Foto: Atis Maldonis
Kurzemē meklējamais Usmas ezers pavisam noteikti ir apskates vērts. Tas ir vareni skaists, izmēra ziņā iespaidīgs, turklāt tā tuvākā un tālākā apkārtnē atrodami vairāki skaisti apskates objekti, kas noteikti neliks vilties.
Usmas ezera ziemeļaustrumu krastā nepilna kilometra attālumā no ezera atrodas koka skatu tornis, kas uzsliets Ūdrkalnā. Tas ir 26 metrus augsts, un no tā paveras skaista ainava – pārredzams pats ezers, salas un plašie meža masīvi. Vai esi jau uzkāpis šajā tornī?

Protams, pieminēšanas vērta ir arī Usmas ezerā meklējamā Moricsala – viena no pēdējām maz pārveidotajām teritorijām, kur jau vairāk nekā 200 gadu nenotiek saimnieciskā darbība. Moricsalas unikalitāte ir ļoti vecais mežs, tajā augošie koki sasniedz pat 500 gadu vecumu. Sala ir laba mājvieta retām ķērpju, sūnu un kukaiņu sugām, tā ir vaboļu paradīze un vienīgā zivju ērgļu kolonijas vieta Latvijā. Tāpat tajā konstatētas 222 tauriņu sugas, dažas no tām nav sastopamas nekur citur mūsu valstī un pat Baltijā. Moricsalas rezervāts iekļauts Eiropas Savienības aizsargājamo dabas teritoriju tīklā "Natura 2000".

Foto: Atis Maldonis

Moricsalu var aplūkot, dodoties pa Elkraga taku, kas ved gar Usmas ezeru. Tā veidota no priežu dēļiem un šogad sagaidījusi savu pirmo pavasari. Taka ir 300 metrus gara, un ir īpaši pielāgota personām ar kustību traucējumiem, senioriem un ģimenēm ar maziem bērniem, tāpēc patīkamu laiku šeit iespējams pavadīt ikvienam. Dodoties pa izveidoto pastaigu laipu, iespējams lavierēt starp ezeru un kokiem, kā arī uzkavēties labiekārtotā platformā, kur novietoti soliņi. Vairāk informāciju par pašu taku meklē šeit.

Foto: Atis Maldonis

Pie Usmas ezera jau 18. gadsimta sākumā no tēstiem guļbaļķiem atradies dievnams, tomēr Usmas Svētā Pētera baznīca, ko tur uz vecajiem pamatiem iespējams redzēt tagad, ir celta 1936. gadā. Ēka pakāpeniski atjaunota un uzlabota, tomēr šīs arhitektūras pērles sendienu šarms sajūtams vēl joprojām.

Foto: Atis Maldonis

Netālu apskatāma arī interesantā Usmas Kristus stūrakmens baznīca, kas arī noteikti piesaista ar savu arhitektūru.

Foto: Atis Maldonis
Ievērības vērta ir Aļļu priede. Tā atrodas Stendes upes kreisajā krastā un pārsteidz ar saviem izmēriem. Tās apkārtmērs ir vairāk nekā četri metri, un tā izstiepusies aptuveni 24 metru garumā.
Savukārt Usmas Elku liepa ir svētliepa, kurai, lai arī šobrīd zaļojoši vien divi žuburi, zinātāji teic, ka reiz bijuši veseli deviņi.
Īsa brauciena attālumā no Usmas ezera ir Lāčkroga ezers. To atrast nav grūti, jo atrodas kādus 200 metrus no ceļa. Ja izdodas atrast ūdenstilpni, no tās paveras neaprakstāmi skaists skats, jo ūdens ir pavisam dzidrs un ļauj ielūkoties ezera dzelmē. Interesanti, ka pat satelīta kartē iespējams saskatīt tā neraksturīgo krāsu. Ezeru ieskauj jauktu koku mežs. Šis skaistais dabas objekts izveidojies kaļķu karjera vietā, un šī ieža dēļ avotu ūdens pildītā tilpne arī ieguvusi savu krāšņo krāsu. Tomēr atceries, kad ej dabā, saudzē vidi un nepiegružo dabu. Plašāk par šo ezeru lasi te.
Foto: Atis Maldonis
Savukārt no Lāčkroga ezera, kas teju pielīdzināms Vidusjūrai, vien nepilnu četru kilometru attālumā meklējami Īvandes ūdenskritumi. Kā skaidrots Dabas aizsardzības pārvaldes mājaslapā, Īvandes rumba ir apakšējais un lielākais no Īvandes ūdenskritumiem – tas sniedzas līdz pat divu metru augstumam, stiepjoties 10 metru platumā. Savukārt paejot aptuveni 200 metrus gar upīti pret straumi, atrodams arī otrs ūdenskritums, proti, Valdātu rumba. Savos izmēros tas nedaudz atpaliek no sava diženā līdzinieka, bet tāpat ir savā ziņā ievērojams – tas ir pusotru metru augsts un aptuveni piecus metrus plats. Pa vidu šiem abiem upītes tecējums tiek lauzts vēl vienā vietā, un arī šeit ir visai skaisti. Plašāk par ūdenskritumiem lasi te.
Plašāka informācija par ezeru un aktivitātēm apkārtnē atrodama šeit.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!