Foto: Publicitātes foto
Ar vairāk nekā 60 ledus objektiem, ledus skulptūru veidošanas paraugdemonstrējumu dueļiem un plašu izklaides programmu Jelgavā no 3. līdz 5. februārim notiks jau 24. Starptautiskais ledus skulptūru festivāls. Jāņa Čakstes bulvārī, Pasta salā un brīvdabas koncertzālē "Mītava" 32 profesionāli tēlnieki no 12 valstīm kals un slīpēs 80 tonnas kristāldzidra ledus, lai atklātu savu redzējumu par senajām dievībām, informē Jelgavas valstpilsētas pašvaldība.

"Katru gadu, izvēloties tēmu festivālam, saskaramies ar zināmu izaicinājumu – ir svarīgi, lai tā būtu skatītājiem interesanta un lai mākslinieki varētu izpausties radoši, demonstrējot tehnisko virtuozitāti. Šoreiz tēlniekus aicinājām vizualizēt senās dievības un to nozīmi dažādās kultūrās. Dievības ir mītiskas un nedaudz mistiskas, taču tajā pašā laikā mūsu senči tām ticēja, paļāvās. Tātad tas ir kaut kas netverams un zināmā mērā līdzīgs ledum, kas ļauj attēlot vizuālās ilūzijas un izgaist izkūstot," saka pašvaldības iestādes "Kultūra" vadītājs Mintauts Buškevics.

Starptautiskās ledus un sniega skulptūru asociācijas informatīvajos materiālos Jelgava ir iekļauta kā viena no pasaules ledus skulptūru konkursu organizatoriem.

Pirms festivāla notikušajā skiču konkursā žūrija izvēlējās 30 labāko darbu autorus, kuri pārstāv rekordlielu valstu skaitu. Tēlnieki no 12 valstīm – Indonēzijas, Mongolijas, Čehijas, Lielbritānijas, Somijas, Nīderlandes, Vācijas, Īrijas, Ukrainas, Polijas, Lietuvas un Latvijas – veidos 45 konkursa ledus skulptūras. 15 no tām būs komandu darbs, bet 30 veidos mākslinieki individuāli. Daudzi mākslinieki Jelgavas festivālā piedalīsies pirmo reizi.

Ledus skulptūras taps nepilnas nedēļas laikā – tēlnieki darbu uzsāks 30. janvārī un turpinās līdz 3. februārim. Taču tehniskais sagatavošanas process festivālam sāksies agrāk, tāpēc Pasta sala aiz slidotavas un bērnu rotaļu laukumiem apmeklētājiem nebūs pieejama no 26. janvāra, savukārt Čakstes bulvāris satiksmei tiks slēgts 1. februārī.

Šī festivāla jaunums ir tas, ka individuālās skulptūras būs astoņas reizes lielākas, salīdzinot ar iepriekšējiem festivāliem. Mākslinieki individuālās skulptūras veidos no lielā ledus bloka, kas ir 1,8x1,1 metru liels un 50 centimetru biezs.

Konkursa darbiem tiek izmantots no destilēta ūdens speciāli saldēts ledus bez gaisa burbuļiem. Tas ir kristāldzidrs un, pateicoties saldēšanas tehnoloģijai, kūst lēnāk. Katrai skulptūrai būs atsevišķa nojume vai telts, kas pasargās no nelabvēlīgiem laika apstākļiem.

J. Čakstes bulvārī būs izvietotas 30 individuālās konkursa skulptūras. Tās papildinās arī lielformāta ledus fotoskulptūras, kuras veidos tēlnieks Kārlis Īle. Savukārt Pasta salā ērti būs apskatāmas komandu skulptūras, fotoobjekti, ledus bārs un paraugdemonstrējumu laikā izveidotās skulptūras.
Brīvdabas koncertzālē "Mītava" būs paraugdemonstrējumu duelis, uz skatuves simboliski sacenšoties diviem tēlniekiem. Tur notiks arī festivāla koncertu programma.

Dodoties uz festivālu ar savu transportu, vēlams iepriekš noskaidrot ērtāko stāvlaukumu. Autovadītāji aicināti izmantot navigācijas lietotni "Waze", kurā būs pieejama karte ar iezīmētiem stāvlaukumiem un satiksmes ierobežojumiem. Tāpat jāizvērtē piemērotākais pasākuma apmeklējuma laiks, jo festivāls piedāvā arī daudzveidīgas izklaides iespējas un koncertprogrammu. Piemēram, rīta cēliens vairāk piemērots ģimenēm ar bērniem, jo paredzētas ne tikai rotaļizrādes, bet arī iespēja apmeklēt dažādas atrakcijas.

Festivāla viesi aicināti apmeklēt arī citus Jelgavas tūrisma objektus, tostarp Svētās Trīsvienības baznīcas torni un Ģederta Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzeju, kam būs pagarināts darba laiks. Ar visiem tūrisma piedāvājumiem festivāla laikā var iepazīties mājaslapā www.jelgava.lv.

Iepriekšpārdošanā, līdz 2. februārim, biļetes "Biļešu paradīzes" kasēs var iegādāties lētāk. Biļešu cena pieaugušajiem – 7 eiro, skolēniem, studentiem, pensionāriem un invalīdiem – 4 eiro. Pieejamas arī ģimenes biļetes (2 pieaugušie + 2 bērni vai 1 pieaugušais + 3 bērni) un biļetes ar "3+ Ģimenes karti", cena iepriekšpārdošanā – 15 eiro.

No 3. februāra ieejas biļete pieaugušajiem maksās 10 eiro, skolēniem, studentiem, pensionāriem un invalīdiem – 5 eiro, bet ģimenes biļetes cena būs 20 eiro. Bērniem līdz septiņu gadu vecumam ieeja festivālā ir bez maksas.

Biļetes ir derīgas arī elektroniskā veidā, tās uzrādot mobilajā ierīcē, tādējādi tās nav jāizdrukā. Tiešsaistē tās iespējams iegādāties gan iepriekšpārdošanā, gan festivāla laikā.

Festivāla dienās biļešu kases būs trīs vietās pie festivāla teritorijas – Pasta salā, pie Studentu teātra un J. Čakstes bulvāra sākumā pie Lielās ielas , kā arī lielākajā automašīnu stāvlaukumā pļavā pretī Jelgavas pilij. Visās biļešu iegādes vietās varēs norēķināties ar bankas kartēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!