Foto: Delfi kolāža

Atzīmējot Jūrmalas Kūrorta svētkus, kas jau 28. maijā pieskandinās pilsētu, vērts ielūkoties tieši pilsētas kā kūrorta vēsturē – vietas, kur īpaši vasarā kūsājusi kultūras dzīve, ļaudis no malu malām braukuši atgūt spēkus un baudīt atpūtu.

Pirms 200 gadiem sākās Rīgas jūrmalas kūrorta attīstība. Kad bija beidzies karš starp Krieviju un Franciju 1812. gadā, pie vietējiem zvejniekiem Dubultos atkal sāka apmesties peldu viesi, tostarp cīņās ievainotie Krievijas armijas virsnieki, kas vēlējās atgūt veselību. Tieši Dubultos, šaurākajā vietā starp upi un jūru, 1834. gadā uzcēla pirmo viesnīcu un kūrmāju Rīgas jūrmalā. Tomēr tolaik nevarēja runāt par vienu Jūrmalu, jo mūsdienu pilsēta ir apvienojusi 12 ciemus – Priedaini, Lielupi, Buldurus, Dzintarus,Majorus, Dubultus, Jaundubultus, Pumpurus, Mellužus, Asarus, Vaivarus, Sloku un Ķemerus, kas ir ļoti atšķirīgi, bet katrā no tiem ir lietas, ko vērts apskatīt. Taču Jūrmala kā pilsēta radusies tikai 1959. gadā.

Jūrmalas pilsētas arhīvā un muzejā atrodamas vēsturiskas pastkartes ar Jūrmalas skatiem, piemēram, pirms 100 gadiem. Kā šajās vietas izskatās pašlaik un kā mainījusies Jūrmala? Lūk, neliels virtuāls ceļojums cauri gadsimtiem pa pilsētas iecienītākajām vietām.

Horna koncertdārzs

Alberts Horns savā īpašumā gruntsgabalu Jomas un Omnibusa ielu stūrī ieguva 1870. gadā, kur uzcēla Majoros pirmo viesnīcu un ierīkoja koncertdārzu, kas kļuva par nozīmīgu kultūras dzīves centru Jūrmalā. 1913. gada ugunsgrēkā celtnes nodega, bet 1930. gados te uzcēla jaunu brīvdabas estrādi.

Mūsdienās Horna dārzā vasarā koši zied puķes, reizēm notiek arī brīvdabas koncerti un tiek svinēti svētki. Dārza apstādījumu zonā kopš 1991. gada atrodas Rainim un Aspazijai veltītais piemineklis "Krauklītis", kura autori ir Zigrīda Fernava-Rapa un Juris Tiščenko-Rapa. 1970. gadā gruntsgabalā uzcelts kinoteātris, kas vēlāk pārtapa par Jūrmalas kultūras centru.

Jūrmalas Kūrorta svētku laikā Horna dārzā no pulksten 14.30 varēs baudīt dažādus muzikālus priekšnesumus – uzstāsies dziesminieki Goran Gora un Alise Joste, kā arī postfolka grupa "Zāle". Par muzikālo noformējumu rūpēsies DJ Monsta.

Adrese: Jomas ielā 35, starp Omnibusa, Jomas un Tirgoņu ielām, netālu no Majoru stacijas

Jomas iela

Dzintaru koncertzāle

Pludmale kā aktīvās atpūtas zona

Pludmale kā pastaigu vieta


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!