Foto: Alise Lūse
Embūte, kura reiz bijusi sena apdzīvota un sakrāla vieta, ir viens no skaistākajiem un noslēpumainākajiem apvidiem Kurzemē, kas atrodas starp vairākus desmitus metru augstiem pauguriem – Pavārkalnu, Vēreskalnu, Radiņkalnu, Embūtes pilskalnu un Krievu kalnu. No 1977. gada šeit izveidots dabas parks senlejas vērtīgo gravu un nogāžu mežu aizsardzībai, "Tūrisma Gids" pastāstīja Kurzemes plānošanas reģiona projekta "Dabas tūrisms visiem" vadītāja Alise Lūse.

Senleja tiek uzskatīta par senu svētvietu un tā apvīta ar teikām un nostāstiem. Ieeju senlejā simbolizē stilizētas senlejas vārtu zīmes, proti, divi kuršu zobeni, kurus tur atstājis kuršu vadonis Indulis un viņa draugs Pūdiķis. Zobeni rada mītisku noskaņu un joprojām norāda uz diženo kuršu klātbūtni Embūtes senlejā.
Foto: Alise Lūse

Senlejas iepazīšanai izveidota lokveida dabas taka un izbūvētas jaunas, ērtas laipas, kāpnes, skatu platformas un skatu tornis. Taku ieteicams sākt no Embūtes tūrisma informācijas centra, kurā vērts arī ieiet iekšā – tur pieejama arī interesanta ekspozīciju zāle, kas iepazīstina ar Embūtes dabas parka vērtībām un apkārtnes kultūrvēsturi, kā arī tur var iegūt informāciju par nozīmīgākajiem apskates objektiem. Pie tūrisma centra var arī ērti novietot auto.
Foto: Alise Lūse

Ejot pa dabas taku, noteikti apmeklējiet Embūtes agrākās muižas un vācu bruņinieku pils drupas, kuršu jeb Induļa pilskalnu, Joda leju, Joda dambi, jauno skatu torni. Tāpat izejiet caur ielejas vārtiem un apmeklējiet Embūtes baznīcas drupas.

Dabas takas kopējais garums sniedzas aptuveni trīs kilometru garumā, tāpēc nesteidzīga pastaiga aizņems apmēram pusotru stundu.

Plašāk par teiksmaino Embūti lasi te.


Nākamā gada sākumā Kurzemes plānošanas reģions izdos ceļvedi, kurā tiks iekļautas vairāk nekā 50 Kurzemes un Ziemeļlietuvas dabas takas ar informāciju par taku garumu, maršrutu, pieejamību, grūtības pakāpi, marķējumu, labiekārtojumu un citiem tuvumā esošajiem apskates objektiem.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!