Dvietes paliene pavasara palos vilina laivotājus un piedzīvojumu meklētājus, taču, dodoties izbraucienā pa palieni, nepieciešams paturēt prātā vairākus nosacījumus, lai neiztraucētu dabas teritorijā mītošos dzīvniekus.

Augšdaugavas novada pašvaldības centrālās administrācijas Dabas resursu nodaļas vadītāja Jolanta Bāra "Tūrisma Gidam" sacīja, ka ir priecīga par aktīvo interesi laivot un atpūsties Dvietes palienē, tomēr neapdomīga rīcība var satraukt, nobaidīt un pat nonāvēt teritorijas iemītniekus. Viņa sacīja, ka tie ir gan retie putni, kas ligzdo applūstošajās pļavās, mežos un palieņu ezeros, gan savvaļas govis un zirgi, kas nogana un uztur pļavas neaizaugušas.

Tāpat lauku un pļavu īpašnieki nepriecājas par mitrajā augsnē atstātajām automašīnas riteņu risām un pamestajiem atkritumiem.

Lai Dvietes palienes apmeklējums būtu patīkams visiem, te būs daži padomi laivotājiem un laivu nomas pakalpojumu sniedzējiem, kā nenodarīt kaitējumu:

  • Organizējiet laivotāju grupas, ko pavada gids;
  • Pirms laivošanas nodrošiniet instruktāžu par to, kā uzvesties dabas parkā;
  • Laivošanas maršrutus plānot apļveida maršrutā no Putnu salas vai apļveida maršrutā no Dvietes tiltiem uz palieņu pļavām;
  • Auto atstājiet tiltu tuvumā vai Putnu salas stāvvietā, jo pļavās iebraukt nedrīkst. Vienojieties ar zemes īpašniekiem, ja vēlaties atstāt auto citur;
  • Laivojot izvairieties no niedrēm, jo tur ligzdo putni. Turklāt no laivām izkāpt ieteicams tikai pie skatu torņa vai tiltiem;
  • Laivotājiem jācenšas netrokšņot, tas ir, neklausīties skaļu mūziku un neklaigāt.;
  • Zirgiem un govīm tuvoties nedrīkst, tie ir savvaļas dzīvnieki un nav pieradināti. Citādāk var gadīties, ka teliņu un kumeliņu mātes var uzbrukt, vai arī aizbēgt un vēlāk pamest mazuļus drošai nāvei.


Dodoties apmeklēt Dvietes palienu, kā arī citas aizsargājamās teritorijas, aicinām respektēt putnu, savvaļas zirgu, govju un citu dabas iemītnieku tiesības uz ierasto dzīves ritmu un klusumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!