Foto: DELFI

Saldus novadā uz Ezeres upes jau kopš 1982. gada atrodas kļavas lapas formas slūžas. 34 gadi slūžām ir gana nozīmīgs vecums, lai tās varētu jau dēvēt par senām. Ūdens tajās plūst, radot neparastu skatu, kas īpaši izceļas mierīgā laikā šķiet, ka dīķa vidū ir zvaigzne.

Šī vieta atrodas aptuveni 150 kilometrus no Rīgas un ar automašīnu tur var nokļūt nepilnu divu stundu laikā.

19. gadsimta beigās uz Ezeres upes izveidotais Dzirnavu dīķis arī šobrīd ir pagasta lielākā ūdenstilpe. Dīķa krastā aplūkojamas Ezeres ūdensdzirnavas, kas celtas 1910. gadā. Latvijai netipiskās slūžas atrodas dīķī, un, īpaši pavasarī un rudenī, kad ūdens ir daudz, rada lielisku skatu.

Pērn Ezeres makšķernieku klubs sadarbībā ar Saldus novada pašvaldības sabiedrisko organizāciju atjaunoja dīķa strūklakas agrāko izskatu un pirmsākumos krāsotās metāla konstrukcijas, raksta vietējais laikraksts "Saldus Novada Vēstis".

Jāpiebilst, ka kļavas lapas formā veidotā slūžu konstrukcija ir retums Latvijā. Pēdējā laikā šis objekts kļuvis populārs arī tūristu vidū, jo slūžas nav grūti atrast, bet fotogrāfijās tās izskatās ļoti iespaidīgi. Neparasti šī vieta izskatās arī ziemā, kad dīķi klāj ledus, bet ūdens slūžās gāžas gluži vai no nekurienes.

Vasarā un arī ziemā Dzirnavu dīķī ar vienas dienas licencēm iespējams makšķerēt. Vairāk par to cenu un iegādi lasiet šeit. Dīķī mītot tādas zivis kā līdakas, asari, karpas, karūsas un citas.

Pie dīķa izveidota arī atpūtas vieta.

Ko apskatīt tuvākajā apkaimē?


Ezere atrodas pie pašas Lietuvas robežas Saldus novadā. Tur vērts apskatīt arī Lielezeres muižu, no kuras arī cēlies vietas nosaukums.

Ezerē no Rīgas var nokļūt, gan braucot pa Liepājas šoseju, pirms Skrundas nogriežoties pa kreisi, gan arī no Jelgavas puses. Ieteicams, braucot turp, maršrutu veidot kā apli – sākumā apskatīt Saldus pilsētu (apskates vietas Saldū meklējiet šeit), kur šogad plānoti vairāki pasākumi saistībā ar mākslinieka Jaņa Rozentāla, kurš dzimis šajā vietā, 150. jubileju, bet atceļā pēc slūžu apskates doties uz Jelgavas pusi, kur pie Auces, pabraucot nedaudz uz Bikstu pusi, var apmeklēt vēl vienu neparastu vietu – Ķeveles jeb Karaļa avotus.

Šajā vietā atradīsiet gravu ar deviņiem avotiem, no kuriem pirmie septiņi ir atdalīti ar mūra sienu, pār kuru uz pretējo krastu stiepjas resna egles sakne. Vietējie nostāsti vēsta, ka Ziemeļu kara laikā latviešu zintnieki ar avota ūdeni izdziedinājuši Zviedrijas karali Kārli XII – tāpēc arī radies nosaukums Karaļa avoti.

Ceļu var turpināt uz Bikstu pusi, iegriežoties arī Bikstu muižā ar skaisto parku un apskatot Zebrus ezeru, kura krastā ir arī sens pilskalns (Ezerlūķu pilskalns).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!