Foto: Atis Maldonis
Daba mostas un gaisā smaržo pavasaris, ledus no upēm plūst uz jūru un atgriežas gājputni... Tā vien gribas to visu ieelpot, vērot un piedzīvot. Garākas un īsākas pastaigas ir veids, kā varam baudīt dabas bagātības sev apkārt visu gadu.

Ventspils tūrisma informācijas centrs aicina doties dabā un iedvesmoties no jūras, kāpām, ezeriem, upēm, mežiem, pļavām, purviem, vērot tajos sastopamos augus un sastapties ar dzīvo dabu. Ventspils apkārtnē sastopamas dažādas – īsākas un garākas dabas takas, kā arī pārgājienu ceļi.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Ventspilī

Jūrmalas parks

Plašais un labiekārtotais Jūrmalas parks Ventspilī piedāvā atpūtas un pastaigu iespējas svaigā gaisā visai ģimenei. Pastaigu var uzsākt Ventspils parka un Loču ielas krustojumā. Cauri parkam vijas daudz un dažādas taciņas, kā arī divas īpašas takas – Enkuru taka un Džungļu taka. Pastaiga parkā aizņems vienu līdz divas stundas.

Enkuru taka. Taka ir 730 metrus gara, tajā ir apskatāma Baltijas valstīs lielākā enkuru kolekcija – vairāk nekā 140 dažāda tipa enkuru, kas ir vieni no lielākajiem pasaulē. Lielākais enkurs ir 23 tonnas smags un sešus metrus augsts.


Džungļu taka. 380 metrus gara taka, kas sevišķi patiks bērniem – tajā var kāpelēt un ložņāt kā īstos džungļos, šeit izveidotas vairākas laipas, iekarināti tiltiņi, ierīkots tornītis un trase, kas augstākajā vietā sasniedz divu metrus augstumu. Vasaras sezonā no maija līdz oktobra beigām cauri Jūrmalas parkam kursē arī Piejūras brīvdabas muzeja Mazbānītis.

Būšnieku ezera dabas taka


Astoņus kilometrus gara dabas taka apkārt visam ezeram. Sākums meklējams pie Būšnieku ezera laivu bāzes, Staldzenes ielā 70. Būšnieku ezers atrodas Eiropas aizsargājamo dabas teritoriju "Natura 2000" tīklā.

Pa ezera purvaino krasta zonu ved 187 metrus gara gājēju laipa ar skatu platformu putnu vērošanai galā, savukārt krasta A daļā izvietota Veselības taka ar 10 vingrošanas stendiem visām vecuma grupām. Ezera krastos ierīkotas labiekārtotas peldvietas un piknika vietas, velosipēdu novietnes, vasaras sezonā laivu bāzē var iznomāt laivu, bet aktīvā ūdens sporta cienītāju ērtībai ierīkotas laipas. Ejot ap ezeru, pastaiga prasīs aptuveni divas stundas. Plašāk lasi te.

Ventspils apkārtnē

Vasenieku purva taka

Vasenieku purvs ir sūnu purvs, kas atrodas dabas liegumā "Stiklu purvi". Cilpveida purva taka ir 3,8 kilometrus gara. Lielāko daļu takas veido koka laipas, taču neliels posms iet arī pa iestaigātu zemes ceļu. Laipa vijas gar skaistiem purva ezeriņiem, cauri mežam, garām bebru dambim. Gājējiem jābūt uzmanīgiem, jo, atkarībā no laikapstākļiem, takas laipu dēļi var būt gan applūduši, gan slideni, tāpēc ieteicams izvēlēties piemērotus apavus. Pastaigai vērts ieplānot pusotru līdz divām stundām.

Rīvas loki

Maršruts vijas augšup un lejup pa Rīvas upes lejteces gleznaino senleju. Sākums meklējams pie Ulmales-Labraga luterāņu baznīcas, bet beigu punkts ir Gumbu tilts pār Rīvas upi.

Ceļā skatam paveras neskaitāmi upes līkloči un stāvie krasta atsegumi, iespējams vērot krāšņus dabas skatus un augu daudzveidību. Takai ir trīs posmi. Ceļā ir vairākas vienkāršas atpūtas vietas ar soliņiem un ugunskura vietām. Maršruts piemērots aktīviem gājējiem. Takas visu trīs posmu iziešanai pavisam nepieciešamas vidēji divarpus stundas, kopējā distance ir astoņi kilometri. Plašāk lasi te.

Usmas Elkraga dabas taka


Foto: Atis Maldonis

Taka vijas gar Usmas ezeru un paver skatu uz teiksmaino Moricsalu, kas ietilpst Moricsalas rezervāta sastāvā ar kopējo platību 818 hektāri. Tas ir otrs vecākais rezervāts Eiropā, dibināts 1912. gadā. Tā kā taka, kuras sākums meklējams pie Brīvdabas svētvietas Usmā, ir vien 700 metrus gara, pastaiga pa to aizņems aptuveni 15 minūtes. Plašāk lasi te.

Dabas taka "Ugāles gravas"

Ejot pa 5,9 kilometrus garo lokveida dabas taku "Ugāles gravas", paveras skats uz trim skaistām gravām. Pirmā grava iet līdz Ugāles pilskalnam – ceļš ved garām dižozolam, alejai, gadu senai lapegļu audzei, kurai blakus ir dziļa grava, un pavisam tuvu ir Ugāles pilskalns. Taka aizvijas gar pilskalna malu, un skatam paveras gan tā virsotne, gan gravas dziļumi. Ceļš ved cauri arkveida tiltiņiem garām baronu Bēru dzimtas kapiem. Drīz vien ceļš aizved pie otrās gravas, kurā tek avotiņš un saimnieko bebri. Šķērsojot Ventspils–Rīgas šoseju, taka ved cauri mežam uz trešo gravu, kas no visām trim ir visdziļākā un lielākā, ar ainaviskākiem skatiem. Takas marķējums: zaļas lentītes, oranžs marķējums uz kokiem un norādes zīmes ar pēdiņām. Pastaiga takā aizņems aptuveni pusotru stundu.

Jūrtakas garās distances pārgājienu maršruts

Jūrtaka ir Eiropas garās distances pārgājienu maršruta E9 daļa gar Baltijas jūras piekrasti. Tā šķērso plašu Ventspils novada piekrastes daļu. Garais pārgājiens gar jūru var sākties jebkurā Jūrtakas Dižjūras distances posmā. Ventspils puses 109 kilometrus garā krasta līnija sākas līdz ar Labragu un noslēdzas ar Miķeļtorni. Šajā posmā gaidāmie spilgtākie iespaidi – stāvkrasti, mazskarta daba, dzintari, zvejniekciemi, klusas pludmales, bākas un baltās dziedinošās smiltis.

  • 6. posms, 20 km. Pāvilosta–Ulmale–Labrags–Jūrkalne, pārgājienu iespējams veikt 7 – 9 stundās.
  • 7. posms, 14 km. Jūrkalne–Ošvalki–Sārnate, pārgājienu iespējams veikt 5– 7 stundās.
  • 8. posms, 15 km. Sārnate–Užava, pārgājienu iespējams veikt 5 – 7 stundās.
  • 9. posms, 20 km. Užava–Ventspils, pārgājienu iespējams veikt 7 – 9 stundās.
  • 10. posms, 15 km. Ventspils–Staldzene, pārgājienu iespējams veikt 5 – 7 stundās.
  • 11. posms, 17 km. Staldzene–Liepene–Jaunupe–Ovīši, pārgājienu iespējams veikt 6 – 8 stundās.
  • 12. posms, 18 km. Ovīši–Lūžņa–Miķeļtornis, pārgājienu iespējams veikt 6 – 8 stundās.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!