Āraišu arheoloģiskais parks ir interesants tūrisma galamērķis, ko papildina gan vēsturiski objekti un stāsti par tiem, gan skaisti skati. Tieši šie ir iemesli, kāpēc vērts ieplānot atpūtu šajā pusē.

Āraišu ezerpils celta un apdzīvota 9. – 10. gadsimtā. Tā bijusi seno latgaļu pastāvīgi apdzīvota vieta, kas aizsardzības nolūkā celta ezerā uz saliņas. Tā darināta, pamatojoties uz šeit veiktajiem arheoloģiskajiem izrakumiem

Foto: Sanita Muceniece

Āraišu pilsdrupas atrodas pavisam netālu no ezerpils. Kvadrātveida kastellas tipa pils ezera pussalā tikusi apdzīvota no 14. gadsimta otrās puses līdz 17. gadsimta sākumam. Pilij ir debespušu virzienā orientēta kvadrāta forma un to no priekšpils atdala aizsarggrāvis, kura paliekas labi izsekojamas arī mūsdienās.

Foto: Sanita Muceniece

Savukārt uz Meitu salas atrodas daļēji iekārtota akmens laikmeta apmetne ar niedru mājokļiem un zemes krāsnīm zivju un gaļas cepšanai. Tāpat uz salas atrodas bronzas un mezolīta laikmeta mājas.

Foto: Sanita Muceniece

Netālu no Ezerpils atrodas vēl divi ievērības cienīgi apskates objekti – Āraišu luterāņu baznīca, kuras pirmsākumi meklējami 1225. gadā, kā arī Āraišu vējdzirnavas, kas ir vienas no retajām holandiešu tipa dzirnavām Latvijā.
Foto: Sanita Muceniece
Ko vēl apskatīt šajā pusē meklē te, bet turpinājumā Latvijas apceļotājas Sanitas Mucenieces foto, ar kuriem viņa bija ar mieru padalīties arī ar "Tūrisma Gida" lasītājiem.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!