Foto: Ainars Gaidis
Pavasari pavisam noteikti lieliski sākt ar kādu pārgājienu. Ja ir plāns doties uz Apes novadu, vērts sameklēt skaistās Kalamecu un Markuzu gravas, kas ne velti ir valsts nozīmes ģeoloģiskie aizsargājamie objekti. Tur novērojamās gleznainās ainavas prot pārsteigt!

Kalamecu gravas garums ir 240 metri, un tā stiepjas stiepjas 10 metru platumā. Grava ir 12 metrus dziļa, un tajā tek Kalamecu upe. Pavisam skaistu šo gravu padara upes gultnē izveidojušies septiņi ūdenskritumi, minēts Dabas aizsardzības pārvaldes mājaslapā.
Foto: Ainars Gaidis

Arī Markuzu grava ir visai iespaidīga. Tas garums mērāms 250 metros, un tā ir no 14 līdz 25 metriem plata. Grava ir 13 metrus dziļa un kanjonveidīga, un arī tur iespējams atrast dažādus piesaistošus elementus – ūdenskritumus, alas un dolomīta atsegumus.

Foto: Ainars Gaidis
Lai vai kā, dodoties dabas pērļu medībās, jāņem vērā, ka gravu nogāzēs vietām izveidojušās dolomīta pārkares ar viegli grūstošiem bluķiem, tāpēc, aplūkojot gravas, jāievēro piesardzība.

Kā "Tūrisma Gids" skaidroja iepriekš, Kalamecu un Markuzu gravas atrodas Latvijas – Igaunijas pierobežas joslā, tāpēc, tās apmeklējot, jāņem līdzi pase vai ID karte.

Apes novadā apskatāms ne vien šis dabas brīnums, bet arī citi ievērojami apskates objekti. Par tiem lasi te. Savukārt turpinājumā pierādījums tam, ka Kalamecu un Markuzu gravas ir skaistas dažādos gadalaikos!
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!