsētiņa, kur vēl joprojām zinātniskiem nolūkiem darbojas divi paraboliskie radioteleskopi – viens no tiem (ar diametru 32 metri) ir lielākais Ziemeļeiropā un astotais lielākais pasaulē.

Raksts tapis sadarbībā ar Ventspils tūrisma informācijas centru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!