Foto: Publicitātes foto
Teiciens “nav nepiemērotu laikapstākļu, ir tikai nepiemērots apģērbs” ir labi attiecināms uz rudeni un aktīvu brīvā laika pavadīšanu svaigā gaisā. Turklāt šī rudens siltie un patīkamie laikapstākļi lutina visus dabas un aktīvās atpūtas mīļotājus. Protams, Jūrmalas galvenā bagātība ir brīnišķīgā smilšu pludmale un jūra, ko arī rudens vētru laikā nevajadzētu novērtēt par zemu, tomēr tā nebūt nav vienīgā aktīvās atpūtas vieta šajā pilsētā.

Četras idejas, kā aktīvi un veselīgi pavadīt brīvo laiku Jūrmalas dabā, piedāvā Jūrmalas Tūrisma informācijas centrs.

Jāatgādija arī, ka rudens un ziemas periodā līdz 1. aprīlim par iebraukšanu Jūrmalas pilsētā nav jāmaksā.

Pastaigas Ķemeru parkā

Foto: Publicitātes foto

Klasisko pastaigu gar jūras krastu var papildināt vai aizstāt ar rudenīgu pastaigu pagājušā gadsimta noskaņās, ieskatoties vietās, kur tuvāko gadu laikā sāksies vērienīgi pilsētvides un objektu atjaunošanas darbi. Ķemerus – vietu, kas pacietīgi gaida savu atdzimšanu, vēl var paspēt apskatīt košos rudens lapu toņos.

Parkā līdzās Ķemeru sanatorijai cauri vijas Vēršupītes kanāls ar vairākiem gleznainiem tiltiem. Turpat arī leģendārā akmens skulptūra "Ķirzaciņa", no kā plūst dziednieciskais sēravota ūdens, un romantiskā 19. gadsimta beigās celtā koka lapene.

Blakus 42 metrus augstais ūdenstornis un viens no izteiksmīgākajiem Ķemeru parka objektiem – paviljons-rotonda uz "Mīlestības saliņas".

Nedaudz tālāk ir arī par Balto kuģi dēvētā vēsturiskā sanatorija un vecākā Ķemeru baznīca - Sv.Pētera-Pāvila pareizticīgo baznīca, kas celta "Ziemeļkrievijas stilā". Tā ir koka celtne ar grezniem kokgriezumiem. Baznīca uzcelta 1893. gadā pēc arhitekta Vladimira Lunska projekta. Līdz Pirmajam pasaules karam Ķemeros bija populāras "krievu" stila būves, atdarinot Krievzemes tautas celtniecības paraugus.

Tāpat visu novembri darbosies arī dabas informācijas centrs Ķemeru nacionālā parka administrācijas ēkā "Meža māja".

Pa Jūrmalu ar velosipēdu

Foto: Publicitātes foto

Ierasto braucienu ar velosipēdu var padarīt par aizraujošāku nodarbi, ja to papildina ar pieturpunktiem, kas līdz šim nav apskatīti. Kādā no kūrortpilsētas velomaršrutu kartēm ikviens noteikti atradīs ievērības cienīgas vietas vai objektus, kur līdz šim nav būts. Jūrmalas tūrisma informācijas centrā un tūrisma mājaslapā pieejamas piecas velomaršrutu kartes ar apskates objektiem.

Rudens laikā kūrortpilsētā darbojas vairākas velosipēdu nomas:

Bulduros (Vienības prospektā 35) velosipēdus iznomāt var velonomā "Veloman".

Rudenī (un būs arī ziemā) nomai ir pieejami Sixt velosipēdi divās vietās – pretim Majoru stacijai, Lienes un Omnibusa ielas krustojumā un pie Dzintaru koncertzāles, Turaidas ielā 1.

Majoros šādu pakalpojumu piedāvā arī viesnīca "Hotel Jurmala SPA" Jomas ielā 47/49.

Mellužos velosipēdus var iznomāt "Mellužu piknikā" (Mellužu prospekts 21)

Foto: Publicitātes foto

No Rīgas uz Jūrmalu iespējams nokļūt arī ar savu velosipēdu pa veloceliņu 20 kilometru garumā, kas prasīs aptuvenu pusotru stundu. Tāpat arī pastāv iespēja savu velosipēdu vest vilcienā.

Nūjošana

Foto: Publicitātes foto

Ja brauciens ar velosipēdu neiet pie sirds, bet vienkārša pastaiga šķiet pārāk pasīva – iespējams, īstā izvēle būs nūjošana. Tā pastaigu padarīs sportiskāku, nebūs par grūtu nevienai vecuma grupai, iekustinās, izvingrinās ķermeni un apvienojumā ar svaigo jūras un priežu gaisu uzlabos pašsajūtu. Turklāt nūjot var gan jūras krastā, dabas parkos, gan arī pilsētas ielās.

Jūrmalā nūjošanas prasmes var apgūt instruktoru vadībā grupu nodarbībās, kā arī pastāv iespēja iznomāt nūjas un doties nūjot vienatnē vai ģimenes un draugu kompānijā. Nūjošanas iespējas piedāvā kūrorta rehabilitācijas centrs "Jaunķemeri" Kolkas ielā 20, viesnīca "Baltic Beach Hotel & SPA" Jūras ielā 23/25, "Sociālās integrācijas valsts aģentūra" Dubultu prospektā 71, NRC "Vaivari" Asaru prospektā 61, nūjas piedāvā izīrēt arī viesnīca "Hotel Jurmala SPA" Jomas ielā 47/49.

Veselības maršruts

Foto: Publicitātes foto

Netālu no Ķemeriem – Kauguros – pieejams divus kilometrus garš veselības maršruts, kurā patīkamu pastaigu apvienot ar veselīgām un sportiskām aktivitātēm. Tur, pastaigas maršrutā meža un kāpu zonā līdz jūras krastam, izvietoti informatīvi plakāti ar vienkāršiem, atraktīviem un noderīgiem vingrojumiem – piemēram, koordinācijai, sānu, kāju, plecu un vēdera muskulatūrai.

Vingrojumu slodzes sadalītas atbilstoši vecuma grupām. Turklāt Veselības maršrutā būs ko darīt arī slēpņošanas (Geocatching) entuziastiem – maršrutā ir izvietots slēpnis, kura koordinātas var uzzināt, izstaigājot maršrutu un izpildot vingrojumus. Maršruta sākums pretim Kauguru tirdzniecības centram Talsu šosejas malā. Vairāk par maršrutu lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!