Foto: Linda Lielauza
Braucot uz Vecpiebalgu, šosejas P30 malā, 2017. gadā tika atklāts koka skatu tornis, kas izslējies uz Brežģa kalna (saukts par Bregža kalnu) virsotnes. Tajā uzkāpj gluži katrs, kuram sanāk braukt tam garām, lai pēc garā ceļa izstaipītu kājas, palūkotos uz apkārtni ar putna acīm vai vienkārši tāpat – intereses pēc.

Brežģa kalns ir lieliska iespēja pakāpties 255 metrus virs jūras līmeņa augstajā kalnā un no skatu torņa saskatīt Alaukstu, Inesi, Zobola ezeru, Elkas kalnu, Vecpiebalgas pļavas.

Kā teikts Brežģa kalna informatīvajā stendā, tornis ir 18,4 metrus augsts. Turklāt, lai uzkāptu torņa galā, jāpievar 71 pakāpiens.

Tāpat lejā pie torņa ir piknika vieta ar soliņiem, kur apsēsties un ieklausīties putnu čalošanā un vēja šalkās.

Foto: Linda Lielauza

Latvijas pirmās brīvvalsts laikā kalnā notikušas zaļumballes un svinēti Līgo svētki. Kalnam pāri gājis vecais autoceļš, kas, kā atceras vietējie, ziemā esot apledojis un braucējiem nācies auto stumt kalnā, rakstīts Brežģa kalna informatīvajā stendā.

Foto: Linda Lielauza

Par citiem Vecpiebalgas novada pakalniem vari lasīt te, bet turpinājumā neliels ieskats, ko sagaidīt, ja esi nolēmis uzkāpt šajā skatu tornī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!