Foto: F64
Gudrs esot nevis tas, kurš zina daudz, bet tas, kurš zina nepieciešamo. Vēl gudrāks ir tas, kurš zina, kur šīs zināšanas iegūt. Tāpēc esam sagatavojuši Eiropas iecienītāko "gaismas piļu" – muzeju un zinātnes centru TOP 10

1. Vīnes Tehniskais muzejs (Technisches Museum Wien). Muzejs aptver plašas tehnoloģiju jomas, gan bērni, gan pieaugušie var izmēģināt, kā rodas elektrība, izmēģināt sūkņus, kustināt dzinējus un darīt vēl dažādas aizraujošas lietas.

2. Zinātnes centrs "Technorama" Cīrihē. Ekspozīcijas sadalītas pa nozarēm vairākos stāvos. Demonstrācijas ir pārdomātas, izglītojošas un vizuāli krāšņas. Bērni var eksperimentēt un visur likt klāt rokas, kājas, matus un visu citu, ko vien var pielikt.

3. Zinātnes centrs "Le Vaisseau" Strasbūrā ir neliels, bet ļoti piemērots mācību ekskursijām. Īpašā sajūsmā par šīs vietas apmeklējumu būs bērni līdz 8 gadu vecumam.

4. Tekniska museet Stokholmā. Muzejā ir daudz pastāvīgo izstāžu, taču pavadīt visu dienu un ne reizi negarlaikoties te var pilnīgi noteikti. Īpašu piekrišanu gūst iespēja apskatīt pirmos datorus un izmēģināt savas koncentrēšanās spējas - ar meditāciju, mierīgu elpošanu un prāta nosvērtību ietekmējot elektromagnētisko lauku.

5. Zinātnes centrs "AHHAA" Tartu. Šī centra lielākais pluss ir salīdzinoši tuvā atrašanās vieta. Mīnuss - tas ir salīdzinoši mazs un dažās "atrakcijās" paskaidrojošā informācija ir tikai igauņu valodā.

6. Zinātnes centrs "Heureka" Helsinkos. Arī šeit bērni paši var visu izpētīt un izmēģināt, piemēram, izpētīt, kā rodas viesulis un pat pielikt roku tā veidošanā!

7. "Legoland" Dānijā, Vācijā un Lielbritānijā. Ja jūsu bērns Ziemassvētku vecītim vai Lieldienu zaķim lūdz dāvināt tikai lego, šī būs īstā iespēja bērneli kārtīgi iepriecināt, jo šajos parkos var ne tikai izpētīt, piemēram, kā tiek ražoti Lego klucīši, bet ar tiem arī kārtīgi padarboties. Parku mērķauditorija ir bērni līdz 11 gadu vecumam.

8. Zinātnes centrs "NEMO" Amsterdamā. Muzeja piecos stāvos var apskatīt pastāvīgās ekspozīcijas, piedalīties dažādu eksperimentu demonstrēšanā un darba grupās, arī paši smaržot, taustīt, klausīties un sajust. Gan pieaugušajiem, gan bērniem sajūsmu sagādā iespēja izmēģināt, kāds katrs izskatīsies pēc 30 gadiem un izprast, kāpēc mēs līdzinamies saviem vecākiem.

9. Deutsches Museum Minhenē. Tas ir viens no lielākajiem zinātnes un tehnikas muzejiem pasaulē. Muzejs sadalīts dažādās tematiskās nodaļās, sākot no kosmosa izpētes un beidzot ar mūziku. Ekspozīcija ir aizraujoša un izglītojoša, daudz iespēju interaktīvi darboties. Pēc sešām muzejā pavadītajām stundām, nākas secināt, ka redzēta un izmēģināta labi jau puse, bet kājas smeldz gan lieliem, gan maziem.

10. Londonas zinātnes muzejs. Tā galvenais pluss - pastāvīgās ekspozīcijas apskate ir bezmaksas. Šis ir īpaši bērniem draudzīgs muzejs, ar daudz interaktīvās darbošanās iespējām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!