Foto: Rojas TIC arhīvs
Dabas taka, kas atrodas Rojas upes krastā, nudien ir īpaša. Nepietiek jau ar to, ka tā ir skaistu skatu bagāta, piedāvājot fantastisku atpūtu, bet tajā ir iekļauti arī interesanti elementi – virtuālie skatu torņi.

Gar gleznaino Rojas upi, kuru ieskauj pirmatnīgs mežs, ir izveidota dabas taka, kas pieejama gan kājām gājējiem, gan velobraucējiem, bet ziemā šeit ir interesanti izbraukt arī ar distanču slēpēm. Savukārt pati Rojas upe ir iecienīta laivošanas un supošanas vieta.

Aktīvās atpūtas cienītāju ērtībām šeit izveidotas trīs dažāda garuma distances – 2, 7 un 15 kilometrus garas, lai katrs ceļotājs varētu izvēlēties savām spējām piemērotāko distanci. Tāpat dabas takā ir izvietotas četras atpūtas vietas ar ugunskuru, labierīcībām, soliem, vingrošanas stieņiem un šūpolēm.

"Vasaras vidū dabas takā gar Rojas upi tika uzstādīti septiņi interaktīvi kontrolpunkti, kuros noskenējot QR kodu, ir iespējams pacelties virs koku galotnēm. Šis ir viens no pirmajiem šāda veida papildinātās realitātes projektiem Latvijā, kas ļauj dabā virtuāli apskatīt vietas augstas izšķirtspējas 360° aero panorāmās, paralēli izzinot tās profesionāli sagatavotos audio stāstos," Rojas tūrisma informācijas centra vadītāja Kristīne Voldemāre pastāstīja "Tūrisma Gidam".

Foto: Rojas TIC arhīvs

Dabas takas apmeklētājiem ar mūsdienu tehnoloģiju palīdzību ir iespēja baudīt dabas ainavas gar Rojas upi no putna lidojuma. Viss, kas nepieciešams, ir viedtālrunis, kas nolasa QR kodus. Noskenējot to, varēsi iepazīties ar aero skatiem no tieši tās vietas, kur atrodies. Turklāt audio gida, proti, Māra Oltes pavadībā varēsi klausīties par to, kas notiek mežā, kā tas tiek audzēts un apsaimniekots piejūras teritorijā.

Rojas dabas takas virtuālos skatu torņus ir izveidojuši AS "Latvijas valsts meži" sadarbībā ar virtuālās realitātes studiju "Ocean Multimedia". Kā informē Rojas tūrisma informācijas centrs, pēc šo virtuālo skatu torņu izvietošanas dabas takā un informācijas publiskošanas, ievērojami augusi gan tūristu, gan vietējo iedzīvotāju interese par Rojas upes dabas taku.

Takas sākums atrodams pēc GPS koordinātām: 57.50824, 22.78451

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!