Saulkrastu jūras piekraste ar mazo upju stāvajiem līkloču krastiem ir viena no skaistākajām Vidzemes piekrastē, atpūtnieku iecienīta vieta jau kopš neatminamiem laikiem. Viss šis krāšņums vainagojas ar Balto kāpu, kur šoruden radušies jauni "iemītnieki" – interesantas zvēriņu skulptūras. Līdz ar pirmo sniegu šī kļuvusi par īstu baltās pasakas valstību.

Uz Saulkrastiem ved gan vilciens, gan satiksmes autobusi. No Rīgas centra līdz Saulkrastiem ar auto var aizbraukt aptuveni 50 minūtēs.

19. gadsimta sākumā šeit tika uzceltas pirmās vasarnīcas un izveidota jauna peldvieta, kuru nosauca par Neubad (Neibādi), bet gadsimta vidū jau sākās plašs kūrorta uzplaukums. Tā parku, kas veidots angļu stilā, radīja dārznieks Akerbergs, kuru barons Pistolkorss atveda no Igaunijas.


Neibāde par Saulkrastiem pārtapa pirms 83 gadiem (par to lasiet šeit), bet tas nemainīja faktu, ka šī vieta ir atpūtnieku iecienīta, tieši otrādi. Vasarā tā ir pārpilna saules baudītāju, bet ziemā Saulkrasti ir izcili piemēroti nesteidzīgām pastaigām.

Viena no skaistākajām vietām šeit ir 18 metrus augstā Baltā kāpa Inčupes labajā krastā, pie upes ietekas jūrā. No tās paveras izcili skaists skats uz Rīgas jūras līci. Šeit uzņemti skati vēsturiskajām Rīgas kinostudijas mākslas filmām "Kā gulbji balti padebeši iet" (1956) un "Nauris" (1957). Šogad Baltā kāpa uzņēmusi jaunus iemītniekus – dzīvnieciņu skulptūras. Tās veidojis Purvīša balvas 2015. gada nominants un starptautisku atzinību iemantojis mākslinieks Ivars Drulle. Objektu mērķis ir pievērst uzmanību un izglītot Baltās kāpas apmeklētājus saistībā ar apkārtnes dabas vērtībām. Skulptūru tuvumā izvietoti arī informatīvi stendi, kur lasāma informācija par to, kā veidojusies Saulkrastu Baltā kāpa, kādas augu sugas un dzīvas būtnes sastopamas kāpās u.c.

Baltajā kāpā tagad ir gan objekts kukaiņu taka – "Nenovirzies no takas", gan taure – "Ieklausies dabā", gan ežu mamma Frīda un zaķis Frīdis. Vides dizaina objekti mudina cilvēkus rūpēties par apkārtni un ar pietāti izturēties pret Saulkrastu Balto kāpu. Tāpat šeit izveidotas laipas un platformas, kas pasargās apkārtnes ekosistēmu no cilvēku radītās ietekmes un sekmēs apkārtējās vides ekosistēmu pakalpojumu saglabāšanu.

Viena no minētajām skulptūrām – taure – atrodas tieši līdzās Saulrieta takai kāpas malā virzienā no Baltās kāpas uz centru. Saulrieta taka būs jauks spēcinošu pastaigu maršruts, kur ieelpot jūras gaisu un dodies izbaudīt četrus kilometrus garo meža taku, kas stiepjas gar jūras piekrasti no Baltās kāpas līdz Saules tiltam. Skatam pavērsies smilšu pludmale un mierpilnais kāpu mežs, kurā aplūkojamas 20 dižpriedes. Dažas priedes ir pat 200 gadus vecas.

Vairāk par Saulkrastiem un to apskates objektiem lasiet Visitsaulkrasti.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!