Ak, Amatas novads – tajā atrodamas tik daudz skaistas un interesantas vietas, ko pavisam noteikti būtu vērts apskatīt. Ko šajā novadā obligāti uzmeklēt? Latvijas apceļotājiem, kā arī tiem, kas nolēmuši piedalīties 15. augustā gaidāmajā taku skrējienā "Stirnu Buks", esam izveidojuši skaistu maršrutu.

Zvārtes iezis


Protams, kā nu bez dižā Zvārtes ieža! Amatas novadā atrodamais Zvārtes iezis ir valsts nozīmes aizsargājamais ģeoloģiskais dabas piemineklis, kas iegūlies Amatas upes krastā. Zvārtes iezis ir viens no skaistākajiem smilšakmens iežu atsegumiem Latvijā. Tas ir veidojies pirms vairāk nekā 350 miljoniem gadu un ir 20 metrus augsts.

Blakus izcilnim atrodas iežu atsegums, kura kopgarums ir 200 metri un augstums sasniedz 44 metrus. Izcils skats uz šo varenību pavērsies gan no upes, gan arī no ieža virsotnes, kurp ved kāpnes.

Foto: DELFI

Sena leģenda vēsta, ka Zvārtes iezis bijusi populāra raganu pulcēšanās vieta, bet blakus esošajā Raganu pļaviņā notikušas dažādas vellišķīgas aktivitātes un aktīva buršanās. Zvārtes iezi apvij ainaviskas dabas takas, savukārt, ja nav vaļa doties pastaigā, bet ir vēlēšanās redzēt vareno iezi paša acīm, turp iespējams piebraukt arī ar auto.

Apmeklējot šo vietu, ikvienam ir iespēja apskatīt vienu no gleznainākajiem Devona smilšakmens iežu atsegumiem, uzkāpt ieža virsotnē un doties pārgājienā, baudīt gardu maltīti Amatas upes krastā.

Āraišu ezerpils arheoloģiskais parks


Āraišu ezerpils arheoloģiskā parka galvenais objekts ir īpaša 8./9.–10. gadsimta seno latgaļu dzīvesvietas rekonstrukcija, kas veikta pēc izrakumos iegūtajiem datiem.

Dodoties uz Āraišu ezerpils arheoloģisko parku, ikvienam ir iespēja iepazīt vēsturi no akmens laikmeta līdz pat viduslaiku beigām. Visneparastākais objekts tajā ir Āraišu ezerpils – seno latgaļu nocietināta dzīves vieta uz ezera salas dzelzs laikmetā. Tomēr tas nebūt nav viss, ko šis parks piedāvā! Teritorijā ir iespēja apskatīt viduslaiku pilsdrupas, kā arī Meitu salu ar akmens un bronzas laikmeta mājokļu paraugiem. Savukārt apmeklētāju centrā iespējams apskatīt ko pavisam svaigu – no jūlija sākuma tur aplūkojama pastāvīgā ekspozīcija, kurā izzinošā veidā pirmo reizi kopš izrakumu veikšanas iepazīstamas tajos iegūtās oriģinālās liecības un arheologa Jāņa Apala stāsts.

Teritorijā pieejamas piknika vietas, šūpoles, karte ar apkārtnes velo maršrutiem un citas ērtības skaistai laika pavadīšanai.

Āraišu vējdzirnavas


Āraišu vējdzirnavas atrodas apkaimes augstākajā vietā ar skaistu apkārtni. Tās Latvijā ir vienas no retajām holandiešu tipa vējdzirnavām, kuru mehānisms ir darboties spējīgs. Dzirnavās ir iespēja izsekot grauda pārtapšanai par miltu, pašiem pamalt graudus, izstaigāt visus četrus stāvus un apskatīt dzirnavu mehānismus gida pavadībā. Iepriekš piesakoties, ir iespēja iegādāties īpašu mājās ceptu maizīti no dzirnavu saimnieces Vinetas (tālrunis 29238208), pastāstīja Amatas novada tūrisma speciālisti.

Brīvdabas zoo "Rakši"


Āraišu novadā Drabešu pagastā meklējams brīvdabas zoodārzs "Rakši". Vai tev patīk dzīvnieki? Tad tā būs lieliska vietai atpūtai ģimenes lokā. Šeit ir iespēja vērot kamieļus, lamas, alpakas, Puatū ēzeļus un Valē melnkakla kazas. Patiks kā maziem, tā lieliem!

Piedzīvojumu parks "Supervāvere"


Piedzīvojumu parkā "Supervāvere" visiem aktīvās atpūtas cienītājiem ir iespēja izmēģināt vairāk nekā 60 atrakcijas. Augstu un zemu kokos izvietoti dažādi virvju ceļi, pārejas un šķēršļi, kā arī ierīkoti nobraucieni pa trosēm. Laižoties pa garākajiem šāda veida nobraucieniem Latvijā, gar ausīm svilpo vejš un acīm paveras lielisks skats uz Gaujas senlejas koku galotnēm!

Cecīļu dabas taka Ieriķos


Cecīļu dabas takas sākums atrodas Ieriķos, Amatas novadā, viena kilometra attālumā no Cecīļu dabas takas informācijas punkta. Taka ietver dažāda garuma maršrutus un četras upes. Lai arī var izvēlēties mērot īsākas distances, takas kopgarums ir līdz 15 kilometriem garš un gājiens var aizņemt pat piecas stundas. Izklausās vareni, ne tā?

Cecīļu dabas takas ir pārpilnas ar dažādām skaistām ainavām, un tur iespējams apskatīt, lūk, kādus zīmīgākos objektus: Cecīļu iezi, Dančupītes alu, Pērļupes alu, Stūķu iezi, Ainavu krauju un daudzas citas skaistas vietas.

Cecīļu dabas takas apvij arī kāda sena teika. Tā vēsta, ka Cecīļu ieža alās reiz dzīvojis velns ar divām raganām. Katru pusnakti viņi dejojuši ieža priekšā, bet ļaudis velnu nokaitinājuši. Viņš gribējis Kumadu aizbērt, paņēmis smiltis un nesis uz upi. Te "Cecīļos" iedziedājies gailis. Velns sabijies un meties alā. Smiltis izbirušas pretī "Velna kambara" iezim, veidojot uzkalniņu. No tā laika velns neesot manīts.

Kas būtiski, pieejami dažādu garumu maršruti, kā arī iespēja organizēt pārgājienus gida pavadībā. Pieejama piknika vieta un meža pirts.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!