Foto: Cecīļu dabas taku arhīvs
Svaigs un dzestrs gaiss, sniega segā ieskauts mežs neapšaubāmi būs nedēļas nogales vēlmju sarakstā. Pēc garās darba nedēļas dodies izbraucienā uz Cecīļu dabas taku, bezrūpība un sniega ieskautās ainavas nodrošinās rāmu noskaņu. Turklāt decembra brīvdienu vakaros dabas takā ir īpaši veidots Gaismas parks. Kā liecina informācija dabas takas mājaslapā, 11. decembrī no pulksten 16 tiks izgaismots takas mazais loks, kas ir pusotru kilometru garš.

Cecīļu dabas taka atrodas Gaujas nacionālā parka teritorijā un ir ceļotāju, dabas mīļotāju iecienīta vieta. Taka ietver dažāda garuma maršrutus un četras upes, kā arī aizsargājamus dabas objektus. Kopējais takas garums ir 15 kilometru garš, taču izvēlēties var arī īsākas distances. Maršruti nudien ir piesātināti ar dabas objektiem – Cecīļu iezis, Dančupītes ūdenskritums, Amatas senieleja, kas atklāj 350-400 miljonu gadu senu pagātni, kad Latvijas teritoriju klāja sekla un silta jūra.

Cecīļu dabas takas apvij arī kāda sena teika. Tā vēsta, ka Cecīļu ieža alās reiz dzīvojis velns ar divām raganām. Katru pusnakti viņi dejojuši ieža priekšā, bet ļaudis velnu nokaitinājuši. Viņš gribējis Kumadu aizbērt, paņēmis smiltis un nesis uz upi. Te "Cecīļos" iedziedājies gailis. Velns sabijies un meties alā. Smiltis izbirušas pretī "Velna kambara" iezim, veidojot uzkalniņu. No tā laika velns neesot manīts.

Decembrī dabas takas Gaismas parks tiek iedegts brīvdienās no pulksten 16 līdz 21. Ieejas maksa dabas takā pieaugušajiem 2 eiro; skolēniem, studentiem, pensionāriem 1.50 eiro, bet pirmsskolas vecuma bērniem ieeja bez maksas. Plašāku informāciju meklē te.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!