Plānojot ekskursiju pa Siguldas novadu, vērts uzmeklēt Mežmuižas avotus. Tie atrodas Allažu pagastā un noteikti spēj savaldzināt ikvienu apmeklētāju.

Mežmuižas avotu dabas liegums, kas iekļauts arī dabas teritoriju tīklā "Natura 2000", izveidots 1977. gadā. Tā platība mērojama 27 hektāros. Šo vietu īpašu padara tas, ka šeit ir sastopami nogāžu un gravu meži, mēreni mitras pļavas, kā arī minerālvielām bagāti avoti un avotu purvi, teikts "tourism.sigulda.lv".

Paši avoti tiek saukti arī par Kaļķugravas avotiem, jo iztek no Kaļķugravas nogāzes. Atkarībā no ūdens daudzuma, šeit var apskatīt līdz pat četrpadsmit avotiem.

Viena no skaistākajām vietām šeit noteikti ir Dzirnavu ezeriņš, kuru, saplūstot kopā, izveidojuši avotiņi. Tā pamatu klāj devona perioda zilganā glūda, tāpēc ezeriņš, īpaši saulainā laikā, veido ūdenī dažādu krāsu gammu – vērojami zaļi, zili, tirkīzzili vai zilganzaļi toņi. Ūdens ir tik caurspīdīgs, ka iespējams saskatīt pašu ezeriņa gultni.

Šeit atrodas arī neliela koka laipu pastaigu vieta, kas sākas pie avotiem, bet tās beigu posmā ierīkotas piknika vietas. Aptuveni 700 metrus garā taka ved cauri mežam un iepazīstina ar šajā vietā esošajiem augiem.

Ko vēl apskatīt, viesojoties Siguldā, meklē te, bet turpinājumā piedāvājam skaistās fotorāfijas, ko izdevies no šīs vietas iemūžināt Edijam Tukrim.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!