Cirīša Upursala atrodas Latgalē, iepretim Aglonai. Tā ir leģendām apvīta vieta, jo Upursalā senos laikos it kā dzīvojis viedais krīvs jeb pareģis ar saviem palīgiem. Leģendas vēsta, ka grūtos brīžos senie iedzīvotāji te upurējuši dieviem – šim mērķim derējuši gan lopi, gan jaunas meitas. Ja dūmi no upurēšanas rituāla plūduši uz Voguļu pusi, upuri dievi pieņēmuši, bet, ja uz Aglonu – tad tas bijis veltīgs.

Tomēr tikpat iespējams, ka šādas leģendas sacerējuši kristieši, lai radītu iespaidu par latgaļu svētajiem vīriem kā par kādiem nezvēriem. Savai taisnībai gan tajā visā jābūt, jo vēsturnieki atklājuši, ka šī ir bijusi upurvieta 1. gadu tūkstotī pirms mūsu ēras. Par šo faktu liecina arī uz saliņas esošais, 17 metrus augstais paugurs, kam dots nosaukums Upurkalns.

Lai nu kā, nelielā Cirīša ezera Upursala ir ļoti skaista vieta, kur izveidots dabas liegums, tāpat kā citās ezera salās. Lai saudzētu dabu, bet tomēr ļautu to apskatīt arī apmeklētājiem, tur izveidota interesanta laipu sistēma, kas veido 1,8 kilometrus garu pastaigu taku. Jārēķinās arī ar nelieliem pacēlumiem un kalniņiem, kur ved kāpnes, tāpēc ģimenēm ar pavisam maziem bērniem šī taka var būt grūti veicama. Uz salas ir arī vairāki gleznaini skatu laukumi.

Skaistākā un neparastākā vieta ir laipas, kas ved pāri mitrājam, ar tiltiņiem un kritušiem kokiem, milzu ozolu un citiem dabas objektiem.

Šeit sastopama daudzveidīga augu un putnu valstība – te konstatētas 264 augu sugas.

Lai sasniegtu Upursalu, var nokļūt tikai ar laivu vai plostu, jo tā atrodas 300 metru attālumā no krasta.

Vasarā, protams, labie peldētāji var mēģināt turp arī aizpeldēt, bet tiem, kas vēlas baudīt ezera skaistumu, Aglonas krastmalā iespējams arī iznomāt laivu. Vairāk informācijas par motorizēto plostu ar 25 pieaugušo vietām var uzzināt pa tālruni 26123809 vai Aglonas laivu stacijā. Savukārt, ja braucat paši ar savu laivu, tad ērtākā piebraukšana ir gar estrādi.

Uz Upursalas ir arī atpūtas vieta, galdi un soliņi. No saliņas paveras brīnišķīgs skats uz graciozo Aglonas baziliku.

Ap Cirīša ezeru 1977. gadā tika izveidots dabas parks "Cirīša ezers", kura kopējā platība ir 1260 hektāri. Ezers ar saviem izrobotajiem krastiem aizņem 6,3 kvadrātkilometrus lielu teritoriju un tā lielākais dziļums sasniedz 10 metrus. Ezera salās ar Ministru kabineta noteikumiem noteikta dabas lieguma zona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!