Tikko aizvadīti lustīgi Jāņi, un daudzi vēl kavējas stāstos un atmiņās par piedzīvoto brīvdienās. Piedāvājam atgriezties vēl senākā pagātnē - 1959. gadā, un noskatīties nelielu, romantisku video no Jāņu svinībām Pļaviņās, laikā, kad Latvija bija okupēta un šie svētki bija ne vien priecāšanās, bet arī identitātes saglabāšana un sava veida protesta forma.

Protams, šajos kadros neiztikt arī bez varai un politiskajai situācijai atbilstošiem apzīmējumiem, piemēram, Jāņu tēvs un Jāņu māte ir rajona un pilsētas izpildkomitejas priekšsēdētāji, tomēr kā vēstures liecība tie ir svarīgi. Video redzami līgotāji, kas tautastērpos ģērbušies dzied un dejo, bet pa Daugavu peld Jāņu ugunskurs.

Jāatceras, ka kinožurnāls tapis Ņikitas Hruščova īstenotās "atkušņa" politikas laikā, kad ne tikai politiski, bet arī kultūras dzīvē pēc Staļina represiju nosodīšanas tika atļauta lielāka brīvība un dažādas nacionālās kultūras izpausmes.

Fragmentu no 1959. gada kinožurnāla "Padomju Latvija" piedāvā Latvijas Nacionālais arhīvs, Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!