Laipas Lielajā Ķemeru tīrelī ļauj iepazīt augsto purvu ar ezeriņu labirintiem. Bet fotogrāfs GarJānis gājis soli tālāk vai, pareizāk sakot, augstāk un jūnija sākumā iemūžinājis šo Latvijā un Eiropā unikālo vietu no putna lidojuma skatupunkta.

Jau skatoties kartē, redzams, ka purva teritoriju klāj nelielu ūdenstilpņu tīkls, ko, labi gribot, var pat daļēji izbraukāt ar SUP dēli, bet visērtāk tomēr apskatīt, dodoties pa Lielo Ķemeru tīreļa laipu vai, izmantojot purva kurpes un staigājot pa pašu purvu zinoša gida pavadībā. Piemēram, Igaunijā, Somā un citās purvainās teritorijās, ierasts šādos ezeriņos arī peldēties, bet Ķemeros tas pagaidām vēl nav ierasts, kas droši vien skaidrojams ar nostāstiem par purvu akačiem un arī visai tuvo jūru un Slokas karjeriem, kur peldēšanās ir daudz ērtāka.

Tomēr Lielā Ķemeru tīreļa taka noteikti ir viens no populārākajiem apskates objektiem Latvijā. Kā saka video autors GarJānis, šī varētu būt populārākā apskates vieta uzreiz aiz Rīgas un Siguldas.

Ķemeru tīreļa laipa (lielais loks – 3,7 kilometri un mazais loks – 1,7 kilometri) ir populārākā taka Ķemeru nacionālajā parkā. Tā piedāvā pastaigu pa dēļu laipu, lai apskatītu augsto purvu ar tā ainavisko savdabību. Tā aizvedīs sūnu, purva priedīšu, akaču, tumšu ezeriņu un pašlaik pilnos ziedos esošo vaivariņu valstībā.

Ja priekšroka tiek dota aktīvākai atpūtai, tad to var izjust, dodoties izzinošā ekskursijā – pārgājienā ar purva kurpēm Ķemeru tīrelī. Pārgājiens ļauj iepazīt Lielā Ķemeru tīreļa purva ainavu, raksturīgos augus, dzīvniekus un dabas objektus – purva ezeriņus, lāmas, akačus, Liliju ezeru un Litorinas jūras kāpas. Jāpiezīmē gan, ka pārgājiens notiek cauri aizsargājamām dabas teritorijām, tā maršruts dabā nav marķēts un nav paredzēts staigāšanai bez "Purvu bridēja" gida. Pieteikšanās pa tālruni 20120101 vai mājaslapā www.purvubrideji.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!